Tradicijska baština Podravine - seminar

Hrvatski sabor kulture u suradnji s KUD-om "Virovitica" iz Virovitice organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom 

TRADICIJSKA BAŠTINA PODRAVINE

u Virovitici, u Centru  kulture, Matije Gupca 5, 25. i 26. 5. 2019. , s početkom u 10.00 sati.

Za seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani. Za prijavu je potrebno ispuniti priloženu prijavnicu i poslati poštom, faxom (01/4621-738) ili e-mailom na ples@hrsk.hr najkasnije do 22. svibnja 2019.

Voditelji seminara su Ivan Ivančan, koreograf i folklorist, Tomislav Habulin, mag.mus i Vesna Peršić Kovač, etnologinja i viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

Dvodnevni seminar obuhvatit će odabranu plesnu i glazbenu tradicijsku građu Podravine kao i primjenu tradicijskog ruha na sceni.

SATNICA seminara je sljedeća:

Subota, 25. 5. 2019.

10,00 -  Otvaranje seminara i uvodna riječ o Podravini 

10,30 – 11,15   Tradicijsko pjevanje i klasična tehnika škole pjevanja 

11,15- 14,00  praktična nastava s radom na glazbenoj građi

14,00 – 15,30  Pauza 

15,30 – 16,30  Narodni plesovi Podravine 1

16,30-   16,45 Pauza

17,00 - 18,00  Narodni plesovi Podravine 2

18,00 – 19,00 Predstavljanje folklorne baštine na sceni

 

Nedjelja, 26. 5. 2019.

10,00 – 12,00  Tradicijsko ruho Podravine

12,00 – 13,00 Narodni plesovi – ponavljanje

Dodjela potvrda o sudjelovanju


PRIJAVE

Za seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani. Za prijavu je potrebno ispuniti priloženu prijavnicu i poslati poštom, faxom (01/4621-738) ili e-mailom na ples@hrsk.hr najkasnije do 22. svibnja 2019.

KOTIZACIJA 

Za članice Hrvatskog sabora kulture ovaj je seminar besplatan, dok ostali polaznici (ne-članovi HSK) plaćaju kotizaciju u iznosu od 250,00 kn (po osobi).

Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 22.05.2019.


Na uplatnici je potrebno navesti sljedeće podatke:

*       Platitelj - upišite puni naziv udruge, društva skupine

*       Poziv na broj primatelja – 04-465-19

*       Opis plaćanja - upišite "Seminar za voditelje folklornih skupina ”

*       Podaci o primatelju uplate:

Hrvatski sabor kulture

Ulica kralja Zvonimira 17

10000 Zagreb

OIB: 45263394181

IBAN: HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Kopiju potvrde o izvršenoj uplati potrebno je priložiti uz prijavnicu.

Molimo Vas da vodite računa o tome da uplaćene kotizacije ne vraćamo, čak ni ako polaznik koji ju je uplatio ne prisustvuje seminaru iz razloga što će ista biti uložena u sufinanciranje seminara.


U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo reducirati broj predstavnika po udruzi, društvu, skupini u cilju uspješnog rada na seminaru. 

Smještaj o trošku sudionika moguće je rezervirati kod:

Sobe Vebel, J. J. Strossmayera 23, Virovitica, tel: 033/721 136 mob: 098/9020 481, 098/181 3927, 

e-mail: vberlancic@yahoo.

Sobe Šulentić, 30.svibnja 100, Milanovac, Virovitica, tel:  033 731 282, mob: 091 733 4057; 

099 870 5665

e-mail: info-hotelsulentic@net.hr

Molimo Vas da spomenute informacije i prijavnicu za seminar proslijedite zainteresiranima. 

Očekujemo Vašu prijavu i sudjelovanje na Seminaru.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Valentini Dačnik, stručnoj suradnici za plesnu kulturu pri HSK, putem e-maila na ples@hrsk.hr  ili telefonom: 01 4556 877; 095 4556 877


Upoznajte pobliže i voditelje seminara:

