Vi ste ovdje:   Ples / Folklor / Seminari/radionice

Seminari/radionice

Prema planu i programu Hrvatskog sabora kulture u 2017. godini predviđena je organizacija 3 seminara za voditelje folklornih skupina. Do sada su uspješno realizirani seminar u Donjem Miholjcu (3.-5.3.2017.) i Otočcu (6.-7.5.2017.) Predstoji još jedan u Jezerima na otoku Murteru u rujnu.


Ciklus seminara započeo je 3.-5.3.2017. u Donjem Miholjcu gdje je uz pomoć KUD-a Matija Gubec realiziran trodnevni seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Narodna baština Baranje". Seminar je okupio 49 polaznika iz Osiječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Varaždinske županije. Voditelj seminara bio je umjetnički ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Krunoslav Šokac koji je kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odijevanja sudionicima približio narodnu baštinu spomenutog kraja. Trodnevno druženje započelo je u Gradskoj vijećnici uvodnim predavanjem o Baranji, a nastavilo se u prostorijama KUD-a Matija Gubec gdje je održan plesni dio seminara. U nedjelju je na konkretnim primjerima iz baranjskog Petrovog Sela praktično pokazano odijevanje za scenu, a seminar je završio dodjelom priznanja o sudjelovanju svim polaznicima. Seminar je medijski popratio Radio Donji Miholjac.


S obrazovanjem folklornih voditelja nastavljeno je u Lici gdje je  u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Gackog pučkog otvorenog učilišta iz Otočca i Turističke zajednice grada Otočca, od 6. do 7.5.2017. održan seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Scenska primjena tradicijske baštine Like i Korduna". Voditelj  je bio Nikola Kramar, folklorni pedagog , a glazbeni korepetitor Zvonimir Tonković, prof. Na završnom koncertu sudionike-izvođače pratio je Tamburaški sastav FD Otočac. Seminaru je prisustvovalo 32 polaznika iz Ličko-senjske županije (KUU Gacka, Ličko Lešće, KUD Dangubice, Kuterevo, FD Otočac GPOU-a Otočac, KUD Brinje, Brinje, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Korenica,  FA "Ante Starčević", Gospić, HKUD Perušić) ali i folkloraši iz Buševca kraj Velike Gorice. Dvodnevni seminar obuhvatio je odabranu  plesnu i  vokalnu tradicijsku građu Like (Ličko kolo za scenu priredila Dragica Rogić) i Korduna (Bećarac, Stupačko, Igrali se konji vrani, Seko Jelo, Božićno kolo, Sviračko kolo i Kukunješće) koju su seminaristi u nedjelju navečer s početkom u 18.00 sati pokazali na Završnom koncertu u Kinodvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac.  Koncertu je nazočila i ravnateljica GPOU Otočac prof. Nada Avsec, a dvodnevno folklorno druženje svečano je zaključeno dodjelom potvrda o sudjelovanju.

Seminar su medijski pratili internetski portal Glas Gacke.hr i Radio Otočac.

http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=16102&kat=71

http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=16073&kat=79