VU Kumpanjija s Korčule gostovala u Njemačkoj

Viteška udruga "Kumpanjija" kao predstavnik Dubrovačko – neretvanske županije nastupila je na 23. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji izvornog folklora i prema ocjeni stručnog povjerenstva u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Ivica Ivankovic, prof. i Tomislav Habulin, mag.mus osvojila 1. nagradu Hrvatskog sabora kulture. 

Opširnije...

PZ Josip Štolcer Slavenski na 17. Zlatnoj Vili u Prijedoru

Stručno povjerenstvo 49. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova (u sastavu: sastavu Josip Jerković, Tomislav Fačini i Robert Homen) koji je održan u Rovinju 8.-9.10.2017. u organizaciji HSK-a, dodijelilo je 1. nagradu Pjevačkom zboru „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec. Time je ovaj zbor,  sukladno suradnji Grada Prijedora i Hrvatskog sabora kulture osvojio i pozivnicu za nastup na 17. Međunarodnom festivalu zborova ZLATNA VILA. 

Opširnije...

HGD Biranj na 19. Međunarodnom natjecanju Flicorno d'Oro

Puhački orkestar Hrvatskog glazbenog društva „Biranj“ iz Kaštel Lukšića odlukom stručnog povjerenstva 30. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara koji je održan 11. i 12. lipnja 2016. godine u Novom Vinodolskom, osvojio je prvu nagradu u B kategoriji koncertnog programa, a ujedno i preporuku Hrvatskog sabora kulture za projektom međunarodnog predstavljanja na 19. Međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara „Flicorno d'Oro“ koje je održano od 6. do 9. 4. 2017. godine u Riva del Gardi, Italija. 

Opširnije...

Požeški plesači plesali u Belgiji i Sloveniji

Članstvo u europskoj mreži AMATEO pružilo je Hrvatskom saboru kulture mogućnost proširenja međunarodne kulturne suradnje. Ona je trenutno raznovrsnija na području suvremenog plesa, a osim recipročnih gostovanja na nacionalnim susretima u Sloveniji i Češkoj, od ove godine uključuje i gostovanje odabrane skupine na zajedničkom godišnjem festivalu plesnih amatera u organizaciji Belgije, Češke, Slovenije i Hrvatske, zemalja partnera u projektu formiranja europske plesne platforme. Prvi takav Festival pod nazivom "Danspunt invites" održan je 16.-18.09.2016. u gradu Kortrijk u Belgiji, a domaćin je bio DANSPUNT -  flamanski nacionalni centar za potporu amaterskoj plesnoj sceni.

Opširnije...

Ri Dance Rijeka predstavljala Hrvatsku u Češkoj

Izbor amaterskih ansambala, zborova, orkestara, folklornih, plesnih i kazališnih skupina za sudjelovanje na međunarodnim festivalima i suradnja sa sličnim europskim kulturnim udrugama ("AMATEO" Europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, EUROPA CANTAT, nacionalne organizacije za kulturu Republike Češke (NIPOS), Mađarske, Slovačke, Slovenije (JSKD) i ostalih zemalja s kojima Hrvatski sabor kulture surađuje) samo su neke od redovitih djelatnosti HSK-a.

Opširnije...

KUD Obreška na gostovanju u Ptuju, Slovenija

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na folklornom. Ove godine, uz pomoć Ministarstva kulture, a kao najuspješnija izvorna folklorna skupina 22. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, KUD "Obreška" iz Donje Obreške imalo se je priliku predstaviti i slovenskoj publici 10.9.2016. u okviru Međunarodnog folklornog festivala Folklorni kimavčevi večeri.  

Opširnije...

Teatar Lero nastupio na Linhartovom srečanju u Sloveniji

Studentski teatar Lero predstavljao je hrvatski kazališni amaterizam na 55. Linhartovom srečanju u Postojni. Slovenskoj publici Lero se predstavio uspješnom predstavom "Vjerenice" u režiji i adaptaciji Davora Mojaša. Lerove "Vjerenice" proglašene su najboljom predstavom na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2015. godine, a iste godine "Vjerenice" su igrane i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Opširnije...

V. seminar Bunjevačkog stvaralaštva,12.-16.7.2016.Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta ove je godine organizirao jubilarni V. seminar bunjevačkog stvaraštva. Seminar je održan od 12. do 16. srpnja, a u svojem programu obuhvatio je četiri tematske cjeline u kojima su se šire obrađivali pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples, tamburaška glazba, tradicijski instrument - gajde, slamarstvo kao izvorna likovna tehnika te tkanje i šlingovanje kod Bunjevaca. Polaznici seminara, njih 48 pristigli su iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

 

Opširnije...

Connect, Influence, Inspire - Amateo i HSK u Vrsaru

Od 19. do 21. 5. 2016. u Hotelu Pineta u Vrsaru održana je 9. međunarodna konferencija pod nazivom "Connect - Influence – Inspire - Models, Practice and Policy in Creative Participation" u organizaciji AMATEO – European network for active participation in cultural activities, Saveza udruga – Hrvatski sabor kulture i Maistre d.d., uz suorganizaciju Općine Vrsar i Turističke zajednice Općine Vrsar, a pod pokroviteljstvom Istarske županije. 

Opširnije...

Međunarodna konferencija u Vrsaru

AMATEO europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, Hrvatski sabor kulture i Maistra d.d. od 19.-21.5.2016. organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom Connect, Influence, Inspire - Models, Pratice and Policy in Creative Participation u Hotelu Pineta, Vrsar. Službeni jezik konferencije je engleski. Svečano otvorenje dogoditi će se 19.5.2016. na terasi restorana Pivnica Resorta Belvedere s početkom u 17.00 sati. Događanje će uveličati i Ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara. U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u Hotelu Pineta u Vrsaru.

 

Opširnije...