Seminar za dirigente puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održan je 6. - 7. svibnja 2017. godine u Rovinju, pod vodstvom slovenskog dirigenta i profesora g. Mira Saje. Iako je održavanje Seminara bilo planirano u Kastvu u suradnji s Glazbenim društvom Spinčići, obzirom da je u međuvremenu došlo do promjene vodstva i otežanog rada orkestra, seminar se nije mogao realizirati u Kastvu, te je preseljen u grad Rovinj. Seminar je ostvaren u suradnji s Limenom glazbom Rovinj i dirigentom Giuseppeom Bartolijem u prostorijama Limene glazbe Rovinj. Program se održao uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i suorganizaciju Maistre d.d.

PROGRAM SEMINARA temeljio se na izučavanju metodike rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja. Polaznici seminara sudjelovali su kao aktivni i pasivni sudionici.

Voditelj Miro Saje na seminaru je ilustrirao proces vođenja probe i postavljanja novih skladbi koje demonstracijski orkestar do tada nije imao na repertoaru. Sami polaznici, osim kao dirigenti, na seminaru su sudjelovali i kao glazbenici unutar orkestra. Na seminaru su se obrađivale sljedeće skladbe:

•             A. Reed: A Little Concert Suite, 1. stavak

•             R. W. Smith: Encanto

•             R. Saucedo (arr.): The Lord of the Dance

TIJEK SEMINARA

Seminar je održan u tri termina, u subotu 6. 5. 2017., od 11-14 sati i 16-19 sati, te u nedjelju 7.5.2017. od 10-13h. Nakon uvodnog predstavljanja voditelja i upoznavanja s polaznicima, voditelj se posvetio osnovama dirigiranja i individualnoj pripremi voditelja za rad s orkestrom, s posebnim naglaskom na vježbama za postavljanje i držanje ruku i tijela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjene mjera, dinamiku, potpodjelu, poliritmiju, koronu, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze i promjene tempa. 

Osim toga, voditelj je posebnu pažnju posvetio metodici rada s orkestrom te upoznavanjem s osnovnom literaturom za puhačke orkestre, kao i kriterijima odabira odgovarajućeg programa za orkestar. 

Nakon individualnog rada s polaznicima, uslijedio je rad s demonstracijskim orkestrom na novim partiturama prilikom kojeg su se polaznici izmjenjivali u ulozi voditelja, te su uz izučavanje osnova dirigentske tehnike, radili na izrađivanju pojedinačnih dionica i sklapanju novih skladbi u cjelinu.  „Limena glazba Rovinj“ vrlo je spremno i susretljivo surađivala s voditeljem i polaznicima u izvođenju seminara, aktivno i lijepo muzicirajući, što je dalo posebnu vrijednost seminaru. Voditelj Seminara, dodatnim je radom na zadanim djelima pomogao Orkestru u iznalaženju boljeg tona kao i tehnike zajedničkog izvođenja, što će im zasigurno pomoći u daljnjem radu. Seminar je prošao u vrlo kvalitetnom i ugodnom radnom ozračju, kojeg su polaznici vrlo visoko ocijenili.

OSTVARENI CILJEVI

Seminar za dirigente puhačkih orkestara Hrvatskog sabora kulture jedan su od rijetko dostupnih programa obrazovanja i dodatnog usavršavanja voditelja/dirigenata amaterskih orkestara. Na njima polaznici imaju priliku dobiti osnovno ili prošireno znanje o dirigentskoj tehnici, metodici rada s amaterskim glazbenicima, novoj literaturi te pomoć pri izboru repertoara.

Individualan rad profesionalnog dirigenta s voditeljima početnicima, od ključne je važnosti za unaprjeđenje stupnja manualne/dirigentske tehnike polaznika, njihove metodike rada s orkestrom i glazbenog znanja, a time i unaprjeđenje kvalitete rada orkestara iz kojih dolaze, čemu svjedoče i polaznici koji svake godine dolaze sve pripremljeniji i vještiji na seminare, s većim zahtjevima za voditelje, što u konačnici rezultira boljim izvedbama njihovih orkestara na Smotrama i Susretima puhačkih orkestara iz godine u godinu. Dodatna vrijednost seminara mogućnost je upoznavanja polaznika s novim repertoarom glazbenih djela te specifičnostima njihove interpretacije, kao i načina ovladavanja istima, susret i izmjena iskustva s drugim dirigentima, te produbljivanje znanja o vlastitim potencijalima i vještinama. 

Na seminaru je aktivno sudjelovalo 8 sudionika iz Gospića, Zagreba, Lovrana, Zadra i Rovinja. Za predstavnike puhačkih orkestara članica Hrvatskog sabora kulture sudjelovanje na seminaru bilo je besplatno. Po održanom seminaru svim sudionicima su podijeljene potvrde o pohađanju i uspješnom završavanju seminara.


BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:
Miro Saje (Novo Mesto, 1965.) diplomirao je trubu na Akademiji za glazbu u Ljubljani 1990. u klasi prof. Antona Grčarja. S 13 godina uključio se u Puhački orkestar Novoles Straža koji se kasnije preimenovao u Puhački orkestar Krka, a kojim dirigira od 1990. – 2007.g. Diplomirao je 1999. u klasi prof. Jana Cobra na Brabants Konzervatorijumu u Tilburgu u Nizozemskoj. Godine 1995., 1997. i 1999. biva proglašen najboljim dirigentom na međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara Flicorno d'Oro u Rivi del Gardi. Godine 2006. na Međunarodnom natjecanju dirigenata u Beču osvaja treće mjesto. Uspješno podučava limene puhačke instrumente u Glazbenoj školi u Novom Mestu gdje također vodi omladinski puhački orkestar. Dirigent je novo osnovanog Slovenskog omladinskog puhačkog orkestra. Od 2001. je gostujući dirigent Orkestra slovenske policije, a povremeno surađuje i s Slovenskim orkestrom klarineta. Godine 2004. snimio je svoj prvi CD za belgijsku zakladu Beriato Rundfunk Blasorchester Leipzig. Puhački orkestar Krka, upravo je pod njegovim vodstvom ostvario brojna međunarodna priznanja. Na Svjetskom prvenstvu orkestara u Kerkradeu u Nizozemskoj 2005. osvojio je zlatno priznanje s pohvalom, a 2006. je na državnom natjecanju u koncertnoj kategoriji osvojio prvo mjesto. Od 2008., dirigent je puhačkog orkestra Općine Šentjernej, kojeg je u vrlo kratko vrijeme, kroz niz kvalitetnih projekata i koncerata doveo do razine jednog od najboljih slovenskih puhačkih orkestara. Nakon dugogodišnje suradnje sa Hrvatskim saborom kulture u vođenjima seminara za dirigente kao i sudjelovanjem u stručnim povjerenstvima Susreta hrvatskih puhačkih orkestara, od godine 2014. Miro Saje djeluje i kao član Stručnog savjeta za puhačku glazbu Hrvatskog sabora kulture kojeg čine još Mladen Tarbuk i Šime Vulelija. Limena glazba Rovinj