POZIV NA UČLANJENJE U HRVATSKI SABOR KULTURE

Poštovani,

dopustite da Vas pozovemo na učlanjenje u Hrvatski sabor kulture, krovnu organizaciju hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma s tradicijom dugom 70 godina, koja je u svoje okrilje okupila je okupio 975 udruga, odnosno 1676 sekcija s više od 80.000 članova (287 folklornih ansambla, 240 dječjih folklornih ansambala, 295 izvornih folklornih skupina, 58 plesnih ansambala, 238 kazališnih skupina, 84 likovne udruge/sekcije, 53 literarne sekcije, 127 puhačkih orkestara, 15 mandolinskih orkestara, 107 tamburaških orkestara, 203 tamburaška sastava, 303 pjevačkih zborova, 132 mala vokalna sastava, 121 izvorni mali vokalni sastav). Također, danas ubraja u članstvo i 159 fizičkih osoba budući da Hrvatski sabor kulture, temeljem novog usvojenog Statuta, od 2015. godine u svoje članstvo udružuje i fizičke osobe koje se bave književnim i/ili likovnim amaterizmom izvan udruga.

Unapređenje kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj postižemo organizacijom svakogodišnjih seminara i susreta (festivala) na nacionalnom nivou te nakladničkom djelatnošću. Tijekom tekuće godine organizirat ćemo desetak seminara i radionica (besplatnih za naše članice) za stručno usavršavanje i osposobljavanje voditelja amaterskih kulturno-umjetničkih udruga - zborovođa, voditelja malih vokalnih sastava, dirigenata puhačkih i tamburaških orkestara, koreografa, voditelja i članova kazališnih i suvremenih plesnih skupina te književnih i likovnih stvaratelja.

U području manifestacija od državnog značaja, naše članice pozvane su da izbore svoja sudjelovanja na naših ukupno 10 nacionalnih manifestacija tijekom 2018. godine:

Razglednica 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH, Zagreb, 6. svibnja 

58. Festival hrvatskih kazališnih amatera 

32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

29. Susret hrvatskih plesnih ansambala

37. Susret hrvatskih zavičajnih književnika

51. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

25. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

34. Susret likovnih stvaralaca

15. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava

25. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Detaljan kalendar svih aktivnosti HSK-a u 2018. godini pronađite na dnu ove stranice ili u podizborniku O nama/Kalendar HSK-a.

Osim sudjelovanja na našim seminarima, susretima i festivalima podsjećamo Vas i na druge pogodnosti članstva u Hrvatskom saboru kulture: iznimno povoljna notna, kazališna, plesna, etnografska, etnomuzikološka i druga tiskana izdanja HSK, dodjeljivanje diploma i povelja članicama, znatno povoljnije naknade za korištenje glazbe na nastupima amaterskih udruga te na oslobođenje od plaćanja spomenute naknade za izvedbe isključivo tradicionalnih djela u izvornom obliku temeljem Ugovora HDS-ZAMP-a i Hrvatskog sabora kultureČlanstvo u HSK-a omogućuje Vam da, temeljem gornjeg Ugovora, sa HDS ZAMP-om zaključite ugovor o javnom korištenju glazbenih djela na vašim nastupima, natjecanjima, susretima i smotrama u Vašoj organizaciji po znatno povoljnijim naknadama. Članice HSK-a mogu koristiti i novootvoreni "Info ured članica HSK-a" što im omogućuje besplatno korištenje uredske infrastrukture u poslovnim prostorijama HSK-a u Ulici kralja Zvonimira 17 u Zagrebu, svakim radnim danom od 8-16 sati, uz obveznu prethodnu rezervaciju termina korištenja na kontakt telefon 01/4618-825 ili prodaja@hrsk.hr. Za više informacija o specifičnim djelatnostima unutar HSK-a, odnosno za stručnu i organizacijsku pomoć možete kontaktirati i konzultirati naše stručne suradnike, mailom te telefonom:

a) kazališni, književni i likovni amaterizam - gđa. Katarina Dimšić, mag. ethn. et cult. anthrop. et mag. museol.kazaliste@hrsk.hr ili 01/4556-879,

b) folklor i suvremeni ples – gđa. Valentina Dačnik, prof., ples@hrsk.hr ili 01/4556-877,

c) vokalna glazba i puhački orkestri – gđa. Srđana Vrsalović, prof., glazba@hrsk.hr ili 01/4621-737,

d) tamburaški amaterizam, Razglednica, digitalna platforma Mreža hrvatske kulture gosp.Tomislav Križanec, tomislav.krizanec@hrsk.hr, 095/3515-259 (radno vrijeme od 10-14 sati),

e) odgovorna osoba HSK-a - dr. sc. Dražen Jelavić, tajnik HSK-atajnik@hrsk.hr, 01/4556-885, 099/4556-879

f) u vezi prodaje notnih i svih drugih izdanja HSK, administracije, evidencije članstva te izrade diploma – gosp. Davor Tonklin, mag. oec., prodaja@hrsk.hr ili 01/4618-825.

Kako biste stekli uvjete za participiranje u spomenutim kulturnim programima, pozivamo Vas da se učlanite u Hrvatski sabor kulture (godišnja članarina 350,00 kn bez obzira o broju sekcija unutar KUD-a) budući da smo po ustrojstvu udruga koja se jednim dijelom financira i iz članarine svojih članova. 

Za učlanjenje udruge ili druge pravne osobe u HSK-a ispunite word dokumente koje ćete pronaći na linkovima ODLUKA O ČLANSTVU i UPITNIKIspunjenu odluku o članstvu, upitnik, biografiju udruge/pravne osobe presliku rješenja nadležnog ureda državne uprave o upisu udruge u Registar udruga RH (za pravne osobe koje nisu udruge, potrebno je dostaviti rješenje njima nadležnog ureda) dostavite Hrvatskom saboru kulture, koji će Vam potom izdati uplatnicu za članarinu. Uplatom članarine i temeljem Odluke Hrvatskog sabora kulture o udruživanju postajete njegovom članicom za što se izdaje Potvrda o članstvu.

U županijama u kojima postoje Zajednice kulturno umjetničkih udruga (v. podizbornik O nama/Kulturna mreža HSK-a) učlanjenje u HSK-a je preko istih Zajednica odnosno učlanjenjem Udruge u županijsku zajednicu udruga, automatizmom postajete i članom HSK-a. Na ovaj način ste oslobođeni od plaćanja članarine HSK-u jer će to u Vaše ime činiti županijska zajednica udruga po znatno povoljnijim uvjetima (po udruzi 100,00 kn).

Prema novom Statutu HSK-a, njegovim članovima mogu postati i fizičke osobe koje se bave književnim i/ili likovnim amaterizmom izvan udruga. Spomenute fizičke osobe za članstvo u HSK-u ispunjavaju sljedeću PRIJAVNICU koju je potrebno dostaviti Hrvatskom saboru kulture, a koji će Vam potom izdati uplatnicu za godišnju članarinu u iznosu od 50,00 kn.

Svim budućim i sadašnjim članovima zahvaljujemo se na aktivnom participiranju u očuvanju i unapređenju kulturno umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske!

Stručni tim HSK-a


Info ured članica HSK-a


Polivalentna dvorana HSK-a