Seminar-radionica: OD TEKSTA DO POZORNICE

Seminar-radionica za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta i skupina pod nazivom OD TEKSTA DO POZORNICE održan je u Rijeci 22. i 23. 10. 2016pod vodstvom poznatog hrvatskog redatelja i glumca Marija Kovača. Kroz teorijski dio i radionicu sudionici su tijekom dva dana pod stručnim i pedagoškom vodstvom upoznali proces nastajanja predstave – od ideje i odabira teksta, preko podjele i tumačenja uloga, glumačkih vježbi i dramaturško-redateljskih rješenja do izrade i korištenja scenografije, kostimografije i finalnog postavljanja predstave na scenu.

Intervju s Marijem Kovačem, voditeljem radionice "Od teksta do pozornice" te pozitivne dojmove polaznika poslušajte u prilogu Radija Rijeke: PRILOG

Prvi dan radionice-seminara u Rijeci obuhvatio je:
• dramske vježbe povjerenja i opuštanja
• podjelu sudionika u manje grupe
• dogovor oko odabira dramskog teksta
• glumačku podjelu uloga i čitaće probe
• rješavanja dramaturško-redateljskih problema
• vježbe improvizacije

Tijekom drugoga dana voditelj je kroz kraći teorijski te širi praktični dio (radionicu) sa sudionicima kroz različite vježbe radio na

• izradi jednostavnih scenografskih i kostimografskih rješenja
• odabiru popratnih tehničkih kazališnih sredstava u postavljanju predstave
(zvuk, rasvjeta, dodatni efekti...)

Radom u grupama sudionici su svoje ideje i rješenja prezentirali ostalim polaznicima, a svako rješenje analizirao je voditelj s uputama i savjetima za jednostavnija ili bolja rješenja koja je vrlo korisno primijeniti u daljnjem radu na predstavama.

Finalni dio radionice bio je posvećen pripremi zadanih ulomaka za izvedbu, također kroz rad u grupama, uz konzultacije s voditeljem u cilju rješavanja praktičnih problema u pripremi i dodatne edukacije.

Radionice i rad u grupama rezultirale su izvođenjem pripremljenih ulomaka uz međusobno komentiranje i analizu.

Radionica-seminar završena je zaključcima, dojmovima sudionika i evaluacijom, a svim sudionicima dodijeljene su potvrde HSK-a o sudjelovanju.

I ova radionica održana je uz potporu Ministarstva kulture RH u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji riječkog Teatra Scena.

Rad u grupama

O VODITELJU

Mario Kovač (Zagreb, 25. listopada 1975.), hrvatski  kazališni i filmski redatelj. Kao redatelj, glumac, skladatelj, scenograf i dramaturg sudjelovao je u stvaranju brojnih predstava, performansa i projekata. Djeluje i kao dramski pedagog te voditelj brojnih dramskih radionica.
Diplomirao je 2002. godine na odsjeku Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti, a doktorirao 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dvanaest godina bio je član Dramskog učilišta Zagrebačkog kazališta mladih te nastupao u čitavom nizu amaterskih i profesionalnih produkcija ZKM-a. Godine 1995. osniva nezavisnu studentsku kazališnu grupu „Schmrtz Teatar“ s kojom režira, glumi, nastupa u više od 120 predstava, performansa, događanja i koncerata te ostvaruje brojna gostovanja po Hrvatskoj i Europi. Početkom 2001. osniva kazališnu družinu „Nova Grupa“. Pokretač je i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta: FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti)... Uključen je u mnoge umjetničke projekte, a mnogih je sam autor. Ostvario je četrdesetak profesionalnih i stotinjak amaterskih režija te snimio nekoliko filmova i napisao nekoliko knjiga. Pisao je kazališne kritike, recenzije i teoretske eseje za "Frakciju", "Nomad", "Zarez", "Kazalište", "Godine", "Vrisak" itd. Od 2008. godine član je uredništva časopisa "Kazalište". Čitav niz godina radi kao dramski pedagog u Dječjem kazalištu Dubrava te vodi glumačke i kazališne radionice širom Hrvatske. Dobitnik je nagrade “Zvjezdana Ladika” za najkvalitetniji dramsko-pedagoški rad 2012.  godine. Aktivan je i kao glumac; ostvario je zapažene uloge u kazališnim predstavama te epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija (Bitange i princeze, Dobre namjere, Zakon...). Za ulogu Graška u predstavi Tvornice Lutaka “Kraljevna na zrnu graška” osvojio je nagradu za najboljeg glumca na festivalu kazališta za djecu Pozorište Zvezdarište u Beogradu. Za svoj rad s amaterima osvojio je čitav niz nagrada na festivalima širom Europe.

Zadovoljni polaznici seminara-radionice