Online folklorni seminar

Nakon uspješno realiziranog online programa s bračnim parom Tadin na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“, Hrvatski sabor kulture u suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko-srijemske županije organizira novi online edukativni program u području folklora.
Ciklus nastavljamo folklornim seminarom „Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije“. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i onima koji to žele postati. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

PROGRAM ONLINE SEMINARA „TRADICIJSKA BAŠTINA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE“
-    Realizacija online seminara „Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije“ podijeljena je u 3 dijela (21. – 22. 5. 2021.). Online seminar započinje u petak, 21. 5. 2021. u 18.00 sati, a sljedeći dan, 22. 5. 2021. započinje u 10.00 sati i nastavlja se istoga dana u 16.00 sati.
-    Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi mr. sc. Ljubica Gligorević, Tomislav Livaja mag. art. i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a. 
-    Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a program obuhvaća predavanje voditelja, video snimke i prezentaciju, samostalan rad svakog polaznika, analizu te konzultacije – pitanja i odgovori. Po završetku seminara sudionici će steći osnovna znanja o radu s folklornim grupama vezano uz odijevanje – spremanje u narodne nošnje, radne, svečane i prigodne običajne, njihovu scensku primjenu i prezentaciju. Također će steći uvid u glazbeni, vokalni i folklorni izričaj i spoznati okvirne razlike između srijemskog, vinkovačkog i graničarskog tipa pjevanja i svirke. Osim toga, moći će koristiti tehnologiju za snimanje i nove metode postavljanja novih napjeva i svirke koristeći audio programe i stare snimke.
-    po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi

OPIS SEMINARA
Na online seminaru će biti govora o temeljnim i sastavnim dijelovima ženskih, muških i dječjih inačica radnih, polusvečanih i svečanih šokačkih narodnih nošnji i pripadajućoj obući, frizurama i pokrivalima glava, graničarskog i paorijskog tipa, slavonskim i srijemskim. Značajne su kulturno-povijesne i stilske transformacije tradicijskog odijevanja, preslojavanje, utjecaji građanske kulture na tradicijsko ruho i određeni vidovi pomodarstva koji su obilježili i tradicijski život i kulturu. Raznolikost, ljepota i bogatstvo nošnji nacionalnih manjina bit će isto predstavljene. Govorit će se o uspješnim i manje uspjelim rekonstrukcijama narodnih nošnji, posebice na zaposjednutim područjima Vukovarsko-srijemske županije nakon Domovinskog rata. Važno je ispravno odlaganje, spremanje i čuvanje narodnih nošnji i njihovo održavanje. Scenska primjena nošnji ima nekoliko razina, odlazak na ključne, natjecateljske, ocjenjivačke priredbe i nastupe, ali i druge gdje se preporuča nositi rekonstruirane, a rjeđe stare, rijetke i izvorne sačuvane inačice nošnji. 
Na području Vukovarsko-srijemske županije u napjevima i glazbi postoji nekoliko vrlo vidljivih utjecaja; najstariji jest onaj seoski, uz svirku tradicijskih glazbala, zatim utjecaj crkvenih zborova, ali i utjecaj bogate baštine tradicijskih tamburaških orkestara koji su posebice bili utjecajni u Srijemu.

RASPORED 

1.    DAN: 21. 5. 2021.: 18:00 –20:00 h - Ljubica Gligorević
Uvod (10')
Pregled starijih  oblika ženskih, muških, dječjih nošnji i pripadajuća obuća, frizure i pokrivala glave (30')
Utjecaji građanske kulture – pomodarstvo (10')
Rekonstrukcije narodnih nošnji (15')
Pauza (10')
Čuvanje i održavanje nošnji  (10')
Scenska primjena nošnji  na priredbama s tradicijskom podlogom  (25')
Pitanja i odgovori (10')

2.    DAN 1. dio: 22. 5. 2021.:10:00 – 12:00 h - Tomislav Livaja
 Prezentacija o pjevanju i svirci na prostoru Vukovarsko-srijemske županije (50')
 Pauza (10')
 Slušanje starih snimki s prostora Vukovarsko-srijemske županije - Stari Jankovci, Antin, Drenovci, Bogdanovci (20')
 Upoznavanje s programom Audacity i zadavanje zadataka (30')
 Pitanja i odgovori (10')

2.    DAN 2 dio: 22. 5. 2021.: 16:00 – 18:00 h - Tomislav Livaja
Rad s programom Audacity - kako pomoću snimke snimiti svoju snimku te to koristiti na probama kao pročišćenu verziju za upjevavanje glasova (50')
Pauza (10')
Prezentiranje i analiza snimljenih snimaka među polaznicima (45')
Pitanja i odgovori (15')

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr  ili telefonom na 095/4556 879.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM meeting). Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, budući voditelji i koreografi.

