CTK Varaždin na 39. Državnom susretu tamburaša u Slovenij

Tamburaški orkestar Centra Tradicijske kulture Varaždin, odlukom stručnog povjerenstva na 24. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan 4. i 5. studenog 2017. u Dugom Selu, u sastavu Ivan Potočnik, Kruno Gabaj i Igor Kudeljnjak osvojilo je drugu nagradu u kategoriji koncertnih orkestara, te prvu nagradu u kategoriji folklornih orkestara. Kao jedan od ponajboljih orkestara spomenutog nacionalnog susreta, na poziv organizatora Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije i uz financijsku potporu Ministarstva kulture, nastupio je na 39. Državnom susretu tamburaša i mandolinista Slovenije. Njegov nastup organizirao je i koordinirao Hrvatski sabor kulture.

 

Ovogodišnji 39. Državni susret tamburaša i mandolinista Slovenije, za koji su eminentni stručnjaci u sastavu mag. Damir Zajec, prof. Tomaž Habe i Mitja Dragolič odabrali skupine s regionalnih susreta u Majšperku, Črnomlju, Ljutomeru i Ajdovščini, održan je u Kulturnoj dvorani Gimnazije Ptuj u subotu, 11. svibnja 2019. Na Susretu je sudjelovalo 9 odabranih, najboljih tamburaških i mandolinskih skupina iz cijele Slovenije i gosti - Tamburaški orkestar Centra Tradicijske kulture Varaždin. Nastupajuće skupine odabrane su od sveukupno 30 ansambala koji su sudjelovali na regionalnim natjecateljskim festivalima.

Na završnom 39. Državnom susretu s različitim tematsko sastavljenim programima nastupile su sljedeće skupine: Tamburaši iz Cirkulan, Mandolinska skupina Amos, Tamburaški orkestar Glazbene škole Brežice, Tamburaški orkestar Glazbene škole Črnomelj, Tamburaški orkestar KD-a Ivan Kaučič Ljutomer, Tamburaški orkestar KUD-a Majšperk, Kulturno društvo vipavski tamburaši, Tamburaški orkestar KUD-a Oton Župančič Artiče, Tamburaški orkestar Šmartno i gosti - Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture „Varaždin“. Varaždinci su pod umjetničkim vodstvom svog dirigenta Tibora Büna izveli trideset minutni program: Sunčane ravni Bože Potočnika, Bunjevačke motive Marijana Makara, Čardaš Z. Pajčića i V. Pergjuna te Da bi se zrušile Bože Potočnika, skladbe Siniše Leopolda i Branka Ivankovića te nekoliko narodnih pjesama koje su na stalnom repertoaru orkestra. Publika je s oduševljenjem ispratila svaku njihovu izvedbu što je rezultiralo i izvedbom dodatne pjesme koju je orkestar i zapjevao.

Osim kvalitete izvedbi, spomenuti stručnjaci također su ocjenjivali tematsku koncepciju programa, složenost, povezanost i tekstualni opis. Nagradu za najbolju uzornu koncepciju programa s objašnjenjem i izvedbu primio je Tamburaški orkestar Šmartno.

Na subotnjem koncertu publika je uživala u vrhunskim koncertnim izvedbama, a sudionici su znatno poboljšali svoje izvedbe u odnosu na selekcijske smotre.