Požeški plesači plesali u Belgiji i Sloveniji

Članstvo u europskoj mreži AMATEO pružilo je Hrvatskom saboru kulture mogućnost proširenja međunarodne kulturne suradnje. Ona je trenutno raznovrsnija na području suvremenog plesa, a osim recipročnih gostovanja na nacionalnim susretima u Sloveniji i Češkoj, od ove godine uključuje i gostovanje odabrane skupine na zajedničkom godišnjem festivalu plesnih amatera u organizaciji Belgije, Češke, Slovenije i Hrvatske, zemalja partnera u projektu formiranja europske plesne platforme. Prvi takav Festival pod nazivom "Danspunt invites" održan je 16.-18.09.2016. u gradu Kortrijk u Belgiji, a domaćin je bio DANSPUNT -  flamanski nacionalni centar za potporu amaterskoj plesnoj sceni.

Opširnije...

Ri Dance Rijeka predstavljala Hrvatsku u Češkoj

Izbor amaterskih ansambala, zborova, orkestara, folklornih, plesnih i kazališnih skupina za sudjelovanje na međunarodnim festivalima i suradnja sa sličnim europskim kulturnim udrugama ("AMATEO" Europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, EUROPA CANTAT, nacionalne organizacije za kulturu Republike Češke (NIPOS), Mađarske, Slovačke, Slovenije (JSKD) i ostalih zemalja s kojima Hrvatski sabor kulture surađuje) samo su neke od redovitih djelatnosti HSK-a.

Opširnije...

KUD Obreška na gostovanju u Ptuju, Slovenija

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na folklornom. Ove godine, uz pomoć Ministarstva kulture, a kao najuspješnija izvorna folklorna skupina 22. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, KUD "Obreška" iz Donje Obreške imalo se je priliku predstaviti i slovenskoj publici 10.9.2016. u okviru Međunarodnog folklornog festivala Folklorni kimavčevi večeri.  

Opširnije...

Teatar Lero nastupio na Linhartovom srečanju u Sloveniji

Studentski teatar Lero predstavljao je hrvatski kazališni amaterizam na 55. Linhartovom srečanju u Postojni. Slovenskoj publici Lero se predstavio uspješnom predstavom "Vjerenice" u režiji i adaptaciji Davora Mojaša. Lerove "Vjerenice" proglašene su najboljom predstavom na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2015. godine, a iste godine "Vjerenice" su igrane i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Opširnije...

V. seminar Bunjevačkog stvaralaštva,12.-16.7.2016.Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta ove je godine organizirao jubilarni V. seminar bunjevačkog stvaraštva. Seminar je održan od 12. do 16. srpnja, a u svojem programu obuhvatio je četiri tematske cjeline u kojima su se šire obrađivali pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples, tamburaška glazba, tradicijski instrument - gajde, slamarstvo kao izvorna likovna tehnika te tkanje i šlingovanje kod Bunjevaca. Polaznici seminara, njih 48 pristigli su iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

 

Opširnije...

Connect, Influence, Inspire - Amateo i HSK u Vrsaru

Od 19. do 21. 5. 2016. u Hotelu Pineta u Vrsaru održana je 9. međunarodna konferencija pod nazivom "Connect - Influence – Inspire - Models, Practice and Policy in Creative Participation" u organizaciji AMATEO – European network for active participation in cultural activities, Saveza udruga – Hrvatski sabor kulture i Maistre d.d., uz suorganizaciju Općine Vrsar i Turističke zajednice Općine Vrsar, a pod pokroviteljstvom Istarske županije. 

Opširnije...

Međunarodna konferencija u Vrsaru

AMATEO europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, Hrvatski sabor kulture i Maistra d.d. od 19.-21.5.2016. organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom Connect, Influence, Inspire - Models, Pratice and Policy in Creative Participation u Hotelu Pineta, Vrsar. Službeni jezik konferencije je engleski. Svečano otvorenje dogoditi će se 19.5.2016. na terasi restorana Pivnica Resorta Belvedere s početkom u 17.00 sati. Događanje će uveličati i Ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara. U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u Hotelu Pineta u Vrsaru.

 

Opširnije...

Plesni studio Vivona u Češkoj

Na 22. susretu hrvatskih plesnih ansambala održanom u Karlovcu 2011. godine,  Hrvatski sabor kulture započinje novu suradnju na području plesne umjetnosti, a inicijativa potječe iz rada AMATEO – europske mreže za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima čiji je suosnivač i Hrvatski sabor kulture. Novi partner dolazi iz Češke, a riječ je o NIPOSU - Nacionalnom informacijskom i savjetodavnom centru za kulturu pri Ministarstvu kulture Republike Češke. Suradnja je zamišljena u vidu reciprociteta plesnih skupina i stručnjaka.

Opširnije...

Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca u Bruxellesu

Studio suvremenog plesa "Teuta" – dugogodišnji je član Hrvatskog sabora kulture i sudionik Susreta hrvatskih plesnih ansambla pa je tako od 2008. godine već šest puta predstavljao hrvatski plesni amaterizam, i to četiri puta u Sloveniji s koreografijama Nikoline Mekovec Ona, Per se, Moving zone i Prazna impresija, te jednom u Češkoj s koreografijom Konfuzija boliU Belgiji su nastupili 24.10.2015. na Dansfestivalu "ON THE ROOF", u Open Talentenhuis "Zinnema", gdje se okupilo više od 20 plesnih skupina iz Belgije te gosti iz Slovenije. 

Opširnije...

KUD Šijaci Biškupci u Sloveniji

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na folklornom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene.

Opširnije...