Seminari

Pozivamo Vas na Seminar za dirigente i članove puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koji će biti održan 24. - 25. ožujka 2018. godine u Zadru, pod vodstvom slovenskog dirigenta i profesora g. MIRA SAJE. Seminar će biti ostvaren u suradnji s Gradskom glazbom Zadar i dirigentom Draženom Habušem na adresi: Franje Tuđmana 24 c (pokraj Studentskog doma). 
Program se održava uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

SATNICA SEMINARA:
Subota, 24. ožujka:
11 – 14 sati teorijski uvod i praktični rad bez orkestra 
16 – 19 sati praktični rad s orkestrom 
Nedjelja, 25. ožujka: 
10 – 11 sati praktični rad bez orkestra 
11 – 13 sati praktični rad s orkestrom 

PROGRAM SEMINARA:
Program seminara bit će temeljen na metodici rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja. Polaznici seminara moći će sudjelovati kao aktivni i pasivni sudionici u dijelu dirigiranja orkestrom. Voditelj će na seminaru ujedno ilustrirati proces vođenja probe, stoga pozivamo polaznike da sa sobom ponesu svoje instrumente i pridruže se demonstracijskom orkestru u radu. Seminar je osim za dirigente namijenjen i za članove puhačkih orkestara.
Skladbe koje će se obrađivati: 
James Swearingen: Blue Ridge Saga 
Michael Sweeney: Black Forest Overture
Mario Komazin: Intrada, fuga i ples 

Seminar će obuhvatiti sljedeće teme:
METODIKA RADA S ORKESTROM
Uvod u literaturu za voditelje i orkestre
Kriteriji odabira odgovarajućeg programa za orkestar
Tehnika i vježbe za ugrijavanje orkestra
UVOD U DIRIGIRANJE I INDIVIDUALNA PRIPREMA VODITELJA 
stručna individualna priprema za rad s orkestrom: studiranje partiture, povijesna pozadina djela, informacije o skladatelju 
Vježbe za postavljanje i držanje ruku i tijela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjene mjera, dinamiku, potpodjelu, složene ritmove i mjere, poliritmiju, koronu, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze, promjene tempa 
RAD S ORKESTROM: 
Priprema za probu: tijek probe i određivanje vježbi 
Studiranje i predstavljanje skladbi
Izrađivanje pojedinačnih dionica i sklapanje u cjelinu 

PRIJAVE ZA SEMINAR:
PRIJAVNICA: 
- Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 21.3.2018. 
- Nakon zaprimljene prijavnice, polaznicima ćemo poslati notne materijale za Seminar.  
KOTIZACIJA: 
- Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.
- Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 22.3.2018. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn.

Podaci za uplatu kotizacije (za NEČLANOVE HSK-a):

Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke:
Uplatitelj: Navedite puni naziv Orkestra čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
Poziv na broj: Navedite OIB uplatitelja
Svrha doznake: 04-136-18. 
Podaci o HSK-u: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Potvrdu o uplati potrebno je poslati faksom (01/4621738) ili mailom (glazba@hrsk.hr). 
Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Miro Saje (Novo Mesto, 1965.) diplomirao je trubu na Akademiji za glazbu u Ljubljani 1990. u klasi prof. Antona Grčarja. S 13 godina uključio se u Puhački orkestar Novoles Straža koji se kasnije preimenovao u Puhački orkestar Krka, a kojim dirigira od 1990. – 2007.g. Diplomirao je 1999. u klasi prof. Jana Cobra na Brabants Konzervatorijumu u Tilburgu u Nizozemskoj. Godine 1995., 1997. i 1999. biva proglašen najboljim dirigentom na međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara Flicorno d'Oro u Rivi del Gardi. Godine 2006. na Međunarodnom natjecanju dirigenata u Beču osvaja treće mjesto. Uspješno podučava limene puhačke instrumente u Glazbenoj školi u Novom Mestu gdje također vodi omladinski puhački orkestar. Dirigent je novo osnovanog Slovenskog omladinskog puhačkog orkestra. Od 2001. je gostujući dirigent Orkestra slovenske policije, a povremeno surađuje i s Slovenskim orkestrom klarineta. Godine 2004. snimio je svoj prvi CD za belgijsku zakladu Beriato Rundfunk Blasorchester Leipzig. Puhački orkestar Krka, upravo je pod njegovim vodstvom ostvario brojna međunarodna priznanja. Na Svjetskom prvenstvu orkestara u Kerkradeu u Nizozemskoj 2005. osvojio je zlatno priznanje s pohvalom, a 2006. je na državnom natjecanju u koncertnoj kategoriji osvojio prvo mjesto. Od 2008., dirigent je puhačkog orkestra Općine Šentjernej, kojeg je u vrlo kratko vrijeme, kroz niz kvalitetnih projekata i koncerata doveo do razine jednog od najboljih slovenskih puhačkih orkestara. Nakon dugogodišnje suradnje sa Hrvatskim saborom kulture u vođenjima seminara za dirigente kao i sudjelovanjem u stručnim povjerenstvima Susreta hrvatskih puhačkih orkestara, od godine 2014. Miro Saje djeluje i kao član Stručnog savjeta za puhačku glazbu Hrvatskog sabora kulture kojeg čine još Mladen Tarbuk i Šime Vulelija. 

