Teatar Lero nastupio na Linhartovom srečanju u Sloveniji

Studentski teatar Lero predstavljao je hrvatski kazališni amaterizam na 55. Linhartovom srečanju u Postojni. Slovenskoj publici Lero se predstavio uspješnom predstavom "Vjerenice" u režiji i adaptaciji Davora Mojaša. Lerove "Vjerenice" proglašene su najboljom predstavom na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2015. godine, a iste godine "Vjerenice" su igrane i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Linhartovo srečanje središnji je i najvažniji kazališni događaj u Sloveniji u organizaciji slovenskog Javnog sklada za kulturne djelatnosti. Linhart predstavlja izbor vrhunskih predstava slovenskih amaterskih kazališta te u isto vrijeme nudi pregled amaterskih kazališnih aktivnosti u Sloveniji, dok je revijalni program rezerviran za najuspješnija amaterska kazališta i predstave iz susjednih zemalja.

Gostovanje hrvatskih skupina na ovom slovenskom festivalu kazališnih skupina rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije koji suradnju ostvaruju godišnjom razmjenom najuspješnijih amaterskih kazališnih skupina Hrvatske i Slovenije.

Vjerenice su igrane u završnici Festivala - 1. listopada u 19 sati u Kulturnom domu u Postojni.

Za scenografkiju i kostimografiju Vjerenica zaslužna je Dubravka Lošić, za ton i svjetlo Antonio Ljubojević uz tehničko vodstvo Mata Brnjića i tonsku montažu Viktora Lenerta, a uloge su utjelovile Ksenija Medović, Jasna Held, Zvončica Šimić, Ana Petrović i Matilda Perković.


O Vjerenicama

Riječ je o zbiru historijskih svjedočanstva iz davnih vremena Dubrovačke Republike vezanih za sudbine žena i nahočadi. Potresna svjedočanstva iz sudskih zapisa i svjedočenja okrutnosti vlastele, nasilja patrijarha nad vlastitom djecom odigrana su visokoestetiziranim kazališnim stilom. Vrhunska kazališna izvedba. Izuzetnim likovnim stilom evocirajući u kostimu, sceni, lutkama i rekvizitariju, srednjovjekovlje, glazbom potencirajući kontekts događanja, usklađenom i preciznom korskom glumom pet glumica vrhunskog scenskog govora „Lero“ nas s lakoćom stavlja u univerzalno, svevremensko. Izbor tema predstavu gradi aktualnom i usprkos složenom simboličkom rekvizitariju angažiranom. Vrhunska posveta Republici i kazalištu. 

Zoran Mužić, član Prosudbenog povjerenstva 55. FHKA