Za prijavu je potrebno najkasnije do 19. 5. 2021. ispuniti prijavni obrazac - „meeting  registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/2SoLqqO  

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru.
Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download . Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Kako bi nam svima bilo što ugodnije, molimo da se držite sljedećih uputa:
Početak online seminara je u 18:00 sati što znači da bi svi trebali biti najkasnije u 17:50 spojeni na Zoom link. Na ulasku ćete se nalaziti u „waiting room“ i domaćin će vas prihvatiti. U seminar ulazite bez zvuka i videa. Za vrijeme seminara svi osim voditelja će biti na opciji MUTE kako nam sporedni zvukovi ne bi smetali, a za bilo kakva pitanja molimo koristite opciju CHAT. Sve detaljne upute registrirani sudionici dobit će na mail naveden u prijavi dan prije početka online seminara.

KOTIZACIJA
Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.
Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 19. svibnja 2021. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online folklorni seminar 2 2021.

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: (https://bit.ly/2SoLqqO )
•    ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
•    navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
•    u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
•    prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
•    potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
•    po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
•    e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.

 

Mr.sc. LJUBICA GLIGOREVIĆ kao dugogodišnja etnologinja / muzejska savjetnica Gradskoga muzeja Vinkovci, ustrojila je etnološke muzejske zbirke i Etnološki odjel s izrazito bogatim i raritetnim fundusom predmeta. Priredila je preko 60 autorskih (koautorskih) etnoloških izložbi sa ili bez kataloga. Autorica je multimedijalnog etnološkog postava Etnologija Vinkovaca i okolice otvorenog 2001. godine u povodu 55. obljetnice Muzeja, na površini od 700 m2 s izloženih oko 1500 predmeta iz vremena prve polovice 19. stoljeća do recentne građe. Autorica je oko dvije stotine stručnih i znanstvenih radova, preko 150 stručno-popularnih članaka i tri knjige, ali i urednica, priređivačica i predstavljačica više knjiga. Autorica je 50 arhiviranih tjednih jednosatnih radijskih emisija Iz tradicijskog života, 50 autorskih jednosatnih tjednih emisija - tonskih zapisa uz dječji tradicijsko/suvremeni svijet emitiranih na Radio postaji Vinkovci u vremenskom razdoblju 1993.-1994. i 99 tjednih jednosatnih televizijskih emisija s etnološko/muzeološkom podlogom Gori lampa, (Vinkovačka televizija, 2006.-2009.), koje se stalno emitiraju u repriznom izdanju. U proteklom razdoblju Lj. Gligorević, kao etnologinja i muzejska djelatnica bila je stručna suradnica u snimanju oko 15 televizijskih filmova i emisija za HRT. Stručna je suradnica i članica Prosudbenih sudova brojnih priredbi i manifestacija, kulturno-umjetničkih društava i udruga iz kulture u promidžbi njihove kulturne baštine preko priredbi, izložbi i različitih događanja, koje na stručno popularan način nerijetko moderira i vodi, prije svega na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i šire. Dugogodišnja je članica Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture RH i autorica više prijedloga i obrazloženja zaštićenih nematerijalnih umijeća i vještina na nacionalnoj listi MK. Dobitnica je Nagrade za životno djelo Milovan Gavazzi za 2019. godinu Hrvatskog etnološkog društva za izniman doprinos istraživanju, zaštiti i promociji kulturne baštine istočne Hrvatske, razvoj etnološke i kulturno antropološke struke u području muzejske djelatnosti te doprinos ugledu struke. Dobila je nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva za 2019. godinu, nagradu Vukovarsko-srijemske županije u 2020. i Zlatne plakete Grb Grada Vinkovaca za 2010. godinu, za izuzetna ostvarenja na području znanosti i kulture, drugih godišnjih nagrada i mjesnih priznanja, za promidžbu tradicijske kulturne baštine. Od 2014. godine počasna je članica Udruge Urbani Šokci iz Sombora u Vojvodini. Mentorica je kolegama više pisanih radova iz etnologije za muzejska zvanja kustosa diljem Hrvatske. Neizmjeran je i nemjerljiv prinos Ljubice Gligorević u dugogodišnjem stručnom, znanstvenom i općenito kulturološkom radu i životu vinkovačkog kraja, područja Vukovarsko-srijemske županije i istočne Hrvatske.

