Seminari

Pozivamo Vas na Seminar za dirigente i članove puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koji će biti održan 27. i 28. travnja 2019. godine u Zagrebu, pod vodstvom slovenske dirigentice ANDREJE ŠOLAR. Seminar će biti ostvaren u suradnji s Puhačkim orkestrom HKUD-a „Željezničar“, Zagreb na adresi Trnjanska cesta 1, 10000 Zagreb.  

SATNICA SEMINARA:

Subota, 27. travnja:
11 – 14 sati teorijski uvod i praktični rad bez orkestra 
16 – 19 sati praktični rad s orkestrom 
Nedjelja, 28. travnja: 
9,30 – 11 sati praktični rad bez orkestra 
11,30– 14 sati praktični rad s orkestrom 

PROGRAM SEMINARA:

Program seminara bit će temeljen na metodici rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja. Polaznici seminara moći će sudjelovati kao aktivni i pasivni sudionici u dijelu dirigiranja orkestrom. Voditeljica će na seminaru ujedno ilustrirati proces vođenja probe, stoga pozivamo polaznike da sa sobom ponesu svoje instrumente i pridruže se demonstracijskom orkestru u radu. Seminar je osim za dirigente namijenjen i za članove puhačkih orkestara.

METODIKA RADA S ORKESTROM

Uvod u literaturu za voditelje i orkestre
Kriteriji odabira odgovarajućeg programa za orkestar
Orkestracija i zvuk orkestra

UVOD U DIRIGIRANJE I INDIVIDUALNA PRIPREMA VODITELJA

Stručna individualna priprema za rad s orkestrom: studiranje partiture, povijesna pozadina djela, informacije o skladatelju 
Osnovna tehnika dirigiranja: vježbe za postavljanje i držanje ruku i tijela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjene mjera, dinamiku, potpodjelu, složene ritmove i mjere, poliritmiju, koronu, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze, promjene tempa 

RAD S ORKESTROM: 

Priprema za probu: tijek probe i određivanje vježbi 
Studiranje i predstavljanje skladbi
Izrađivanje pojedinačnih dionica i sklapanje u cjelinu 

SKLADBE KOJE ĆE SE OBRAĐIVATI*: 

Robert W. Smith: Encanto
Michael Sweeny: Lament and tribal dances
Julius Fucik: Einzug der Gladiatoren

*Aktivni sudionici seminara dužni su pripremiti zadane skladbe za rad s voditeljicom. Po zaprimljenoj prijavi, polaznicima ćemo poslati notne materijale za pripremu.

PRIJAVE ZA SEMINAR:

PRIJAVNICA: 

- Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 24. 4. 2019. 

- Nakon zaprimljene prijavnice, polaznicima ćemo poslati notne materijale za Seminar. (e-mailom) 

KOTIZACIJA: 

- Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.

- Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 26. 4. 2019. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn.

Podaci za uplatu kotizacije (za NEČLANOVE HSK-a):

Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke:
Uplatitelj: Navedite puni naziv Orkestra čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
Poziv na broj: Navedite OIB uplatitelja
Svrha doznake: 04-485-19. 
Podaci o HSK-u: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Potvrdu o uplati potrebno je poslati faksom (01/4621738) ili mailom (glazba@hrsk.hr). 
Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.

     

