Pronalaženje rješenja za nastavak rada udruga KUA

Dana 2. ožujka 2021. zatražili smo pomoć nadležnog Ministarstva kulture i medija RH u cilju pronalaženju zadovoljavajućeg rješenja za nastavak djelovanja udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na potrebe sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Novim mjerama koje su na snazi od 1. ožujka 2021. i nadalje se nalaže obustava održavanja svih amaterskih izvedbi, uključujući pritom i amaterske probe.
S druge strane dozvoljen je amaterski sportski trening u zatvorenim prostorijama na način da kod sportaša ne smije doći do kontakta.
U kulturno-umjetničkom amaterizmu također postoje amaterski ansambli čiji članovi ne ostvaruju kontakt primjerice poput tamburaških, mandolinskih i harmonikaških ansambala, odnosno dramskih skupina, no za njih je i nadalje na snazi spomenuta odluka Stožera o obustavi djelovanja, što uključuje i njihove probe.
Prijedlog naših članica da se omoguće probe amaterskim ansamblima čiji članovi ne ostvaruju kontakt uputili smo pravovremeno Stožeru civilne zaštite RH koji nažalost nije prihvatio naš prijedlog čime je ovo područje značajno diskriminirano u odnosu na sport, iako je jednako vrijedno, štoviše do danas nam Stožer civilne zaštite RH nije niti odgovorio na naš prijedlog. 
Nadalje, smatramo kako bi amaterizam po pitanju mjera trebalo promatrati kao sport, odnosno omogućiti održavanje proba svim vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova i uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 
Najljepše se zahvaljujemo na razmatranju naših prijedloga, a kako bi Civilni stožer RH donio adekvatne mjere koje bi osigurale sprečavanje širenja bolesti COVID-19 i omogućile ovom sektoru nastavak djelovanja, budući da su neke njegove grane (folklor i ples) obustavile svoj rad već punu godinu dana te će s promicanjem dodatnog vremena sve teža biti obnova njihovog rada, a možda i nemoguća.