REZULTATI KNJIŽEVNOG NATJEČAJA 2020.

Na ovogodišnjem književnom natječaju sudjelovalo je ukupno 110 autora sa čak 430 književnih djela (358 poetskih radova, 53 prozna rada i 19 dramskih djela) na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju.  Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: Miroslav Mićanović, književnik, dr. art., dr. sc. Mira Muhoberac, teatrologinja, kazališna kritičarka, akademska dramaturginja i redateljica te Dorta Jagić, pjesnikinja i spisateljica. Pročitavši sve pristigle radove, Povjerenstvo je odabralo sudionike 39. Susreta hrvatskih zavičajnih književnika koji će ove godine po prvi puta biti održan u ONLINE izdanju. Više o održavanju Susreta i rezultate natječaja pronađite u nastavku.

Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH organizira 39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika koji će ove godine zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom te mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite po prvi puta biti održan u online izdanju.

Virtualno 39. izdanje Susreta hrvatskih zavičajnih književnika bit će održano putem ZOOM platforme u subotu, 27. lipnja 2020. s početkom u 17:00 h te pozivamo sve odabrane autore, kao i sve ljubitelje pisane riječi da nam se pridruže u virtualnom svijetu stihova, kratkih priča i dramskih situacija proizašlih iz pera hrvatskih zavičajnih književnika.

U nastavku donosimo rezultate književnog natječaja 2020. - imena svih autora i naslove djela odabranih za Susret, a objava koji su od navedenih autora ovogodišnji laureati – dobitnici plaketa za književno stvaralaštvo HSK-a te dobitnici pohvala i priznanja, bit će upriličena u programu Susreta.

PROGRAM ONLINE SUSRETA obuhvatit će:
• audio i video uključivanje članova Povjerenstva s osvrtima na natječaj i rezultate
• proglašenje dobitnika plaketa, pohvalnica i priznanja
• audio i video uključivanje odabranih autora (dobitnika plaketa, pohvalnica i priznanja - autora odabranih za sudjelovanje na Susretu) koji su u mogućnosti i žele se predstaviti uživo interpretacijom odabranog rada

• Po prvi puta na Susretu će nam se pridružiti gost iznenađenja – poznati hrvatski akademski glumac/ica koji će interpretirati odabrane radove autora koji žele vlastite stihove, priče ili ulomke iz drama čuti u izvođenju glumca-interpretatora ili se nisu u mogućnosti uživo uključiti u program (za audio-video uključivanje potrebno je imati kameru i mikrofon na vašem PC-u ili laptopu).
*Način sudjelovanja molimo označite prilikom prijave na niže navedenoj poveznici.

• Online program Susreta bit će uživo prenošen i na Facebooku HSK-a kako bi sva zainteresirana publika imala mogućnost praćenja programa uživo.

U nastavku donosimo imena autora odabranih za Susret i molimo navedene autore i sve koji žele uživo pratiti program Susreta putem ZOOM platforme da svoje sudjelovanje na Susretu prijave putem obrasca na poveznici: https://bit.ly/3d8nxt5 najkasnije do 15. 6. 2020.

Tehničke upute za jednostavno i uspješno pridruživanje i praćenje Susreta putem ZOOM platforme bit će dostavljene svima koji prijave svoje sudjelovanje putem navedene poveznice za prijavu, a za sva dodatna pitanja i nedoumice vezana uz način sudjelovanja i online realizaciju Susreta možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu na broj 01/4556 879; 095/4556 879 ili e-mailom na kazaliste@hrsk.hr.

AUTORI NAGRAĐENIH, POHVALJENIH i ODABRANIH POETSKIH RADOVA (dobitnici plaketa, pohvala i priznanja HSK-a) u programu Susreta bit će predstavljeni interpretacijom odabrane pjesme - navedene uz imena autora (vlastita interpretacija ili interpretacija u izvođenju glumca – prema vašem odabiru prilikom prijave).

NAGRAĐENI, POHVALJENI i ODABRANI AUTORI PROZNIH I DRAMSKIH TEKSTOVA publici će predstaviti ulomke nagrađenih i pohvaljenih radova (vlastita interpretacija ili interpretacija u izvođenju glumca – prema vašem odabiru prilikom prijave)

Iz tog razloga, molimo sve odabrane autore da svoje prozne i dramske tekstove skrate ili odaberu jedan ulomak/scenu kojim će se predstaviti u maksimalnom trajanju DO 2 MINUTE ZA PROZNE TEKSTOVE i u maksimalnom trajanju DO 3,5 MINUTE ZA DRAME.
*Organizator zadržava pravo tijekom programa prekinuti interpretaciju ukoliko ista premašuje dozvoljenu minutažu.

