Ri Dance Rijeka predstavljala Hrvatsku u Češkoj

Izbor amaterskih ansambala, zborova, orkestara, folklornih, plesnih i kazališnih skupina za sudjelovanje na međunarodnim festivalima i suradnja sa sličnim europskim kulturnim udrugama ("AMATEO" Europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, EUROPA CANTAT, nacionalne organizacije za kulturu Republike Češke (NIPOS), Mađarske, Slovačke, Slovenije (JSKD) i ostalih zemalja s kojima Hrvatski sabor kulture surađuje) samo su neke od redovitih djelatnosti HSK-a.

Opširnije...

KUD Obreška na gostovanju u Ptuju, Slovenija

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na folklornom. Ove godine, uz pomoć Ministarstva kulture, a kao najuspješnija izvorna folklorna skupina 22. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, KUD "Obreška" iz Donje Obreške imalo se je priliku predstaviti i slovenskoj publici 10.9.2016. u okviru Međunarodnog folklornog festivala Folklorni kimavčevi večeri.  

Opširnije...

Teatar Lero nastupio na Linhartovom srečanju u Sloveniji

Studentski teatar Lero predstavljao je hrvatski kazališni amaterizam na 55. Linhartovom srečanju u Postojni. Slovenskoj publici Lero se predstavio uspješnom predstavom "Vjerenice" u režiji i adaptaciji Davora Mojaša. Lerove "Vjerenice" proglašene su najboljom predstavom na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2015. godine, a iste godine "Vjerenice" su igrane i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Opširnije...

V. seminar Bunjevačkog stvaralaštva,12.-16.7.2016.Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta ove je godine organizirao jubilarni V. seminar bunjevačkog stvaraštva. Seminar je održan od 12. do 16. srpnja, a u svojem programu obuhvatio je četiri tematske cjeline u kojima su se šire obrađivali pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples, tamburaška glazba, tradicijski instrument - gajde, slamarstvo kao izvorna likovna tehnika te tkanje i šlingovanje kod Bunjevaca. Polaznici seminara, njih 48 pristigli su iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

 

Opširnije...

Connect, Influence, Inspire - Amateo i HSK u Vrsaru

Od 19. do 21. 5. 2016. u Hotelu Pineta u Vrsaru održana je 9. međunarodna konferencija pod nazivom "Connect - Influence – Inspire - Models, Practice and Policy in Creative Participation" u organizaciji AMATEO – European network for active participation in cultural activities, Saveza udruga – Hrvatski sabor kulture i Maistre d.d., uz suorganizaciju Općine Vrsar i Turističke zajednice Općine Vrsar, a pod pokroviteljstvom Istarske županije. 

Opširnije...

Međunarodna konferencija u Vrsaru

AMATEO europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, Hrvatski sabor kulture i Maistra d.d. od 19.-21.5.2016. organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom Connect, Influence, Inspire - Models, Pratice and Policy in Creative Participation u Hotelu Pineta, Vrsar. Službeni jezik konferencije je engleski. Svečano otvorenje dogoditi će se 19.5.2016. na terasi restorana Pivnica Resorta Belvedere s početkom u 17.00 sati. Događanje će uveličati i Ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara. U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u Hotelu Pineta u Vrsaru.

 

Opširnije...

Plesni studio Vivona u Češkoj

Na 22. susretu hrvatskih plesnih ansambala održanom u Karlovcu 2011. godine,  Hrvatski sabor kulture započinje novu suradnju na području plesne umjetnosti, a inicijativa potječe iz rada AMATEO – europske mreže za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima čiji je suosnivač i Hrvatski sabor kulture. Novi partner dolazi iz Češke, a riječ je o NIPOSU - Nacionalnom informacijskom i savjetodavnom centru za kulturu pri Ministarstvu kulture Republike Češke. Suradnja je zamišljena u vidu reciprociteta plesnih skupina i stručnjaka.

Opširnije...

Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca u Bruxellesu

Studio suvremenog plesa "Teuta" – dugogodišnji je član Hrvatskog sabora kulture i sudionik Susreta hrvatskih plesnih ansambla pa je tako od 2008. godine već šest puta predstavljao hrvatski plesni amaterizam, i to četiri puta u Sloveniji s koreografijama Nikoline Mekovec Ona, Per se, Moving zone i Prazna impresija, te jednom u Češkoj s koreografijom Konfuzija boliU Belgiji su nastupili 24.10.2015. na Dansfestivalu "ON THE ROOF", u Open Talentenhuis "Zinnema", gdje se okupilo više od 20 plesnih skupina iz Belgije te gosti iz Slovenije. 

Opširnije...

KUD Šijaci Biškupci u Sloveniji

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na folklornom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene.

Opširnije...

"Prozor u Hrvatsku" na XIX. Festivalu Europa Cantat

Više od 4200 amaterskih i profesionalnih pjevača i dirigenata glazbom će ispuniti ulice, trgove, koncertne i školske dvorane, kazališta i svetišta mađarskog grada Pečuha, gdje će od  24. srpnja do 2. kolovoza 2015. biti održan XIX. Međunarodni zborski festival Europa Cantat. Među njima, čak 200 glazbenika činit će hrvatsku glazbenu reprezentaciju koji će u okviru festivalskog programa nastupiti 29. srpnja 2015. 

Opširnije...