REZULTATI NATJEČAJA ZA NOVI DRAMSKI TEKST

Na ovogodišnji Natječaj Hrvatskog sabora kulture za novi, neobjavljeni dramski tekst namijenjen amaterskim kazališnim skupinama, raspisan uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, pristigla su ukupno 22 dramska teksta. U nastavku objavljujemo REZULTATE NATJEČAJA.


Opširnije...

Teatar Lero nastupio na Linhartovom srečanju u Sloveniji

Studentski teatar Lero predstavljao je hrvatski kazališni amaterizam na 55. Linhartovom srečanju u Postojni. Slovenskoj publici Lero se predstavio uspješnom predstavom "Vjerenice" u režiji i adaptaciji Davora Mojaša. Lerove "Vjerenice" proglašene su najboljom predstavom na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2015. godine, a iste godine "Vjerenice" su igrane i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Opširnije...

Sinjani predstavili Hrvatsku na 44. Fedri u BiH

Na 44. Teatarskom festivalu "Fedra" u Bogojnu Hrvatsku je 20. srpnja predstavljalo Sinjsko pučko kazalište s predstavom Mate Matišića "Cinco i Marinko". Još jednim gostovanjem hrvatske skupine na kazališnom festivalu u susjednoj Bosni i Hercegovini nastavljena je dugogodišnja suradnja Hrvatskog sabora kulture i Kulturno-sportskog centra Bugojno.

Opširnije...

Završen 56. FHKA - 22 predstave, 6 dana, 2 grada

Svečanom završnicom i dodjelom nagrada 29. svibnja 2016. u vodičkom Kulturnom centru završeno je 56. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji već 56 godina prezentira najbolja dramska ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta i udruga. Najbolje hrvatske amaterske skupine, odabrane u konkurenciji od 180 prijavljenih, odigrale su 22 najuspješnije predstave u Pazinu, od 20. do 22. svibnja i Vodicama, od 27. do 29. svibnja.

Opširnije...

Međunarodni festival JADRAN 2016.

12. Međunarodni festival amaterskih kazališta JADRAN 2016. i ove je godine održan u okviru 56. Festivala hrvatskih kazališnih amatera. Najbolje kazališne skupine iz Slovenije i Bosne i Hercegovine predstavile su se s nagrađenim predstavama u Vodicama 28. i 29. svibnja. 

Opširnije...

Seminar NASTAJANJE PREDSTAVE I GLUMAČKE VJEŠTINE

Dvodnevni seminar-radionica NASTAJANJE PREDSTAVE I GLUMAČKE VJEŠTINE održan je u Slavonskom Brodu, 23. i 24. travnja 2016. u organizaciji HSK-a u suradnji sa Satiričkim kazalištem mladih Slavonski Brod. Više od 40 polaznika pod vodstvom dr. sc. Dubravke Crnojević-Carić upoznalo je različite vježbe i tehnike glume te proces nastajanja predstave.

Opširnije...

Radionice - seminari u Đurđevcu i Trilju

Hrvatski sabor kulture u suradnji sa Zajednicom amaterskih kazališta Splitsko-dalmatinske županije i Zajednicom KUU Koprivničko-križevačke županije organizirao je dvije radionice – seminara za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta i udruga pod nazivom OD IDEJE DO PREDSTAVE, koji su održani 14. i 15.11.2015. u Domu kulture u Đurđevcu, za sjeverozapadnu Hrvatsku, te za područje Dalmacije 21. i 22. 11. u Trilju

Opširnije...

NATJEČAJ ZA NOVI DRAMSKI TEKST

Ovim putem objavljujemo rezultate Natječaja za novi, neobjavljeni suvremeni dramski tekst namijenjen amaterskim kazališnim skupinama u 2015.

 

Opširnije...

Upute za pisanje dramskih tekstova

U nastavku pronađite upute za pisanje dramskih tekstova s primjerima.

Opširnije...

Zagrepčani predstavili Hrvatsku na 43. Fedri u BiH

Hrvatski sabor kulture iz godine u godinu nastavlja i njeguje uspješnu međunarodnu kulturnu suradnju s Kulturno-sportskim centrom (KSC) Bugojno - BiH razmjenom najboljih predstava kazališnih amatera Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove godine suradnja je nastavljena gostovanjem zagrebačke Kazališne sekcije Kluba studenata komparativne književnosti „K“ na 43. Teatarskom festivalu „Fedra“, koji je održan u Bugojnu od 6. do 13. lipnja 2015. u organizaciji KSC-a Bugojno u suradnji s Teatrom "Fedra“. 


Opširnije...