TOMISLAV LIVAJA, rođen 12. 12. 1989. u Vinkovcima. Osnovnu školu završio u Slakovcima. Smjer grafičkog dizajna završio u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku te odmah nakon srednje škole upisao Umjetničku akademiju u Osijeku gdje stječe zvanje magistra edukacije likovne kulture. Danas živi i radi u Osijeku kao gimnazijski profesor. 
Folklorom se bavi od malih dana, no pravi početak bavljenja započinje kada kao šesnaestogodišnjak počinje svirati tradicijske aerofone instrumente gajde i dude. Nedugo nakon toga počinje svirati i samicu i druga tradicijska puhaća glazbala te počinje biti voditelj kulturno-umjetničkih društava. Kao ulični svirač gostovao je s brojnim društvima na mnogim manifestacijama u Hrvatskoj i u svijetu te s Orkestrom Mišina, na čelu s Andorom Véghom iz Pečuha predstavlja tradicijsku glazbu u inozemstvu od čega se najprije treba spomenuti gostovanja na festivalima u Balingenu, Njemačkoj, Vigu u Španjolskoj te Gyöngyöshu u Mađarskoj. S istom grupom sudjeluje u dva nosača zvuka tradicijske glazbe te aktivno skuplja zvučne i melografske zapise šokačkih krajeva. Od društava je vodio društva iz Gibarca, Podravskih Podgajaca, Vukovara, Gorjana, Tenje te Bogdanovaca no najduži staž i doprinos imao je u Sarvašu s kojim je radio sela bačke Šokadije te postigao zapažen rezultat. Zajedno s društvom Sarvaš gostovao je na bečkoj Akademiji glazbe predstavljajući rustikalno pjevanje iz šokačkih krajeva te s njima izdao jedan nosač zvuka korizmenih napjeva. S istim društvom otkupio je, istražio i restaurirao narodno rukotvorstvo i nošnje bačke Šokadije; lokaliteta Aljmaš i Sonta, a u bliskoj suradnji s udrugom Etno didina kuća u Baču sudjelovao je u skupljanju i zapisivanju građe iz lokaliteta Donje Bačke: Bača, Vajske, Bođana i Plavne. Ondje je vodio radionice rekonstrukcije arhaičnih oglavaka pletenice te vjenčanog vinca brunđuka kojeg se rekonstruiralo nakon gotovo jednog stoljeća. 
Sudjelovao je u snimanju brojnih emisija o tradicijskoj baštini u Hrvatskoj i inozemstvu. Dugi niz godina bio je voditelj i predavač na seminarima folklora u Vinkovcima u organizaciji kulturnog centra Gatalinka te u Josipovcu, Sarvašu i Baču gdje je predavao na višednevnim seminarima sviranja tradicijskih instrumenata te učenja slavonskog pjevanja. Za pedesete Vinkovačke jeseni dobio je zadatak da okupi 50 gajdaša što je te godine i ostvareno. Godine 2018. objavio je knjigu pod nazivom Zapisnice – Tradicijska vizualna kultura Šokaca u panonskoj zoni gdje je sakupio i na jednom mjestu prikazao sačuvane simbole magije u narodnom rukotvorstvu, a trenutno radi na sljedećoj knjizi Korpa na Glavi, sufinancirano od strane Ministarstva kulture radi očuvanja nematerijalnog kulturnog dobra tradicijskih frizura. Bio je predavač i na seminarima za tradicijske frizure u Vinkovcima te je vodio radionicu izrade voštanih vijenaca te je njegov doprinos u rekonstrukciji pojedinih tradicijskih tekstilnih predmeta znamenit i u rekonstrukciji gorjanskih pršnjaka te pletiva paorije koji su s vremenom bili zagubljeni. 
Izdao je mnoge članke u zbornicima radova na navedene teme te se i dalje bavi navedenim kroz edukacije i publikacije odmičući se od folklornog amaterizma.