Vi ste ovdje:   Glazba / Zborovi / Seminari/radionice

Seminar za dirigente zborova i malih vokalnih sastava

Luka Vukšić

Seminar za zborske dirigente, pod vodstvom dirigenta Luke Vukšića, bit će održan u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir i Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu dana 26. studenoga 2016.

Seminar će biti ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr) uz potporu Grada Zagreba, a u suradnji s Akademskim zborom 'Ivan Goran Kovačić' kao demonstracijskim ansamblom, Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Festivalom glazbe te Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. 

SAŽETI OPIS SEMINARA:

Cilj seminara je pružiti polaznicima mogućnost rada s velikim zborom na primjeru zadanih brojeva iz skladbe „Carmina Burana“ Carla Orffa. 

Ovo omiljeno vokalno-instrumentalno djelo obiluje vrlo raznolikim kratkim formama koje sadržavaju cijeli niz dirigentskih i pjevačkih elemenata, a koje će poslužiti kao dobar primjer za rad na manualnoj tehnici dirigenata različitog predznanja, komunikaciji sa zborom te stvaranju interpretacije jednog zahtjevnog glazbenog djela. Sudionici će nakon teorijskog uvoda imati priliku vježbati odabrane skladbe s voditeljem i korepetitorom, a zatim samostalno dirigirati demonstracijskim zborom iznimne kvalitete i brojnosti. 

SATNICA SEMINARA: 

Subota, 26.11.2016.

Dvorana Centra za kulturu i informacije Maksimir

09.00 – 11.00 h rad voditelja s polaznicima

11.30 – 14.00 h rad voditelja s polaznicima uz klavirsku korepeticiju

Dvorana Fakulteta elektrotehnike i računarstva 

15.00 – 17.00 h praktičan rad na zadanim djelima sa zborom i korepetitorom

18.00 – 20.00 h praktičan rad na zadanim djelima sa zborom i korepetitorom

TEME SEMINARA:

1. Analiza i obrada zborskog teksta u kontekstu tempa te metričkih i ritmičkih uzoraka, upute i savjeti za praktičnu primjenu u radu sa zborom

2. Odabir odgovarajućih dirigentskih postupaka i vježbanje istih uz korepeticiju, polazeći od osnovnih školskih shema do konačnih postupaka potrebnih za dirigiranje zadanog programa

3. Praktičan rad sa zborom

ZADANE SKLADBE:

Sve zadane skladbe su brojevi iz 'Carmina Burana' Carla Orffa.

Zadani su sljedeći brojevi:

- O Fortuna

- Fortune plango vulnera

- Floret silva

- Swaz hie gat umbe (+ Chume, chum Geselle min)

- Were diu Werlt alle min

NAPOMENE:

- Seminar je namijenjen svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva. 

- Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti Potvrde o sudjelovanju na seminaru.

- Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslane partiture zadanih skladbi, s kojima su se dužni upoznati prije početka seminara. (Poželjna je prethodna priprema kako bi sudionici što bolje mogli iskoristiti drugi dio seminara.)

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Luka Vukšić rođen je 1976. godine u Zagrebu. Studij dirigiranja završava 1999. godine u klasi maestra Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za diplomski koncert sa Zagrebačkom filharmonijom prima Rektorovu nagradu i iste godine postaje stipendist Fonda 'Lovro i Lilly Matačić'. Poslijediplomski studij završava na Katedri za orkestralno dirigiranje Akademije 'Ferenc Liszt' u Budimpešti u klasi maestra Ervina Lukacsa i Tamasa Gala. Usavršavao se na seminarima Ronalda Zollmana, Jurija Simonova i Konrada von Abela. Dobitnik je Nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' za najuspješnijeg mladog glazbenika 2000. godine, od kada i djeluje kao stalni dirigent Akademskog zbora 'Ivan Goran Kovačić'. Od 2001. godine kao korepetitor, zborovođa i dirigent redovito surađuje i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Od 2016. godine zborovođa je Opere HNK u Zagrebu. S Akademskim zborom 'Ivan Goran Kovačić' i Zborom HRT izveo je brojna djela hrvatskog i svjetskog zborskog repertoara. Pripremao ih je za redovite nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom i Orkestrom HRT, ali i za izvedbe s opernim zvijezdama kao što su José Carreras, Ruggiero Raimondi, Denyce Graves, Inva Mula, Andrea Boccelli i Elena Moşuc te koncerte s Izraelskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bochuma, Slovenskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom i dr. Kao zborovođa surađivao je s istaknutim dirigentima poput Sir Nevillea Marrinera, Krzysztofa Pendereckog, Dmitrija Kitajenka, Milana Horvata, Vladimira Kranjčevića, Nikše Bareze, Uroša Lajovica, Ennia Morriconea, Stevena Sloanea, Noama Sheriffa, Pavela Kogana, Aluna Francisa, Leopolda Hagera, Michaela Schønwandta i Justusa Frantza. Kao dirigent nastupao je sa vodećim hrvatskim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Hrvatskog baroknog ansambla i Riječke filharmonije. Velik broj njegovih nastupa emitiran je na radiju i televiziji. Redovito nastupa i u inozemstvu i bilježi uspješna gostovanja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Meksiku.

PRIJAVE

Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 25.11.2016. 

Nakon zaprimljene prijavnice, poslat ćemo Vam zadane partiture koje će se obrađivati na Seminaru (e-mailom ili poštom). Prijavite se što prije da biste imali vremena za studiranje skladbi!

KOTIZACIJA: 

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN, dok za ostale zainteresirane sudionike kotizacija iznosi 250,00 kn.

Sudionici Seminara koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 25.11.2016. uplatiti kotizaciju. 

Podaci za uplatu kotizacije (Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke)

Uplatitelj: Navedite puni naziv Zbora ili vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara

Poziv na broj: Navedite OIB uplatitelja

Svrha doznake: Seminar za zborske dirigente 2016.-Zagreb 

Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).

Potvrdu o uplati potrebno je poslati faksom (01/4621738) ili mailom (glazba@hrsk.hr). 

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se njome sufinanciraju troškovi seminara.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 


 


 


Poziv i prijavnica za seminar_2016