Seminar vokalne tehnike za zborske dirigente i pjevače

Pozivamo Vas na sudjelovanje na Seminaru vokalne tehnike za zborske dirigente i pjevače koji će biti održan pod vodstvom MARTINE BURGER (Slovenija) u Dvorani Hotela Neboder u Rijeci (Adresa: Ul. Strossmayerova 1, 51000, Rijeka) dana 11. i 12. svibnja 2019. godine. 
Seminar će biti ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan, Riječkog komornog zbora „Val“ i dirigentice Doris Kovačić, uz suorganizaciju Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Primorsko-goranske županije i materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Seminar je namijenjen svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva kao i zainteresiranim pjevačima. 

SAŽETI OPIS SEMINARA:
Seminar je koncipiran kao dvodnevni program edukacije i usavršavanja na temu vokalne tehnike poetičnog naziva „Ljudski glas - sredstvo umjetničke isporuke i samospoznaje“. 

NAMJENA SEMINARA:
- razvoj glasa i aktiviranje govornog aparata kao načina umjetničkog i osobnog izražavanja
- njegovanje glasa i upoznavanje s različitim mogućnostima njegove uporabe

CILJEVI:
- učenje i ovladavanje vokalnim organom i njegovim svojstvima
- odnos glasa i ljudskog tijela kao instrumenta 
- svijest o sebi kroz aspekt vokalne kreacije
- pobuđivanje želje za daljnjim istraživanjem i produbljivanjem znanja o glasu

OPIS SEMINARA:
Uobičajen pristup radu s glasom, u smislu vokalne tehnike, djeluje samo na tehnički aspekt glasa. Budući da je glas dio šireg instrumenta - cijelog tijela, koje uključuje našu osobnost i emocionalna stanja, logično je pristupiti temi glasa s ovog šireg aspekta. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, tjelesnim, govornim i vježbama disanja te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, prilagođenih pjevačima i stilskom razdoblju kompozicija, ovim seminarom ćemo pružiti drugačije cjelokupno iskustvo.

SATNICA SEMINARA: 
Subota, 11.5.2019.  - Dvorana hotela NEBODER, Rijeka 
12.00 – 14.30 h teorijski uvod i rad voditeljice s polaznicima
(praktične vježbe upoznavanje s osnovama fiziologije pjevačkog ustroja - vježbe za opuštanje, disanje, rezonanciju, dikciju kod govora i pjevanja, vokalno izjednačavanje, povećavanje volumena glasa i stabilizacija glasa)
16.00 – 19.00 h praktičan rad na zadanim djelima sa zborom
(fraziranje unutar različitih glazbenih stilova, oblikovanje zborskog zvuka, rješavanje konkretnih vokalno-tehničkih problema kod pjevanja kompozicija, intonacija, dikcija, dinamika)
Nedjelja, 12.5.2019. - Dvorana hotela NEBODER, Rijeka 
10.00 - 14.00 h upjevavanje i praktičan rad na zadanim djelima sa zborom 

ZADANE SKLADBE: 
Jaakko Mäntyjärvi: Double, Double Toil and Trouble
Thomas Caplin: Agnus Dei
Morten Lauridsen: Dirait-on
Vladimir Berdović: Linđo
Stevan St. Mokranjac: II Rukovet

NAPOMENE:
- Seminar je namijenjen svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva. Na seminar se mogu prijaviti i zainteresirani pjevači.
- Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na seminaru.
- Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslane partiture zadanih skladbi, s kojima su se dužni upoznati prije početka seminara. 
- INFORMACIJA ZA SUDIONIKE: U subotu nakon održanog programa, sudionici seminara mogu sudjelovati na dodatnoj radionici na temu „Body percussion“ u trajanju oko 1h i 45min koju će voditi Lana Veljačić. Cijena pohađanja radionice je 70 kn po osobi (plaćanje za to se vrši na licu mjesta gđi Lani Veljačić jer radionica nije u organizaciji HSK-a.). Za više informacija o plaćanju i programu kontaktirajte Doris Kovačić doriskovacic@gmail.com.

BIOGRAFIJA VODITELJICE SEMINARA:
Sopranistica Martina Burger godine 2011. završila je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Vlatke Oršanić. Usavršavala se na brojnim međunarodnim pjevačkim seminarima za klasično i barokno pjevanje. Godine 2009. dobila je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Stipendistica je Društva Richarda Wagnera za 2011. godinu. Kao vokalni pedagog surađuje sa sastavom Vokalna akademija u Ljubljani (dobitnici Grand Prix Europe 2010, Guidoneum Award 2011), a na međunarodnom festivalu IFCM 2012. vodila je majstorski tečaj vokalne tehnike na Konzervatoriju u Pekingu. Godine 2015. vodila je radionicu vokalne tehnike na Međunarodnom festivalu zborova Europa Cantat u Peču (Mađarska). Od svibnja 2017., kada je vodila trodnevnu vokalnu radionicu "Choir in progress" u Salernu, nastavila je s radom Associazione Laes ed Estro Armonico kao vokalni pedagog za zborske pjevače u sklopu godišnjeg programa dirigenata i pjevača. Redovito surađuje s Javnim skladom Republike Slovenije na području vokalne glazbe, osobito u području vokalnog obrazovanja zborovođa i zborskih pjevača. Trenutačno predaje pjevanje i na Glasbeni matici u Trstu, gdje osobito radi sa pjevačima Gruppo Vocale Vikra. U razlićitim opernim produkcijama predstavila se ulogama Nimfe (Monteverdi), Belinde (Purcell), Pamine, Kraljice noči, Madame Herz, Bastienne (Mozart), Marice (Humperdinck), barunice Sue Ellen de Gondremarck (Offenbach), Evridike (Offenbach), Adine (Donizetti), Der Glück (Bersa), Nimfe (Monteverdi), Desete kćere u noviteti Milka Lazarja, Frasquite (Bizet), Evridike (Offenbach), Minke (Foerster) ... U sezoni 2017/18 nastupala je i u didaktičkoj dječjoj operi "Kuća glazbe" (Naumovski potisk) koja je namijenjena glazbenoj edukaciji djece i dječjoj operi "Martin Krpan" (Naumovski potisk), u koprodukciji s Brecht Hausom u Berlinu. U SNG Opera in balet Ljubljana trenutačno nastupa u ulogama Micaële (Bizet), Olympie (Offenbach) i Clorinde (Rossini).

PRIJAVE
Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 9.5.2019. 
Nakon zaprimljene prijavnice, poslat ćemo Vam zadane partiture koje će se obrađivati na Seminaru (e-mailom ili poštom). Prijavite se što prije da biste imali vremena za studiranje skladbi!
KOTIZACIJA: 
Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN, dok za ostale zainteresirane sudionike kotizacija iznosi 250,00 kn.
Sudionici Seminara koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 10.5.2019. uplatiti kotizaciju. 
Podaci za uplatu kotizacije (Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke)
Uplatitelj: Navedite puni naziv Zbora ili vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
Poziv na broj: 04-486-19
Svrha doznake: Seminar za zborske dirigente i pjevače - 2019. - Rijeka 
Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).
Potvrdu o uplati potrebno je poslati faksom (01/4621738) ili mailom (glazba@hrsk.hr). 
Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se njome sufinanciraju troškovi seminara.
SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 

PZM Josip Kaplan


Riječki komorni zbor Val


Martina Burger, voditeljica seminara