GRADSKA GLAZBA ZADAR
Na inicijativu Josipa Perlinija u Zadru je godine 1871. osnovana Gradska glazba Zadar. Prvi dirigent glazbe je bio Aleksandar Dionisi. O razdoblju do kraja Drugog svjetskog rata zna se vrlo malo jer je sva dokumentacija o Gradskoj glazbi izgubljena. Nakon završetka drugog svjetskog rata počelo je okupljanje malog broja glazbenika koji su ostali u gradu, uz dirigenta Josipa Kreizu, glazbari su surađivali s tadašnjom Vojnom glazbom i priređivali različite nastupe. Neko vrijeme o Gradskoj glazbi brigu je vodilo poduzeće «Bagat», a od 1950. za dirigenta je postavljen Alfons Svoboda. Od 1959. Gradska glazba Zadar postaje samostalna ustanova, te zbog napornog rada, truda i ulaganja glazbara, i mnoštva uspješnih nastupa dobiva i Nagradu grada Zadra 1966. Maestro Jožef Mesaroš preuzima vodstvo Gradske glazbe 1981. te ostaje na tom mjestu do 1994. Vrijedno je spomenuti kako je glazba djelovala i za vrijeme Domovinskog rata te se stavila na raspolaganje 112. brigadi HV-a i izvršavala protokolarne obveze. U Domovinskom ratu je aktivno sudjelovalo osam glazbara. Godine 1996. Gradskoj glazbi dodijeljene su nove prostorije na korištenje u ulici dr. Franje Tuđmana, a za dirigenta je postavljen maestro Marin Čović. Ovaj čin, kao i svesrdna, nesebična i kontinuirana pomoć i suradnja s gradskim Poglavarstvom podigla je uvjete rada na zavidnu razinu. Nagradu grada Zadra za doprinos glazbenoj kulturi Gradska glazba dobiva i 2001. godine povodom proslave 130. godina postojanja. Danas Gradska glazba broji oko četrdeset aktivnih članova od kojih je veliki broj mladih izraslih iz «Male škole» koju vode iskusniji glazbari. Orkestar nastupa u Zadru, cijeloj županiji, priređuju se promenadni nastupi, budnice i prigodni koncerti. Nakon iznenadne smrti maestra Marina Čovića početkom 2008. godine na njegovo mjesto dolazi Tomislav Košta. Od tada se još intenzivnije radi na povezivanju sa puhačkim orkestrima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Dirigentsku palicu Gradske glazbe Zadar od 2016. godine preuzima Dražen Habuš, profesor trube u Glazbenoj školi Blagoja Bersa. Njegovim dolaskom Gradskoj glazbi se pridružuju učenici puhačkog orkestra Glazbene škole Blagoje Bersa te se njihovim dolaskom broj članova Gradske glazbe Zadar povećao. Svojim nastupima zadržavamo tradiciju glazbenog života Gradske glazbe u gradu Zadru, Hrvatskoj i inozemstvu.

Miro Saje, voditelj


Gradska gradska Zadar