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 

BIOGRAFIJA VODITELJICE SEMINARA:
Andreja ŠOLAR rođena je u Sloveniji gdje živi i radi. Diplomirala je glazbenu pedagogiju i dirigiranje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi svjetski poznatog dirigenta prof. Marka Letonje. Studij dirigiranja na Konzervatoriju Brabants u Tilburgu, Nizozemska kod prof. Jana Cobera uspješno je završila koncertom Orkestra Slovenske vojske u kojemu je potom zaposlena kao umjetnički ravnatelj - dirigent. Dodatno se obrazovala kod G. Pehlivaniana na Akademiji u Gandiji, Španjolska, dok je 2008. godine uspješno završila viši glazbeni tečaj na Glazbenoj školi u SAD-u. Kao dirigentica surađuje sa Slovenskom filharmonijom i Ansamblom limenih puhaća Slovenske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije iz Ljubljane, Latvijskim vojnim orkestrom, Orkestrom Hrvatske ratne mornarice, Češkim vojnim orkestrom, Puhačkim orkestrom iz Tirola, Simfonijskim puhačkim orkestrom iz Klagenfurta, Simfonijskim puhačkim orkestrom Johann-Joseph-Fux Konzervatorija u Grazu, Fanfarekorps Eendracht Nieuwenhagerheide, orkestrom Akademije de Tavernes de la Valldigna,  Španjolska, Ansamblom za suvremenu glazbu MD7 i raznim komornim sastavima. Sudjeluje u radu stručnih povjerenstava na međunarodnim natjecanjima za puhačke orkestre u Sloveniji, Italiji, Latviji i Austriji.

Puhački orkestar HKUD-a Željezničar Zagreb
Puhački orkestar HKUD-a Željezničar iz Zagreba osnovan je u sklopu udruge za pogrebnu pripomoć željezničara „Sv. Rok“ u Zagrebu. Prvi dokumentirani nastup bio je daleke 1907. godine u Gradskoj streljani na zagrebačkom Tuškancu, pa se ta godina smatra godinom osnutka. Članovi glazbe bili su radnici i službenici Željeznice i Željezničke radionice, a ujedno su bili i glavni pokrovitelji udruge. Glazba je nastupala za društvene i službene potrebe Željeznice i Grada Zagreba, a kroz dugogodišnje djelovanje, u glazbu se učlanjuju i drugi muzičari. Od svog osnutka do danas, Orkestar je djelovao pod različitim imenima, a od 1946.g. u sastavu je KUD-a Željezničara „Vinko Jeđut“. Puhački orkestar opstao je tijekom dva svjetska rata, te Domovinskog rata 1990-tih, gdje su 1991.g. na stadionu „Zagreb“ u Kranjčevićevoj ulici na svečanosti osnivanja ZNG-a svirali kao orkestar Zbora narodne garde! Tijekom postojanja i djelovanja glazbe više od jednog stoljeća, mnogobrojne generacije amatera-glazbenika sudjelovali su u radu i nesebično doprinijeli njenom opstanku, promjenama i napredovanju kroz zajedničko druženje i muziciranje. Pamtimo velik broj članova koji su do svojih zadnjih dana podržavali rad orkestra, dolazeći, učestvovali i nastupali ne samo na domaćim pozornicama, već i na inozemnim gostovanjima. Svakako, ključnu ulogu u djelovanju glazbe kroz razdoblja u kojima su vodili glazbenike i upravljali glazbom, za izvrsne nastupe, konstantan rad i kvalitetu zaslužni su i voditelji glazbe - dirigenti. Od ožujka 2018. godine Puhačkim orkestrom Željezničar iz Zagreba dirigira mladi i perspektivni umjetnički voditelj Mateo Narančić, sa zapaženim rezultatima i uspješnim nastupima, od kojih se ističe osvojena Zlatna plaketa s pohvalom u D kategoriji koncertnog programa na 32. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara 2018. godine u Novom Vinodolskom. Puhački orkestar Željezničara svoju je kvalitetu dokazao na brojnim smotrama, festivalima i natjecanjima, sudjelujući pri snimanju filmova, televizijskih i radijskih emisija, nosača zvuka i video-materijala. Orkestar aktivno sudjeluje na svim javnim nastupima i manifestacijama u Gradu Zagrebu. Koncertima na Zrinjevcu i Glavnom kolodvoru obogaćuje turističku i kulturnu ponudu Grada Zagreba. Koncertima klasične i sakralne glazbe obogaćuje repertoar kroz suradnju sa crkvenim zborovima župnih zajednica u crkvama Grada Zagreba. Redovito nastupa na Proljetnim susretima zagrebačkih glazbenih amatera ZGP CKT, te Smotrama amaterskih puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Andreja šolar, voditeljica


PO HKUD-a Željezničar