Održana online radionica "SLIKAMO ULJEM"

Nakon uspješno održane 1. online likovne radionice te iskazanog interesa zadovoljnih sudionika, Hrvatski sabor kulture pripremio je u suradnji s akademskom slikaricom Olenom Sokolovskom novu online likovnu radionicu pod nazivom „Slikamo uljem“. Radionica je  uspješno održana 9. i 12. listopada 2020. putem ZOOM platforme.

Online radionica „Slikamo uljem“ uključila je teorijski i praktični dio kroz koje su sudionike (9. i 12. listopada 2020.) vodile akademska slikarica Olena Sokolovska i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, uz samostalan rad polaznika na vlastitom umjetničkom djelu (10. i 11. listopada 2020.)

Sudionici su radionicu pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica je obuhvatila: predavanje voditeljice, video snimke i online prezentaciju rada i vježbi slikanja uljem, samostalan rad svakog polaznika – vježbe i slikanje po predlošku, kritički osvrt voditeljice na nastale radove uz savjete za usavršavanje slikarskih umijeća te konzultacije – pitanja i odgovori. 

1. DAN ONLINE RADIONICE: petak: 9. 10. 2020.: 18:00 – 20:30

- O ULJNOJ TEHNICI SLIKARSTVA, ciljevi i motivacija
- UPOZNAVANJE TEHNIKE SLIKANJA ULJEM I PRIBORA, PRIPREMA STUDIJA, PRIBORA I PLATNA
- BOJE I MIJEŠANJE BOJA (uz korisne savjete za korištenje i sl.)
- SLIKANJE RADA PREMA PREDLOŠKU KRAJOLIKA 
● prezentacija rada i primjer rada uljanim bojama
● postizanje osjećaja dubine i perspektive koristeći zelene nijanse boja u krajoliku i sl.
- UMJETNIČKI RAD: SLIKANJE TEHNIKOM ULJE NA PLATNU: „CVIJEĆE“ 
1. SLIKANJE PODLOGE
2. SLIKANJE REALNE VIDLJIVE SILUETE MOTIVA CVIJEĆA
3. EFEKTI U RADU 
Kroz prezentaciju NASTAJANJA RADA PREMA PREDLOŠKU CVJETNOG MOTIVA sudionici će upoznati rad uljnim  bojama, kako postići svjetlosne efekte, dubinu u slici i sl. 
- PITANJA I ODGOVORI

Na kraju prvoga dana online radionice polaznici du dobili zadatak stvoriti vlastito likovno djelo u tehnici ulje na platnu, prema unaprijed zadanim motivima i predlošcima.

10. – 11. 10. 2020.: SAMOSTALAN RAD – SLIKANJE PO PREDLOŠKU
Nakon održanog prvog dana radionice, vikend (10. i 11. 10.) bio je posvećen samostalnom i individualnom radu polaznika. Na temelju znanja usvojenih tijekom prvoga dana, polaznici su radili na vlastitom likovnom djelu prema unaprijed zadanom predlošku "Božuri".
Po završetku rada, svaki polaznik svoj je rad fotografirao te fotografiju rada e-mailom dostavio voditeljici radionice. Akademska slikarica Olena Sokolovska analizirala je pristigle radove, a osvrt na radove i savjete za usavršavanje tehnike prezentirala je u ponedjeljak, 12. 10., putem online radionice.

2. DAN ONLINE RADIONICE: ponedjeljak: 12. 10. 2020.: 18:00 – 20:00 (cca)

- PREZENTACIJA I ANALIZA DOSTAVLJENIH RADOVA – kritički osvrti i savjeti
- PITANJA I ODGOVORI

Olena Sokolovska, akademska slikarica, voditeljica webinara

O VODITELJICI: Olena Sokolovska – akademska slikarica
Olena Sokolovska rođena je 1969. godine u Ivano-Frankivsku u Ukrajini. Studij slikarstva završila je na Akademiji likovne i primijenjene umjetnosti u Lavovu, Ukrajina.  Također, obrazovanje u području slikarstva i crteža usavršila je kod profesora Mykole Drahana te završila specijalistički smjer likovne pedagogije na Sveučilištu „Stefanika“ u Ivano-Frankivsku. U Ukrajini je na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti predavala slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež te bila mentorica nekolicini mladih umjetnika. Od 2005. godine živi u Zagrebu gdje ima svoj atelje. Vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Članica je HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika).

Zajednička online fotografija