JUBILARNI 60. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA

U novoj 2020. godini slavimo 60. obljetnicu Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji će biti održan u Vodicama, od 22. do 24. 5. te od 29. do 31. 5. Prijave za jubilarni 60. FHKA su zatvorene. Slijede županijske smotre i selektiranja putem kojih će izbornici Festivala odabrati najbolje za nastup na slavljeničkom FHKA-u u Vodicama. Više informacija o Festivalu pronađite u nastavku. 

Obzirom na novonastalu situaciju vezanu uz širenje koronavirusa, ukoliko bude potrebno, rokovi za održavanje selekcijskih smotri i samostalnih selekcija, navedeni u pravilima manifestacija HSK-a, bit će prolongirani i posebno prilagođeni pojedinačnim manifestacijama u organizaciji HSK-a.

Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

PRAVILA Festivala hrvatskih kazališnih amatera i PRIJAVNICA dostupni su za preuzimanje na dnu stranice.

Rok za slanje prijava: 31. 01. 2020. (prijave su zatvorene)
Rok za održavanje selekcija: 19. 4. 2020.

 

ODABIR PREDSTAVA I FESTIVALSKI PROGRAM

Sve prijavljene amaterske kazališne skupine sudjeluju na županijskim smotrama ili selekcijama na kojima izbornici Festivala vrednuju prijavljene predstave i odabiru najbolje za nastup u programu jubilarnog 60. FESTIVALA HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA.

Svakoga dana Festivala održavat će se okrugli stolovi sa članovima Prosudbenog povjerenstva koji će komentirati odigrane predstave i razgovarati sa sudionicima.

Tročlano Povjerenstvo gledat će sve predstave Festivala i odlučiti o festivalskim nagradama u 9 kategorija koje će biti dodijeljene u festivalskoj završnici u Vodicama, 31. 5. 2020.

Scena Sisak: MACBETHOVI, 59. FHKA

FESTIVALSKE NAGRADE

Sukladno Članku 9. Pravila FHKA, odlukom Prosudbenog povjerenstva na FHKA-u se dodjeljuju sljedeće nagrade:
 - Nagrada za najbolju predstavu FHKA
 - Nagrada za najbolju režiju
 - Nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu
 - Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu
 - Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu
 - Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu
 - Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu
 - Nagrada za njegovanje kulturne baštine
 - Nagrada za inventivnost
Odlukom Prosudbenog povjerenstva mogu se dodijeliti posebna priznanja ili pohvale i za određena postignuća koja nisu obuhvaćena gore spomenutim nagradama.
Svim kazališnim skupinama također se dodjeljuju Priznanja HSK-a o sudjelovanju na Festivalu.

Kako nam je bilo na prošlogodišnjem 59. FHKA-u pročitajte OVDJE.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Martinu Brumen, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u, na broj 095/4556879 ili 01/4556879, te putem e-maila na: kazaliste@hrsk.hr

Vesela atmosfera na dodjeli nagrada 59. FHKA
Nagrada za najbolju predstavu 2019.