Upit nacionalnom Stožeru o popuštanju mjera

Dana 26. veljače 2021. (prije nego što će biti objavljena nova Odluka Stožera koju možete pronaći na dnu članka s danom stupanja na snagu 1. ožujka), dostavili smo sljedeći upit Stožeru civilne zaštite RH.

Poštovani, 
najljepše molimo za informaciju kao krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma planirate li nadolazećim mjerama popuštanja koje ćete objaviti naredni ponedjeljak obuhvatiti i sektor kulturno-umjetničkog amaterizma kojemu je ograničen rad već dva mjeseca točnije od 27. studenoga 2020. godine, odnosno hoćete li dopustiti održavanje amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa, manifestacija te proba?
Naše članice, ukupno 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava postavljaju nam spomenuti upit budući da su čule kako će biti dopušteno održavanje sportskih treninga u zatvorenim objektima. Primjerice ako se dopusti novim mjerama amaterski sportski trening u zatvorenim prostorima, onda analogija upućuje da treba na isti način dopustiti i amaterske kulturne treninge u zatvorenim prostorijama, odnosno probe koje se štoviše mogu održavati po kudikamo većim mjerama zaštite.
Ovdje moramo posebno istaknuti, jer se nažalost na kulturne potrebe građana nerijetko zaboravlja, kako su na posve jednaki način za zdravlje duha i tijela jednako bitne sportske i kulturne aktivnosti i najljepše Vas molimo da nas prilikom određivanja novih mjera uključite u raspravu budući da ni amaterske kulturne aktivnosti kao i sportske aktivnosti nisu sve jednake i ne predstavljaju jednaki rizik, a kako se ne bi donijela jedna mjera koja bi pogrešno i uzaludno obuhvatila cijeli amaterski kulturni sektor.
Za argument mogu istaknuti tamburaške orkestre i sastave čiji članovi mogu svirati na distanci uz korištenje maski, ili pak amaterske kazališne skupine koje mogu djelovati na zdravstveno siguran način kako je to dopušteno profesionalnim kazališnim skupinama.
Najljepše Vas molimo za razmatranje naše problematike te stojimo na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja.
Zahvaljujemo se na suradnji i pomoći.