Seminar za voditelje i pjevače malih vokalnih sastava

Voditelj Joško Ćaleta Gradski pjevački zbor "Neuma"

 
„Korizmeni napjevi (južne Hrvatske) u izvedbi malih vokalnih sastava“, 
Drniš, 11. - 12. 3. 2017. 
Voditelj: dr. sc. Joško Ćaleta


Pozivamo Vas na sudjelovanje na Seminaru za voditelje i pjevače malih vokalnih sastava na temu „Korizmeni napjevi (južne Hrvatske) u izvedbi malih vokalnih sastava“. 

Seminar će biti održan pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete tijekom vikenda 11. i 12. ožujka 2017. godine u prostorijama Osnovne glazbene škole "Krsto Odak" u Drnišu (Adresa: Vladimira Nazora 4, 22320 Drniš) dok će rezultate zajedničkog rada sudionici predstaviti 12. ožujka u 18 h na večernjoj misi u crkvi sv. Ante u Drnišu. 

Seminar će biti ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr) i Gradskog pjevačkog zbora "Neuma" iz Drniša. PROGRAM SEMINARA:

Hrvatsku vokalnu tradicijsku kulturu karakterizira raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Glazbena (vokalna) tradicija južne Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnografskih utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarskog, brdskog područja. Osim raznolikosti koja karakterizira svjetovnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i crkveno pučko pjevanje ovog prostora. Njegova prednost temelji se na činjenici da je lokalni puk imao prilike pratiti crkvene obrede na svojem jeziku - glagoljaško pjevanje na staroslavenskoj, starohrvatskoj te u novije vrijeme i u standardno hrvatskoj jezičnoj redakciji inspiriralo je istaknute pjevače da temeljne napjeve ispjevavaju slobodno na način kako su to radili i sa svojim svjetovnim pjevanjem. Rezultat toga su brojne lokalne varijante tekstovnih i glazbenih predložaka koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Korizmeno razdoblje posebno je bogato različitim napjevima, sastavnim dijelom obreda i procesija, a predstavlja možda i najznačajniji dio ovog repertoara. 
Potaknuti ovim činjenicama odlučili smo organizirati seminar na temu hrvatskog (korizmenog) tradicijskog pjevanja. Polaznici će imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija.  
U prilog odabiru lokacije ovog projekta stoji i činjenica da više od 15 godina Pučko otvoreno učilište Drniš organizira  Večeri pasionske baštine, manifestaciju koja raznovrsnim kulturnim programima predstavlja bogatstvo pasionskih napjeva i običaja u Hrvatskoj. Područje pogođeno ratnim razaranjima procesom poslijeratne obnove doživjelo je i na ovaj način tradicijsku, ali i duhovnu obnovu. 
U izvedbenoj aktivnosti prednjači Gradski pjevački zbor „Neuma“ koji će biti domaćinima u organizaciji ovog programa, ali i pokazni zbor koji će zajedno sa sudionicima seminara pokušati na primjeren način izvesti predstavljene napjeve.  Voditelj seminara je etnomuzikolog, vokalni pedagog i dirigent dr. sc. Joško Ćaleta, uz asistenta Davora Capkovića (klapa Petrada, VA Angeluš, ženske klape: Armorin, Obilanca, Kolapjanke, Ćakulone). 
Napomene: Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima folklornih skupina, pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje živo zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne tradicijske kulture, bez obzira na količinu prethodnog iskustva. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju. Seminar će za sve članove HSK-a biti besplatan.

SATNICA SEMINARA:

Subota, 11. 3. 2017. 
10:00 – 10:45 Uvodno predavanje: „O korizmenim pučkim pobožnostima južne Hrvatske“ 
11:00 – 13:30 Preslušavanje glazbenih primjera i dioničko čitanje predstavljenih napjeva; praktični rad sa svim polaznicima 
13:30 – 15:00 Stanka za ručak
15:00 – 18:00   Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima
Nedjelja, 12. 3. 2017. 
11:00  – 13:30 Dioničko čitanje napjeva, slaganje glasova; praktični rad sa svim polaznicima. 
13:30 – 15:00 Stanka za ručak
15:00 – 18:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima – koncertna (izvedbena) interpretacija napjeva, slaganje programa koji će se javno predstaviti drniškoj publici.
18:00 -19:00 Predstavljanje rezultata seminara javnim nastupom - zajedničko izvođenje napjeva na večernjoj misi u crkvi sv. Ante, te podjela diploma polaznicima seminara.

POZIV I INFORMACIJE O SEMINARU
PRIJAVNICA ZA SEMINAR