Sinjani predstavili Hrvatsku na 44. Fedri u BiH

Na 44. Teatarskom festivalu "Fedra" u Bogojnu Hrvatsku je 20. srpnja predstavljalo Sinjsko pučko kazalište s predstavom Mate Matišića "Cinco i Marinko". Još jednim gostovanjem hrvatske skupine na kazališnom festivalu u susjednoj Bosni i Hercegovini nastavljena je dugogodišnja suradnja Hrvatskog sabora kulture i Kulturno-sportskog centra Bugojno.

 

Hrvatski sabor kulture iz godine u godinu nastavlja i njeguje uspješnu međunarodnu kulturnu suradnju s Kulturno-sportskim centrom (KSC) Bugojno - BiH razmjenom najboljih predstava kazališnih amatera Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Ove godine suradnja je nastavljena gostovanjem Sinjskog pučkog kazališta na 44. Teatarskom festivalu "Fedra", koji je održan u Bugojnu od 13. do 20. srpnja 2016. u organizaciji KSC-a Bugojno u suradnji s Teatrom "Fedra“. Nakon otkazivanja gostovanja predložene Dramske skupine ERKAVE iz opravdanih razloga, organizatori su na ovogodišnju „Fedru“ pozvali Sinjsko pučko kazalište.

Članovi Sinjskog pučkog kazališta Hrvatsku su predstavili predstavom Mate Matišića „Cinco i Marinko“ s kojom su kao najbolja skupina Splitsko-dalmatinske županije nastupili na ovogodišnjem 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, na kojem glumac Željko Viculin osvaja nominaciju za glavnu mušku ulogu, a uspjeh s navedenom predstavom postigli su i van granica Hrvatske osvojivši Nagradu za najbolju predstavu na Festivalu amaterske kulture u slovenskoj Postojni ove godine.

Predstava „Cinco i Marinko“ odigrana je posljednjega dana Festivala "Fedra", 20. srpnja 2016. s početkom u 20:00 sati u kazališnoj dvorani Kulturno-sportskog centra Bugojno, uoči dodjele nagrada i zatvaranja Festivala.

U natjecateljskom programu „Fedre“ nastupilo je 7 odabranih te 2 prateće kazališne grupe BiH, a posljednjega dana, prije igranja hrvatske predstave, održana je radionica „Scenski pokret u različitim žanrovima“ pod vodstvom Slađane Zrnić.

Višegodišnja suradnja Hrvatskog sabora kulture i Kulturno-sportskog centra Bugojno BIH iz godine u godinu ostvaruje se na osnovi razmjene najboljih amaterskih predstava Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako svake godine na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji HSK-a gostuje najbolja predstava Teatarskog festivala „Fedra“, a na festivalu „Fedra“ u Bugojnu gostuje jedna od nagrađenih hrvatskih predstava.


Željko Viculin i Miljenko Vardić: CINCO I MARINKO