Obustava rada udrugama KUA

Dana 2. ožujka 2021. dostavili smo Stožeru civilne zaštite RH novi nadopunjeni prijedlog da bi amaterizam po pitanju mjera trebalo promatrati kao sport, odnosno omogućiti održavanje proba svim vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova. 

Novim mjerama koje su na snazi od 1. 3. 2021. i nadalje se nalaže obustava održavanja svih amaterskih izvedbi, uključujući pritom i amaterske probe.
S druge strane dozvoljen je amaterski sportski trening u zatvorenim prostorijama na način da kod sportaša ne smije doći do kontakta.
U kulturno-umjetničkom amaterizmu također postoje amaterski ansambli čiji članovi ne ostvaruju kontakt primjerice poput tamburaških, mandolinskih i harmonikaških ansambala, odnosno dramskih skupina, no za njih je i nadalje na snazi spomenuta odluka Stožera o obustavi djelovanja, što uključuje i amaterske probe.
Kako naš Savez okuplja 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava uputili smo u njihovo ime pravovremenu zamolbu Stožeru da ovaj naš kulturni sektor, odnosno jedan njegov dio, novim mjerama izjednači sa sportskim sektorom koji je uvijek u prednosti nad našim i omogući mu nastavak djelovanja.
Nažalost, iz donesene Odluke (na dnu članka) vidljivo je kako naš prijedlog nije usvojen čime je ovo naše područje značajno diskriminirano u odnosu na sport, iako je jednako vrijedno, štoviše do danas nam Stožer civilne zaštite RH nije niti odgovorio na donji upit, a na objavljene telefone na web stranici nitko se ne javlja. 
Štoviše mislimo kako bi amaterizam po pitanju mjera trebalo promatrati kao sport, odnosno omogućiti održavanje proba svim vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, odnosno na posve jednaki način kao što je dopušteno održavanje sportskih treninga prilikom čega ne smije doći do kontakta.