Održana likovna online radionica: ČAROLIJA PEJSAŽA

Hrvatski sabor kulture organizirao je još jednu likovnu online radionicu. Ovoga puta tema je bila "Čarolija pejzaža" u tehnici ulje na platnu, a voditeljica Olena Sokolovska, akademska slikarica sa sudionicima je podijelila trikove i savjete za usavršavanje slikarskih umijeća. Slikali smo po predlošku predivnih Plitvičkih jezera, a u nastavku pogledajte online izložbu nastalih radova.

Opširnije...

Preminuo Mirko Kovačević, dragi kolega i prijatelj...

S velikim žaljenjem i tugom obavještavamo vas da je 6. travnja 2021. u Zagrebu preminuo naš dragi kolega Mirko Kovačević, umirovljeni tajnik, stručni suradnik za kazališnu, književnu i likovnu kulturu Hrvatskoga sabora kulture te predsjednik Stručnog savjeta za književnost HSK-a.

U našim sjećanjima ostat će njegov vedar duh, ljubaznost i ljubav prema životu i umjetnosti.

Hrvatski sabor kulture izražava izrazitu zahvalnost našem Mirku za sav njegov doprinos radu i djelovanju HSK-a, uz izraze duboke sućuti koje upućujemo obitelji, prijateljima i suradnicima.

Opširnije...

Izdana zbirka Narisana misel Katarine Zadrija

U izazovnoj 2020. godini bilježimo i lijepe događaje i uspjehe. Jedna od njih je nova zbirka "Narisana misel" autorice Katarine Zadrija  izdana u nakladništvu Hrvatskog sabora kulture. "Narisana misel" zbirka je poezije  podijeljena u šest ciklusa koje povezuje kajkavska riječ. Urednica i lektorica zbirke je dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko, za predgovor je zaslužna književnica Božica Jelušić, a knjigu krase i prigodne fotografije.

Opširnije...

RADIONICA INTERPRETATIVNOG ČITANJA

Kažu da se dobar javni nastup dugo pamti, ali loš još dulje… 

U Godini čitanja interpretativno smo čitali uz glumca Roberta Kurbašu na izvrsnoj online radionici interpretativnog čitanja proznog i poetskog teksta "KAZ KAO ISKAZ" u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Radionica je održana 25. i 26. ožujka 2021. putem mrežne platforme ZOOM i okupila brojne sudionike koji su usavršavali vještine javnog nastupa tj. čitanja.

Opširnije...

LIKOVNI NATJEČAJ I SUSRET 2021.

Susret likovnih stvaralaca okuplja najbolje hrvatske likovne stvaraoce te putem izložbe koja je dio Susreta prezentira njihova najbolja likovna ostvarenja. U 2021. godini pred nama je 37. izdanje Susreta kojem, kao i svake godine, prethodi likovni natječaj HSK-a. Više informacija o Susretu, natječaju i terminima realizacije te Pravila Susreta pronađite u nastavku.

Opširnije...

Održana online radionica "SLIKAMO ULJEM"

Nakon uspješno održane 1. online likovne radionice te iskazanog interesa zadovoljnih sudionika, Hrvatski sabor kulture pripremio je u suradnji s akademskom slikaricom Olenom Sokolovskom novu online likovnu radionicu pod nazivom „Slikamo uljem“. Radionica je  uspješno održana 9. i 12. listopada 2020. putem ZOOM platforme.

Opširnije...

ODRŽAN ONLINE 36. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA

U izazovnoj 2020. godini i specifičnoj epidemiološkoj situaciji, Susret likovnih stvaralaca po prvi puta je, u svom 36. izdanju, održan ONLINE uz prikaz online izložbe radova odabranih na ovogodišnjem likovnom natječaju HSK-a. Susret je u virtualnom okruženju okupio brojne hrvatske likovne udruge i autore, a u programu su uživo proglašeni ovogodišnji dobitnici priznanja i nagrada HSK-a uz javljanja i razgovore sa članovima Povjerenstva i dobitnicima nagrada. Kako je bilo pročitajte i pogledajte u nastavku.

Opširnije...

REZULTATI LIKOVNOG NATJEČAJA 2020.

Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH organizira 36. Susret likovnih stvaralaca i izložbu Susreta koji će ove godine, kako je najavljeno, zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom te mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite po prvi puta biti održani u online izdanju. U nastavku pronađite rezultate likovnog natječaja 2020. i detaljne informacije o održavanju prvog online likovnog Susreta HSK-a.

Opširnije...

ODRŽAN ONLINE 39. SUSRET ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA

U ovoj, svima nam neobičnoj godini, susreli smo se u virtualnom svijetu stihova, kratkih priča i dramskih situacija proizašlih iz pera zavičajnih književnika na ONLINE 39. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika koji je održan 27. lipnja 2020. putem ZOOM platforme uz prijenos uživo na Facebooku Hrvatskog sabora kulture. U bogatom i interaktivnom programu virtualno smo se susreli s brojnim zavičajnim književnicima iz raznih krajeva Lijepe naše uz odlične interpretacije samih autora i izvrsnog Roberta Kurbaše te osvrte i javljanje članova Povjerenstva koji su proglasili ovogodišnje dobitnike plaketa, pohvalnica i priznanja HSK-a. U nastavku pročitajte kako je bilo i otkrijte tko su ovogodišnji laurati i dobitnici zasluženih priznanja za književna dostignuća te pogledajte video snimku Susreta.

Opširnije...

REZULTATI KNJIŽEVNOG NATJEČAJA 2020.

Na ovogodišnji književni natječaj pristiglo je čak 430 radova (358 poetskih radova, 53 prozna rada i 19 dramskih djela) na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju.  Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: Miroslav Mićanović, književnik, dr. art., dr. sc. Mira Muhoberac, teatrologinja, kazališna kritičarka, akademska dramaturginja i redateljica te Dorta Jagić, pjesnikinja i spisateljica. Pročitavši sve pristigle radove, Povjerenstvo je odabralo sudionike 39. Susreta hrvatskih zavičajnih književnika koji će ove godine po prvi puta biti održan u ONLINE izdanju. Rezultate natječaja pronađite u nastavku.

Opširnije...