Vi ste ovdje:   Glazba / Zborovi / Seminari/radionice

Seminar za dirigente zborova i malih vokalnih sastava

Seminar za zborske dirigente održan je pod vodstvom dirigenta Luke Vukšića u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir i na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu dana 26. studenoga 2016.

Ostvaren je uz potporu Grada Zagreba, a u suradnji s Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić“ kao demonstracijskim ansamblom, Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Centrom za glazbu te Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

 

SAŽETI OPIS SEMINARA:

Cilj seminara bio je pružiti polaznicima mogućnost rada s velikim zborom na primjeru zadanih brojeva iz skladbe „Carmina Burana“ Carla Orffa, pa se program sastojao od teorijskog uvoda i individualnog rada voditelja s polaznicima te praktičnog rada polaznika sa zborom na primjeru zadanih brojeva iz skladbe „Carmina Burana“ Carla Orffa („O Fortuna“, „Fortune plango vulnera“, „Floret silva“, „Swaz hie gat umbe“ „Chume, chum Geselle min“, „Were diu Werlt allemin“). 

Ovo omiljeno vokalno-instrumentalno djelo obiluje vrlo raznolikim kratkim formama koje sadržavaju cijeli niz dirigentskih i pjevačkih elemenata, a koje su poslužile kao dobar primjer za rad na manualnoj tehnici dirigenata različitog predznanja, komunikaciji sa zborom te stvaranju interpretacije tako zahtjevnog glazbenog djela. Sudionici su tijekom dva jutarnja termina, nakon kratkog teorijskog uvoda imali priliku vježbati odabrane skladbe s voditeljem i korepetitorom Vjekoslavom Babićem. 

U popodnevnom terminu uslijedio je praktičan rad na zadanim djelima s demonstracijskim zborom iznimne kvalitete i brojnosti. Tijekom seminara obrađene su teme: „Analiza i obrada zborskog teksta u kontekstu tempa te metričkih i ritmičkih uzoraka, upute i savjeti za praktičnu primjenu u radu sa zborom“ te „Odabir odgovarajućih dirigentskih postupaka i vježbanje istih uz korepeticiju, polazeći od osnovnih školskih shema do konačnih postupaka potrebnih za dirigiranje zadanog programa“.

Na seminaru je aktivno sudjelovalo 10 polaznika. Ispunili su i anketne listiće u kojima su svi vrlo pozitivno ocijenili seminar i voditelja te izrazili želju za češćim održavanjem sličnih programa.

 

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Luka Vukšić rođen je 1976. godine u Zagrebu. Studij dirigiranja završava 1999. godine u klasi maestra Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za diplomski koncert sa Zagrebačkom filharmonijom prima Rektorovu nagradu i iste godine postaje stipendist Fonda 'Lovro i Lilly Matačić'. Poslijediplomski studij završava na Katedri za orkestralno dirigiranje Akademije 'Ferenc Liszt' u Budimpešti u klasi maestra Ervina Lukacsa i Tamasa Gala. Usavršavao se na seminarima Ronalda Zollmana, Jurija Simonova i Konrada von Abela. Dobitnik je Nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' za najuspješnijeg mladog glazbenika 2000. godine, od kada i djeluje kao stalni dirigent Akademskog zbora 'Ivan Goran Kovačić'. Od 2001. godine kao korepetitor, zborovođa i dirigent redovito surađuje i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Od 2016. godine zborovođa je Opere HNK u Zagrebu. S Akademskim zborom 'Ivan Goran Kovačić' i Zborom HRT izveo je brojna djela hrvatskog i svjetskog zborskog repertoara. Pripremao ih je za redovite nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom i Orkestrom HRT, ali i za izvedbe s opernim zvijezdama kao što su José Carreras, Ruggiero Raimondi, Denyce Graves, Inva Mula, Andrea Boccelli i Elena Moşuc te koncerte s Izraelskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bochuma, Slovenskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom i dr. Kao zborovođa surađivao je s istaknutim dirigentima poput Sir Nevillea Marrinera, Krzysztofa Pendereckog, Dmitrija Kitajenka, Milana Horvata, Vladimira Kranjčevića, Nikše Bareze, Uroša Lajovica, Ennia Morriconea, Stevena Sloanea, Noama Sheriffa, Pavela Kogana, Aluna Francisa, Leopolda Hagera, Michaela Schønwandta i Justusa Frantza. Kao dirigent nastupao je sa vodećim hrvatskim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Hrvatskog baroknog ansambla i Riječke filharmonije. Velik broj njegovih nastupa emitiran je na radiju i televiziji. Redovito nastupa i u inozemstvu i bilježi uspješna gostovanja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Meksiku.