IZJEDNAČAVANJE MJERA ZA TRENINGE I PROBE

Dana 1. travnja 2021. Hrvatski sabor kulture uputio je zamolbu Stožeru civilne zaštite RH sljedećeg sadržaja na koju nije dobio odgovor do dana objavljivanja iste na web stranici Hrvatskog sabora kulture. 

Poštovani,
obraćamo Vam se kao krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma koji broji 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova. 
Hrvatski sabor kulture smatra kako je daljnjom obustavom održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih programa i proba od strane Stožera civilne zaštite RH, a koja je stupila na snagu 1. travnja 2021., nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge kojima je dopušteno održavanje amaterskih sportskih natjecanja i treninga na otvorenom. 
Hrvatski sabor kulture svjestan je ozbiljnosti posljedica širenja bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pa iz tog razloga u svom zahtjevu prema Stožeru civilne zaštite RH ne traži dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma, a što je trenutnim mjerama omogućeno amaterskim sportskim udrugama na otvorenom (natjecanja), jer time ne želi doprinijeti širenju bolesti COVID-19. 
No jednako tako smatra da je neophodno radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, kojima je onemogućen rad već više od četiri mjeseca, dozvoliti im održavanje proba na otvorenim prostorima na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na ovaj način izjednačile bi se epidemiološke mjere za sportske treninge s onima za probe udruga kulturno-umjetničkog amaterizma.
Treba podsjetiti da je ovaj cjelokupni kulturni sektor bio u obustavi svoga djelovanja i u vrijeme kada nije bio prisutan vrhunac trećeg vala epidemije bolesti COVID-a 19, odnosno početkom ožujka kada su se smanjivale protuepidemijske mjere za mnoge druge djelatnosti. 
Upravo zato Vas molimo za online sastanak sa članovima Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture, a kako bismo raspravili naše prijedloge jer mnoge naše djelatnosti mogu nastaviti sa svojim radom bez epidemiološkog rizika.
Ukoliko se nastavi daljnja obustava ovog sektora ove će udruge biti prisiljene na likvidaciju.
Likvidacija ovih udruga bit će njihov neminovan potez jer tijekom sveukupne sedmomjesečne obustave rada ovih udruga (od ožujka do svibnja 2020. i od 28. studenoga 2020. do danas) za njihove potrebe nije osmišljena niti provedena niti jedna mjera nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova koje su one imale i to za najam poslovnih prostora, režijske troškove, knjigovodstveni servis i bankarske usluge, a nisu ih uspjele platiti zbog ne prikupljenih donacija kao posljedice neodržavanja svojih programa te značajno umanjenog financiranja od strane jedinica lokalne samouprave. 
Štoviše za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma nije osigurana niti potpora za očuvanje radnih mjesta za radnike s kojima imaju sklopljen ugovor o radu, a koje su primjerice ostvarile udruge sportske rekreacije što je dovelo do nejednakog radnopravnog statusa hrvatskih državljana u kulturi i sportu.
Zahvaljujemo se na pomoći, a u cilju da konačno započnemo komunikaciju i raspravu po našoj zamolbi.