Folklorna djelatnost u 2017.

Poštovani organizatori županijskih smotri folklora i samostalnih pregledavanja,

polako nam se približavaju datumi održavanja županijskih smotri folklora, pa Vas ovim putem želimo informirati o važećim Pravilima susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kao i najaviti organizaciju seminara za voditelje folklornih skupina u 2017.

Opširnije...

4. seminar folklora u Donjim Andrijevcima

KUD "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca poziva Vas na 4. seminar folklora koji će se 9. i 10.12.2016. održati u OŠ "Viktor Car Emin" u Donjim Andrijevcima. Prijave se primaju do 6.12.2016.

Opširnije...

Kako živi narod - projekcija filma u MSU Zagreb

U knjizi Kako živi narod Rudolfa Bićanića, doprinos pisanim prilozima o životu u pasivnim krajevima 1930-ih godina dala je i mlada književnica iz Bjelovara – Zlata Perlić. Jedna od tema koje je obrađivala bio je i onovremeni svakodnevni život u Dugopolju i mosorskom zaleđu. Njezin tekst je, uz djelo Frane Ivaniševića "Poljica – narodni život i običaj", literarna osnova dokumentarno-igranog filma "Kako živi narod" redatelja Hrvoja Jelavića-Šake, iz 2013. godine koji možete pogledati u petak, 14.10.2016 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s početkom u 18.00 sati.

Opširnije...

23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Grada Čakovca, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 15. listopada 2016. godine u Centru za kulturu u Čakovcu te 12. studenog 2016. u POU Koprivnica -  Dvorana Domoljub, bit će održan 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu i kategorija izvornog folklora u Koprivnici. UZ HSK organizatori su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, KUD "Kaštel" Pribislavec i FA Koprivnica. 

Opširnije...

Seminar "Tradicijsko pjevanje i njegova scenska primjena"

Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije organizira seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Tradicijsko pjevanje i njegova scenska primjena" koji će 28. i 29. listopada 2016. biti održan Slatini (Ante Kovačić 2, Slatina, Vatrogasni dom) s početkom u 18.00 sati.

Opširnije...

Dani Europske baštine 2016. u Hrvatskoj

Obilježavanje Dana europske baštine inicijativa je koja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskog kontinenta od davne 1985. godine širi znanje i svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju. Republika Hrvatska se 1995. godine pridružila ovoj manifestaciji i od tada kontinuirano, svake godine, obilježava Dane europske baštine u organizaciji Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine. Dani europske baštine u Hrvatskoj 2016. godine obilježavaju se tijekom rujna i listopada. 

Opširnije...

Narodna baština Dalmatinske zagore u Dugopolju

Hrvatski sabor kulture u suradnji sa Savezom KUD-ova Splitsko-dalmatinske županije i KUD-om "Pleter" iz Dugopolja organizira seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Narodna baština Dalmatinske zagore" koji će 1. – 2. listopada 2016. biti održan u Domu kulture, Trg dr. Franje Tuđmana 1, Dugopolje, s početkom u 10.00 sati.

Opširnije...

Nošnja Neretve u Splitu

U Splitu se od 25.9. do 1.10.2016. održava manifestacija Tjedan knjige mediteranske tematike (28. Knjiga Mediterana) pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a čiji je glavni organizator Književni krug Split. 

Opširnije...

Radionica izrade coklji i vunenih čarapa

Gacko pučko otvoreno učilište organizira petodnevnu radionicu izrade coklji i vunenih čarapa od 26. do 30.9.2016.

Opširnije...

Narodna baština Korduna u Slatini

Hrvatski sabor kulture i Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije organiziraju seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom NARODNA BAŠTINA KORDUNA u Slatini 23. i 24. rujna 2016. u Dvorani Vatrogasnog domu u Slatini s početkom u 17.00 sati


Opširnije...