Ivan Ivančan

Životni i profesionalni put Ivana Ivančana obilježilo je odrastanje u folkloraškoj obitelji. Tijekom njegova umjetničkog vođenja Ansambla LADO na repertoar je postavljeno više od 40 koreografija i više od četiri stotine glazbenih brojeva svjetovnog i sakralnog karaktera raznih autora. Obnovljen je i cjelokupan hrvatski plesni repertoar. Pripremio je stotine cjelovečernjih i manjih (plesnih, vokalno-instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih) programa za domaće i inozemne turneje, ljetne turneje i posebne prigode. Kreirao je tridesetak tematskih cjelovečernjih koncerata, među kojima su najznačajniji "Gala koncert u povodu 50. obljetnice ansambla", "Na moru i kraju" , "Hod kroz god", "Dragi naš KAJ", "Šokački sastanak", "Lipi naši škoji", "LADO, hrvatsko nacionalno blago (UNESCO)" i "Iz kajkavskih krajeva". Koncipirao je ili inicirao tridesetak kompaktnih ploča, a na dvadesetak je bio  glazbeni producent, primivši 9 Porina. U povodu 50. obljetnice LADA u Etnografskom muzeju, sa Zvjezdanom Antoš, priredio je izložbu "Iz riznice LADA". Utemeljio je Folklorni centar LADO, buduću folklornu akademiju. Uz izniman angažman na promicanju hrvatske tradicijske kulture kroz profesionalni ansambl, Ivan Ivančan poticao je suradnju s amaterskim i  profesionalnim folklornim ansamblima u zemlji i inozemstvu. Tijekom terenskih istraživanja obilazio je i otkrivao pučke folklorne  skupine i pratio smotre na kojima su nastupali. Kao stručni suradnik i koreograf radio je na HRT-u, filmu i u kazalištu. Dugogodišnji je član stručnih odbora raznih smotri folklora širom Hrvatske i predsjednik Stručnog odbora Vinkovačkih jeseni. Predavao je na Školi folklora Hrvatskog sabora kulture - Hrvatske matice iseljenika, te pripremao i vodio seminare  folklora u Hrvatskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Kanadi, Australiji i Japanu. Surađivao je s folklornim odjelom Škole za klasični balet kao predavač folklornog pjevanja, osnova koreografije i scenske primjene folklora.  Kao vanjski suradnik predavao je predmet "Scenski pokret - narodni plesovi" na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Tomislav Habulin, mag. mus

Odgojitelj, pjevač, glazbeni pedagog, glazbeni producent i dirigent. Akademsko znanje stječe studijima na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Interes za glazbu i tradicijsku kulturu pokazuje već u najranijoj mladosti kao član dječje folklorne skupine KUD-a „Koledo“ iz Zagreba, a od 2000. godine ozbiljno pristupa proučavanju  i pedagoškom radu na vokalnom izričaju hrvatske tradicijske glazbe. Kao vokalni pedagog surađuje s brojnim ansamblima u okolici Zagreba i šire. Svoje glazbeno znanje i pedagoški rad orguljaša i voditelja crkvenih pučkih zborova ostvaruje u nekoliko župa. Od 2011. godine obnaša dužnost titularnog orguljaša i voditelja crkvenog zbora u Svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama. Svoju svestranost u prezentiranju tradicijske kulture ostvaruje kao autor i koautor mnogih folklornih programa od kojih valja izdvojiti ciklus koncerata marijanskih hodočasničkih pjesama pod nazivom „O mila majko nebeska“ u izvođenju FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić, koji je zabilježen na istoimenom nosaču zvuka. Za svoj predani pedagoško – umjetnički rad 2018. godine zajedno sa Folklornim ansamblom SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, na prijedlog Ministarstva kulture odlikovan je Poveljom Republike Hrvatske za trajne doprinose promoviranja tradicijske glazbe odlukom Predsjednice Republike. Osim toga veliku pažnju posvećuje kontinuiranom radu s Hrvatima izvan domovine, njegujući glazbeni izričaj i radeći na očuvanju hrvatskog jezika u dijaspori. Član je stručnog povjerenstva za folklorni amaterizam pri Hrvatskom saboru kulture. Svoja znanja aktivno predstavlja svojim sustručnjacima i ljubiteljima folklora putem seminara i radionica u suradnji s Ansamblom narodnih pjesama i plesova Lado i suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje kroz seminar Nematerijalne kulturne baštine, kao i predavač na Seminaru panonske zone u Vinkovcima u organizaciji Kulturnog Centra Gatalinka, te seminarima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Pedagošku djelatnost u poučavanju mladih ostvaruje djelujući kao učitelj glazbe u različitim odgojno – obrazovnim institucijama: Gimnazija Dugo Selo; OŠ August Cesarec, Brckovljani i Lupoglav; GŠ Ivana Brlić - Mažuranić, Ogulin; OŠ Sesvetska Sela, Sesvetska Sela gdje i trenutno radi.

Vesna Peršić Kovač, prof.

Od 1996. do 2010. zaposlena u Muzeju grada Koprivnice na mjestu kustosa etnologa, a od 2010. do 2018. u Koprivničko-križevačkoj županiji na mjestu više savjetnice za kulturu. 2018. vraća se u Muzej. Više od 15 godina kao članica prosudbenih komisija prati županijske smotre izvornog  i koreografiranog folklora, a s udrugama surađuje još i duže. Sudjelovala je u osmišljavanju i provođenju brojnih folklornih i drugih manifestacija iz područja kulture.