Predstavljanje knjige: "Druga slika hrvatskoga kazališta...

U četvrtak, 9. ožujka 2017. predstavljena je knjiga "Druga slika hrvatskog kazališta ili izvan glavne struje" teatrologinje i kazališne kritičarke Sanje Nikčević. Autorica kao dugogodišnja suradnica Hrvatskog sabora kulture i članica Stručnog savjeta za kazalište HSK-a prati hrvatski kazališni amaterizam te je veoma zanimljiv dio knjige posvetila fenomenu amatera u kazalištu i hrvatskom kazališnom amaterizmu. Više o knjizi pročitajte u nastavku. 


Opširnije...

Gostovanja najboljih predstava FHKA u Gospiću i Vukovaru

Hrvatski sabor kulture uspješno nastavlja s organizacijom programa gostovanja najuspješnijih i nagrađenih predstava s Festivala hrvatskih kazališnih amatera na područjima od posebne državne skrbi. U 2016. godini uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH realizirana su 2 gostovanja: gostovanje Kazališta Nova scena Vinkovci u Gospiću te gostovanje Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec u Vukovaru.

Opširnije...

Seminar-radionica: OD TEKSTA DO POZORNICE

Seminar-radionica za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta i skupina pod nazivom OD TEKSTA DO POZORNICE održan je u Rijeci 22. i 23. 10. 2016pod vodstvom poznatog hrvatskog redatelja i glumca Marija Kovača. Kroz teorijski dio i radionicu sudionici su tijekom dva dana pod stručnim i pedagoškom vodstvom upoznali proces nastajanja predstave – od ideje i odabira teksta, preko podjele i tumačenja uloga, glumačkih vježbi i dramaturško-redateljskih rješenja do izrade i korištenja scenografije, kostimografije i finalnog postavljanja predstave na scenu.

Opširnije...

HSK podržao nastajanje predstave o Dravet sindromu

Hrvatski sabor kulture sa zadovoljstvom je podržao nastajanje predstave HURA, NOSFERATU! pod redateljskom palicom Dubravke Crnojević-Carić. Spomenuta predstava dio je multimedijalnog projekta Dravet sindrom 2016. kojim se nastoji podići svijest o Dravet sindromu i senzibilizirati javnost o ovoj teškoj mioklonoj epilepsiji dječje dobi. Ustupanjem prostora za probe Hrvatski sabor kulture dao je svoju podršku Udruzi Dravet sindrom. Premijera ove vrijedne predstave održana je 13. listopada 2016. u Sceni Vidra.  

Opširnije...

REZULTATI NATJEČAJA ZA NOVI DRAMSKI TEKST

Na ovogodišnji Natječaj Hrvatskog sabora kulture za novi, neobjavljeni dramski tekst namijenjen amaterskim kazališnim skupinama, raspisan uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, pristigla su ukupno 22 dramska teksta. U nastavku objavljujemo REZULTATE NATJEČAJA.


Opširnije...

Teatar Lero nastupio na Linhartovom srečanju u Sloveniji

Studentski teatar Lero predstavljao je hrvatski kazališni amaterizam na 55. Linhartovom srečanju u Postojni. Slovenskoj publici Lero se predstavio uspješnom predstavom "Vjerenice" u režiji i adaptaciji Davora Mojaša. Lerove "Vjerenice" proglašene su najboljom predstavom na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2015. godine, a iste godine "Vjerenice" su igrane i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Opširnije...

Sinjani predstavili Hrvatsku na 44. Fedri u BiH

Na 44. Teatarskom festivalu "Fedra" u Bogojnu Hrvatsku je 20. srpnja predstavljalo Sinjsko pučko kazalište s predstavom Mate Matišića "Cinco i Marinko". Još jednim gostovanjem hrvatske skupine na kazališnom festivalu u susjednoj Bosni i Hercegovini nastavljena je dugogodišnja suradnja Hrvatskog sabora kulture i Kulturno-sportskog centra Bugojno.

Opširnije...

Završen 56. FHKA - 22 predstave, 6 dana, 2 grada

Svečanom završnicom i dodjelom nagrada 29. svibnja 2016. u vodičkom Kulturnom centru završeno je 56. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji već 56 godina prezentira najbolja dramska ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta i udruga. Najbolje hrvatske amaterske skupine, odabrane u konkurenciji od 180 prijavljenih, odigrale su 22 najuspješnije predstave u Pazinu, od 20. do 22. svibnja i Vodicama, od 27. do 29. svibnja.

Opširnije...

Međunarodni festival JADRAN 2016.

12. Međunarodni festival amaterskih kazališta JADRAN 2016. i ove je godine održan u okviru 56. Festivala hrvatskih kazališnih amatera. Najbolje kazališne skupine iz Slovenije i Bosne i Hercegovine predstavile su se s nagrađenim predstavama u Vodicama 28. i 29. svibnja. 

Opširnije...

Seminar NASTAJANJE PREDSTAVE I GLUMAČKE VJEŠTINE

Dvodnevni seminar-radionica NASTAJANJE PREDSTAVE I GLUMAČKE VJEŠTINE održan je u Slavonskom Brodu, 23. i 24. travnja 2016. u organizaciji HSK-a u suradnji sa Satiričkim kazalištem mladih Slavonski Brod. Više od 40 polaznika pod vodstvom dr. sc. Dubravke Crnojević-Carić upoznalo je različite vježbe i tehnike glume te proces nastajanja predstave.

Opširnije...