***Autori odabranih dramskih tekstova mogu (ukoliko to žele i imaju mogućnosti) unaprijed s odabranim kolegama/glumcima snimiti uprizorenje ulomka/scene iz drame odabrane za Susret te snimku (u maksimalnom trajanju do 3,5 minute) poslati putem poveznice na e-mail kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 21. lipnja 2020., a snimku ćemo (ukoliko kvalitetom videa i zvuka zadovoljava) prikazati uživo u programu Susreta i na taj način predstaviti Vaše odabrane dramske tekstove.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 39. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA 
= ODABRANI SUDIONICI SUSRETA

POEZIJA
Željko Bajza, Zagreb: Zemlja koja je pozvala život
Vlatka Bošnjak, Sv. Martin pod Okićem: Peron 43
Stipe Bulić, Split: Đir po Splitu
Stjepan Crnić, Zagreb: Vječnost
Davorka Črnčec, Nedelišće: Cresendo
Ivan Gaćina, Zadar: Onkraj brodolomnog razmišljanja
Branka Grakalić, Zagreb-Medulin: Vu tuđini
Sandra Halt-Ćuže, Požega: Ruke
Ljubomir Hlobik, Zagreb: Željena
Aleksandar Horvat, Ludbreg: Stisni se k meni
Larisa Janičev-Stojanović, Vinkovci: Dunavska
Vesna Janković, Čakovec: Kad zagrliš drvo  
Živka Kancijanić, Vodnjan: Sve je njoje
Nevia Kožljan, Barban: Manje pit
Miro Matijaš, Zagreb: Tvoj Ljubičasti Šal
Vesna Milan, Rovinj: Didovina
Neda Milenkovski, Labin: Hipić valora
Ana Narandžić, Zagreb: Rodit ću se ponovo
Vinko Pavić, Zagreb: Razgovor s dr. Aloisom Alzhemerom
Zoran Perović, Samobor: Rubače moga dede
Tamara Pranjković, Pula: Diploma
Branko Mihovil Rakijašić, Pitomača: Čas vmiranja
Alena Rais, Daruvar: Fantazija o svijetu
Mira Ružić Čikan, Rovinjsko Selo: Ča si bolan da se pereš
Nada Starčević Lopac, Zagreb: Karantena
Stipe Vela, Podgora: More umire
Ankica Vučetić Ćepulo, Vir: Frite za svetu Lucu
Nada Vukašinović, Donja Zelina: Lice 
Miroslav Vurdelja, Zagreb: Bez prtljage
Katarina Zadrija, Vrbovec: Gunj ima svietle niti
Ivan Goran Žunar, Ivanec: Magla na obali jezera

PROZA
Natalija Bajer, Lukač: Tratinčice
Gabrijel Barišić, Slavonski Brod: Još jedan Faunov dan
Gordana Bećirović, Gerlingen: Prva ljubav
Nataša Blagaić, Šolta: Kumi 
Stjepan Crnić, Zagreb: Vatra i voda
Zdenka Čavić, Koprivnica: Glas tišine
Ivanka Ćulap, Krilo Jesenice: Vrag u mobitelu
Antonio Dević, Nova Gradiška: Iskonski grijeh
Nina Kovačić, Zagreb: Žutokljunac
Nina Lekić, Zagreb: Više nije moj problem
Ana Narandžić, Zagreb: Ljetni komad
Željko Pištelek, Vukovar: Kuštravo oko
Ljubica Ribić, Varaždin: Sanija
Sandra Simić, Zagreb: Nestali i pronađeni svijet
Nada Vukašinović, Donja Zelina: Očura
Katarina Zadrija, Vrbovec: Mrlja na košulji

DRAMA
Aleksandra Belec, Šenkovec, Čakovec: Slijedeći; komedija-parodija
Ankica Bistrović, Koprivnica: Selski turizem; dramski tekst na martijanečkoj kajkavštini
Ivana Bulat, Milena Mujezin, Neno Bačelić, Dolores Sajub, Marina Čalić,
Barbara Živković, Marin Mijalić (skupina autora), Šibenik: Oršula
Marija Juračić, Opatija: Legalisti; suvremena komedija u dva čina 
Ivan Novak, Štrigova: Eva, vura, raj i Adamov kraj; komedija za dvoje glumaca
Stjepan Škvorc, Belica: Babe tračarice

Čestitamo svim odabranim autorima.

*Po završetku online Susreta i proglašenju dobitnika plaketa, pohvalnica i priznanja HSK-a, plakete HSK-a bit će poslane poštom (dostavom) na adrese nagrađenih autora, dok će pohvaljenim i odabranim autorima priznanja i pohvale u elektronskom obliku biti dostavljene na e-mail adrese navedene u prijavi.

Uz sve odabrane sudionike ovogodišnjeg Susreta, na "online" Susret pozivamo sve književne stvaratelje koji su sudjelovali na natječaju, kao i sve ljubitelje književnoga stvaralaštva.