14. MEĐUNARODNI FESTIVAL AMATERSKIH KAZALIŠTA

Zadnji vikend u rujnu, 28. i 29. 9., održan je 14. Međunarodni festival amaterskih kazališta, po prvi puta kao samostalan festival. Programom su se prikazale najbolje predstave iz regije - predstava "Feniks" skupine Little rooster productions iz Senova u Sloveniji, zatim skupina Kaotis teatralis Dramskog studija Ludens teatar iz Koprivnice s predstavom "Ispod površine" te Studio glume - Teatar 011 iz Beograda u Srbiji s predstavom "Dragi tata". Upravo je beogradska skupina osvojila i najveći pljesak i Grand Prix Grada Čakovca - čakovečkog pozoja - skulpturu čakovečke umjetnice Jelene Valkaj.

Opširnije...

SKM Sl. Brod predstavilo Hrvatsku na Festivalu "Fedra" u BiH

Mladi i uspješni glumci Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod zaigrali su na daskama koje život znače u Bugojnu na 46. Teatarskom festivau "Fedra", najstarijem festivalu amaterskih kazališta u BiH.
Brođani su na "Fedri" u petak, 20. srpnja 2018. u 19:00 h u revijalnom programu kao predstavnici Hrvatske odigrali predstavu "Maturanti" prema tekstu Ivice Ivanca u režiji Silvija Stilinovića s kojom su 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2017. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osvojili Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu te nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu.


Opširnije...

DODJELOM NAGRADA I PRIZNANJA ZAVRŠEN 58. FHKA

Svečanom završnicom i dodjelom nagrada u vodičkom Kulturnom centru u nedjelju, 27. svibnja 2018. završeno je 58. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji već više od pola stoljeća prezentira najbolja dramska ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta i udruga. Najbolje hrvatske amaterske skupine iz 19 hrvatskih županija, odabrane u konkurenciji od 167 prijavljenih ansambala, odigrale su 23 najuspješnije predstave u Pazinu, od 11. do 13. svibnja i Vodicama, od 25. do 27. svibnja. Tko su laureati 58. FHKA te kome su pripale nominacije, nagrade i pohvale pročitajte u nastavku.

Opširnije...

GOSTOVANJA u vukovaru, gospiću, belom manastiru i drnišu

Zahvaljujući materijalnoj potpori Ministarstva kulture RH te dobroj suradnji i suorganizaciji domaćina Hrvatski sabor kulture organizirao je u 2017. godini čak 4 gostovanja najboljih predstava 57. FHKA na područjima od posebne državne skrbi. Publiku u Vukovaru, Gospiću, Belom Manastiru i Drnišu razveselile su predstave u izvedbi Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, Teatra Scena iz Rijeke i Teatra Gaudeamus iz Zagreba.

Opširnije...

DS DADA predstavljao Hrvatsku u Postojni

Hrvatski kazališni amaterizam na ovogodišnjem 56. Linhartovom srečanju, festivalu kazališnih skupina Slovenije, koji  je održan u Postojni od 28. do 30. rujna 2017., predstavljao je Dramski studio DADA Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Opširnije...

Održan seminar: DRAMSKE VJEŽBE I REŽIJA PREDSTAVE

Na seminaru-radionici za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta i skupina "Dramske vježbe i režija predstave", koji je 23. i 24. rujna održan u Bjelovaru, bilo je edukativno, kreativno i zabavno. U pozitivnom i dinamičnom okruženju pod vodstvom Marija Kovača sudionici seminara otkrivali su tajne dobre režije i radili na rješavanju dramaturško-redateljskih problema te otkrivali jednostavna scenografska i kostimografska rješenja. 

Opširnije...

KD "Štolcer" gostovala na Festivalu FEDRA u BiH

Na 45. Teatarskom festivalu "Fedra" u Bugojnu, najstarijem festivalu amaterskih kazališta u Bosni i Hercegovini, Hrvatsku je ove godine predstavljala Kazališna družina "Štolcer" Čakovec s višestruko nagrađivanom predstavom Kristine Štebih "Ne izlazi bez čarapa" u režiji Dejana Buvača.


Opširnije...

DODJELOM NAGRADA I PRIZNANJA ZAVRŠEN 57. FHKA

Nakon 6 festivalskih dana, 2 grada domaćina i 22 odigrane najbolje hrvatske amaterske predstave u Vodicama je 28. svibnja završeno 57. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera. U finalu i svečanoj završnici Festivala dodijeljene su festivalske nagrade i priznanja, a u nastavku saznajte tko su laureati ovogodišnjeg Festivala.

Opširnije...

Predstavljanje knjige: "Druga slika hrvatskoga kazališta...

U četvrtak, 9. ožujka 2017. predstavljena je knjiga "Druga slika hrvatskog kazališta ili izvan glavne struje" teatrologinje i kazališne kritičarke Sanje Nikčević. Autorica kao dugogodišnja suradnica Hrvatskog sabora kulture i članica Stručnog savjeta za kazalište HSK-a prati hrvatski kazališni amaterizam te je veoma zanimljiv dio knjige posvetila fenomenu amatera u kazalištu i hrvatskom kazališnom amaterizmu. Više o knjizi pročitajte u nastavku. 


Opširnije...

Gostovanja najboljih predstava FHKA u Gospiću i Vukovaru

Hrvatski sabor kulture uspješno nastavlja s organizacijom programa gostovanja najuspješnijih i nagrađenih predstava s Festivala hrvatskih kazališnih amatera na područjima od posebne državne skrbi. U 2016. godini uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH realizirana su 2 gostovanja: gostovanje Kazališta Nova scena Vinkovci u Gospiću te gostovanje Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec u Vukovaru.

Opširnije...