Kako živi narod - projekcija filma u MSU Zagreb

U knjizi Kako živi narod Rudolfa Bićanića, doprinos pisanim prilozima o životu u pasivnim krajevima 1930-ih godina dala je i mlada književnica iz Bjelovara – Zlata Perlić. Jedna od tema koje je obrađivala bio je i onovremeni svakodnevni život u Dugopolju i mosorskom zaleđu. Njezin tekst je, uz djelo Frane Ivaniševića "Poljica – narodni život i običaj", literarna osnova dokumentarno-igranog filma "Kako živi narod" redatelja Hrvoja Jelavića-Šake, iz 2013. godine koji možete pogledati u petak, 14.10.2016 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s početkom u 18.00 sati.

Opširnije...

23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Grada Čakovca, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 15. listopada 2016. godine u Centru za kulturu u Čakovcu te 12. studenog 2016. u POU Koprivnica -  Dvorana Domoljub, bit će održan 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu i kategorija izvornog folklora u Koprivnici. UZ HSK organizatori su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, KUD "Kaštel" Pribislavec i FA Koprivnica. 

Opširnije...

Seminar "Tradicijsko pjevanje i njegova scenska primjena"

Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije organizira seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Tradicijsko pjevanje i njegova scenska primjena" koji će 28. i 29. listopada 2016. biti održan Slatini (Ante Kovačić 2, Slatina, Vatrogasni dom) s početkom u 18.00 sati.

Opširnije...

Dani Europske baštine 2016. u Hrvatskoj

Obilježavanje Dana europske baštine inicijativa je koja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskog kontinenta od davne 1985. godine širi znanje i svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju. Republika Hrvatska se 1995. godine pridružila ovoj manifestaciji i od tada kontinuirano, svake godine, obilježava Dane europske baštine u organizaciji Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine. Dani europske baštine u Hrvatskoj 2016. godine obilježavaju se tijekom rujna i listopada. 

Opširnije...

Narodna baština Dalmatinske zagore u Dugopolju

Hrvatski sabor kulture u suradnji sa Savezom KUD-ova Splitsko-dalmatinske županije i KUD-om "Pleter" iz Dugopolja organizira seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Narodna baština Dalmatinske zagore" koji će 1. – 2. listopada 2016. biti održan u Domu kulture, Trg dr. Franje Tuđmana 1, Dugopolje, s početkom u 10.00 sati.

Opširnije...

Nošnja Neretve u Splitu

U Splitu se od 25.9. do 1.10.2016. održava manifestacija Tjedan knjige mediteranske tematike (28. Knjiga Mediterana) pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a čiji je glavni organizator Književni krug Split. 

Opširnije...

Radionica izrade coklji i vunenih čarapa

Gacko pučko otvoreno učilište organizira petodnevnu radionicu izrade coklji i vunenih čarapa od 26. do 30.9.2016.

Opširnije...

Narodna baština Korduna u Slatini

Hrvatski sabor kulture i Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije organiziraju seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom NARODNA BAŠTINA KORDUNA u Slatini 23. i 24. rujna 2016. u Dvorani Vatrogasnog domu u Slatini s početkom u 17.00 sati


Opširnije...

V. seminar Bunjevačkog stvaralaštva, Tavankut

Pozivamo Vas na V. Seminar bunjevačkog stvaralaštva koji će se od 12. – 16. srpnja 2016. održati u Tavankutu, VojvodinaOrganizator je HKPD "Matija Gubec" Tavankut, jedno od najstarijih društava sa prostora na kojem danas obitavaju Bunjevci. Seminar su financijski potpomogli Općina Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i  Hrvatsko nacionalno vijeće. Projekt se održava uz logističku potporu  Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Opširnije...

42. smotra folklora Miholjačko sijelo

KUD "Matija Gubec" Donji Miholjac poziva Vas na 42. smotru folklora "Miholjačko sijelo" koja će se od 8.-10.7.2016. događati u Donjem Miholjcu. 

Opširnije...