PO DVD-a Špičkovina na natjecanju Flicorno d'Oro

Puhački orkestar DVD-a „Špičkovina“ odlukom stručnog povjerenstva 32. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara u sastavu Miro Saje, Ivan Josip Skender i Vanja Lisjak osvojio je Zlatnu plaketu s pohvalom u B kategoriji koncertnog programa i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja Marija Komazina; „Intrada, Fuga, Ples“. Orkestar je time ujedno osvojio i preporuku Hrvatskog sabora kulture za projektom međunarodnog predstavljanja na 21. Međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara „Flicorno d'Oro“ koje je održano od 12. do 14. travnja 2019. godine u Riva del Gardi, Italija.

Spomenuto međunarodno natjecanje jedno je od najvažnijih natjecanja za puhačke orkestre u Europi, koje se ove godine održalo po 21. put u organizaciji Udruženja Flicorno d’Oro,  Corpo Bandistico Riva del Garda te Federazione dei Corpi Bandistici della Provincia di Trento, a pod umjetničkim vodstvom g. Marca Somadossija. Natjecanje je bilo namijenjeno amaterskim puhačkim orkestrima koji su se mogli prijaviti u 6 koncertnih kategorija (Excellence Category, Superior Category, First Category, Second Category, Third Category i Youth Band). 

Puhački orkestar DVD-a „Špičkovina“ nastupio je na 21. Međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara „Flicorno d'Oro“ pod ravnanjem Ivana Kšeneka u Prvoj kategoriji, kao jedini orkestar iz Hrvatske. Uz orkestar iz Špičkovine u ovoj su se kategoriji natjecali još orkestri iz Slovenije, Austrije, Belgije, Češke i Italije, a ukupno njih devet, dok je na cjelokupnom natjecanju nastupilo ukupno 36 orkestara. Uz PO DVD-a Špičkovina, na 21. Izdanju međunarodnog natjecanja Flicorno d'Oro, od hrvatskih orkestara nastupila je i Vodička glazba Vodice, u 3. kategoriji.

Orkestar DVD-a „Špičkovina“ u sastavu od 51 glazbenika nastupio je dana 13. travnja 2019. u 19:10 sati. Predstavio se s programom sastavljenim od zadane skladbe „OLD FOLK SONGS FROM ICELAND“ Luciana Felicianija te skladbe po slobodnom izboru „GULLIVER'S TRAVELS“ Berta Appermonta. Uz njih, PO DVD-a „Špičkovina“ za zagrijavanje je izvelo skladbu „STORM WARNING“ Roberta Sheldona.  

Prosudbena komisija u sastavu Hardy Mertens (predsjednik), Kevin Houben, Leonardo Laserra Ingrosso, Maurizio Managò, Walter Rescheneder, Isabelle Ruf-Weber i Geir Ulseth, ocijenila je Puhački orkestar DVD-a Špičkovina prosječnom ocjenom od 84,83 boda što je Orkestru donijelo srebrnu plaketu te ukupno 7. mjesto u iznimno snažnoj konkurenciji orkestara. Navedeni rezultat potvrda je iznimnog truda, rada i zalaganja glazbenika i dirigenta Ivana Kšeneka uloženog u ovaj nastup. 

Posebna vrijednost ovog programa međunarodna je prezentacija mladog i vrijednog orkestra koji je svoj nastup doživio kao motivaciju za daljnjim radom i muziciranjem, koji su općenito neophodni za unaprjeđenje razvoja kulturnog i umjetničkog stvaralaštva puhačkih orkestara. Nadalje, program je djelovao na poticanje njihove izvrsnosti kroz vrednovanje od strane vrhunskih stručnjaka na svjetskoj razini, te finalno na predstavljanje hrvatskih glazbenika na međunarodnoj sceni.