Održan 31. shpa online

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te Zagrebačke županije, 28. studenog 2020. godine održan je 31. susret hrvatskih plesnih ansambalapo prvi puta u online okruženju. Susret se sastojao od 2 dijela; plesnog programa koji je bio emitiran putem službene internetske stranice HSK-a, Youtube kanala i Facebook stranice te okruglog stola stručnog povjerenstva sa sudionicima koji se odvio putem ZOOM platforme. Online 31. susret hrvatskih plesnih ansambala tako je do sada vidjelo 1962 gledatelja dok je na okruglom stolu sudjelovalo ukupno 47 sudionika.

U programu online 31. susreta hrvatskih plesnih ansambala ukupno je prikazana 21 koreografija u izvedbi 12 odabranih skupina, tj. 170 izvođača. Rezultat je to raspisanog Natječaja, a stručnu selekciju izvršila je Nataša Jurišić, plesna pedagoginja i članica Stručnog savjeta za ples pri Hrvatskom saboru kulture. 

Zbog loše epidemiološke situacije i pandemije izazvane korona virusom odabrane skupine nisu mogle nastupiti u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, već su, a u suradnji s lokalnim profesionalnim snimateljima, snimili odabrane koreografije i dostavili u Hrvatski sabor kulture. Video snimke koreografija kao i video razglednice plesnih skupina montirane su u emisiju u trajanju od 1:42:11 koja je trajno ostala zabilježena na novo otvorenom TV kanalu HSK-a na mrežnoj stranici (www.hrsk.hr/tv). Okrugli stol putem ZOOM platforme također je zabilježen i moguće ga je uz prethodnu najavu pogledati u Info uredu članica HSK-a u također novo otvorenoj Videoteci.

Na online 31. susretu hrvatskih plesnih ansambala nastupili su: Studio povijesnog plesa – „Divertimento“ Zagreb, Plesni studio Doma „Kristalna kocka vedrine“ Sisak, Plesna grupa „Flame“ Rijeka, Kulturno umjetnički centar Koprivnica, Kulturno umjetnički centar Virovitica, Studio „Vivona“ Čakovec, Plesni studio „Vindi“ Varaždin, Umjetnička organizacija plesna radionica Ilijane Lončar Požega, Udruga „Balans Code“, Sveta Nedjelja, Plesni studio „Shine“ Osijek, te dva debitanta: Ansambl Pučkog otvorenog učilišta Samobor i Dramski studio Istarskog narodnog kazališta, Pula. Studio suvremenog plesa „Teuta“, Čakovec prošao je selekciju međutim zbog nemogućnosti naknadnog video snimanja svojeg programa nije bio dio ovog plesnog dijela online Susreta.

Program Susreta bio je revijalnog karaktera ali ga je pratilo tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Melita Spahić Bezjak, Martina Terzić i Jasminka Petek Krapljan. Po završetku emitiranja plesnog dijela programa, povjerenstvo je putem ZOOM-a održalo okrugli stol  na kojem se razgovaralo o viđenom programu, ali i o trenutnoj situaciji u plesnom amaterizmu, tj. nemogućnosti rada u uvjetima pandemije. Svim sudionicima nakon Susreta poslana su izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, programski materijali kao i potvrde o sudjelovanju.

Voditelj ovogodišnjeg programa bio je Ljubomir Hlobik, a za ukupni vizualni dizajn odgovorna je Gordana Pavlek. Montažu i snimanje najava realizirao je Studio Bite Art iz Zagreba, a tehničku podršku prilikom prijenosa pružili su suradnici Dražen Zlatarek i Tibor Bun. Pomoć u realizaciji pružio je i Etnografski muzej Zagreb.