POZIV ZA PRIJAVE NA 59. FHKA

Hrvatski sabor kulture objavljuje poziv za 59. Festival hrvatskih kazališnih amatera koji će biti održan u Vodicama, od 17. do 19. svibnja te od 24. do 26. svibnja 2019. godine. Pozivamo zainteresirana amaterska kazališta i kazališne udruge/sekcije da prijave svoje predstave i putem selekcija izbore sudjelovanje na Festivalu!

Opširnije...

Gostovanja najboljih predstava FHKA

Jesen 2018. godine obilježila su gostovanja nagrađenih predstava 58. Festivala hrvatskih kazališnih amatera na područjima od posebne državne skrbi. Skupine iz Karlovca, Koprivnice i Vodica obišle su sve krajeve Lijepe naše - od Drniša preko Gospića do Belog Manastira i Vukovara!

Opširnije...

ODRŽAN KAZALIŠNI SEMINAR U ŽUPANJI

Održan je seminar-radionica za kazališne voditelje, redatelje i glumce "Tekst-glumac-uloga" u Županji 27. i 28. listopada. Velik broj polaznika iz čitave zemlje s voditeljem Joškom Ševom bavio se odabirom teksta i predstave, improvizacijama i mnogim drugim.

Opširnije...

14. MEĐUNARODNI FESTIVAL AMATERSKIH KAZALIŠTA

Zadnji vikend u rujnu, 28. i 29. 9., održan je 14. Međunarodni festival amaterskih kazališta, po prvi puta kao samostalan festival. Programom su se prikazale najbolje predstave iz regije - predstava "Feniks" skupine Little rooster productions iz Senova u Sloveniji, zatim skupina Kaotis teatralis Dramskog studija Ludens teatar iz Koprivnice s predstavom "Ispod površine" te Studio glume - Teatar 011 iz Beograda u Srbiji s predstavom "Dragi tata". Upravo je beogradska skupina osvojila i najveći pljesak i Grand Prix Grada Čakovca - čakovečkog pozoja - skulpturu čakovečke umjetnice Jelene Valkaj.

Opširnije...

SKM Sl. Brod predstavilo Hrvatsku na Festivalu "Fedra" u BiH

Mladi i uspješni glumci Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod zaigrali su na daskama koje život znače u Bugojnu na 46. Teatarskom festivau "Fedra", najstarijem festivalu amaterskih kazališta u BiH.
Brođani su na "Fedri" u petak, 20. srpnja 2018. u 19:00 h u revijalnom programu kao predstavnici Hrvatske odigrali predstavu "Maturanti" prema tekstu Ivice Ivanca u režiji Silvija Stilinovića s kojom su 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2017. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osvojili Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu te nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu.


Opširnije...

DODJELOM NAGRADA I PRIZNANJA ZAVRŠEN 58. FHKA

Svečanom završnicom i dodjelom nagrada u vodičkom Kulturnom centru u nedjelju, 27. svibnja 2018. završeno je 58. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji već više od pola stoljeća prezentira najbolja dramska ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta i udruga. Najbolje hrvatske amaterske skupine iz 19 hrvatskih županija, odabrane u konkurenciji od 167 prijavljenih ansambala, odigrale su 23 najuspješnije predstave u Pazinu, od 11. do 13. svibnja i Vodicama, od 25. do 27. svibnja. Tko su laureati 58. FHKA te kome su pripale nominacije, nagrade i pohvale pročitajte u nastavku.

Opširnije...

GOSTOVANJA u vukovaru, gospiću, belom manastiru i drnišu

Zahvaljujući materijalnoj potpori Ministarstva kulture RH te dobroj suradnji i suorganizaciji domaćina Hrvatski sabor kulture organizirao je u 2017. godini čak 4 gostovanja najboljih predstava 57. FHKA na područjima od posebne državne skrbi. Publiku u Vukovaru, Gospiću, Belom Manastiru i Drnišu razveselile su predstave u izvedbi Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, Teatra Scena iz Rijeke i Teatra Gaudeamus iz Zagreba.

Opširnije...

DS DADA predstavljao Hrvatsku u Postojni

Hrvatski kazališni amaterizam na ovogodišnjem 56. Linhartovom srečanju, festivalu kazališnih skupina Slovenije, koji  je održan u Postojni od 28. do 30. rujna 2017., predstavljao je Dramski studio DADA Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Opširnije...

Održan seminar: DRAMSKE VJEŽBE I REŽIJA PREDSTAVE

Na seminaru-radionici za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta i skupina "Dramske vježbe i režija predstave", koji je 23. i 24. rujna održan u Bjelovaru, bilo je edukativno, kreativno i zabavno. U pozitivnom i dinamičnom okruženju pod vodstvom Marija Kovača sudionici seminara otkrivali su tajne dobre režije i radili na rješavanju dramaturško-redateljskih problema te otkrivali jednostavna scenografska i kostimografska rješenja. 

Opširnije...

KD "Štolcer" gostovala na Festivalu FEDRA u BiH

Na 45. Teatarskom festivalu "Fedra" u Bugojnu, najstarijem festivalu amaterskih kazališta u Bosni i Hercegovini, Hrvatsku je ove godine predstavljala Kazališna družina "Štolcer" Čakovec s višestruko nagrađivanom predstavom Kristine Štebih "Ne izlazi bez čarapa" u režiji Dejana Buvača.


Opširnije...