Gostovanja najboljih predstava FHKA u Gospiću i Vukovaru

Hrvatski sabor kulture uspješno nastavlja s organizacijom programa gostovanja najuspješnijih i nagrađenih predstava s Festivala hrvatskih kazališnih amatera na područjima od posebne državne skrbi. U 2016. godini uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH realizirana su 2 gostovanja: gostovanje Kazališta Nova scena Vinkovci u Gospiću te gostovanje Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec u Vukovaru.

Gostovanje vinkovačkog Kazališta Nova scena realizirano je 6. listopada 2016. u Pučkom otvorenom učilištu Gospić s predstavom „Teštamenat“ prema tekstu hrvatskog komediografa Pere Budaka u režiji Andrijane Raguž.
Gospićka publika nasmijala se uz 100-minutnu komediju koja vrvi naglim obratima, brzim dijalozima, karikaturalnim likovima, ali je i neiscrpno vrelo zaboravljenih ličkih običaja i folklornih elemenata kroz kostime, glazbu i kola, što je dodatno oduševilo gledatelje. Elementi folklora u ovoj predstavi upotpunjuju dojam autentičnosti i dosljednosti u izvedbi, a kostimografija i scena pomno su osmišljene do detalja.
Istaknuvši ovu predstavu kao primjer vrhunskog stvaralaštva hrvatskog kazališnog amaterizma, Prosudbeno povjerenstvo 56. Festivala hrvatskih kazališnih amatera dodijelilo je vinkovačkom ansamblu čak tri nagrade: za njegovanje kulturne baštine, za najbolju glavnu mušku ulogu te za najbolju sporednu mušku ulogu, a zaslužene su i dvije nominacije: za najbolju predstavu Festivala i za najbolju režiju. Spomenuto govori o vrijednosti ove predstave koja je na ovom području od posebne državne skrbi pružila dodatni i veoma kvalitetni kulturni događaj na radost i zadovoljstvo publike.

Kazalište Nova scena, Vinkovci: "Teštamenat"

Kazališna družina „Štolcer“ iz Čakovca gostovala je 21. listopada 2016. u Hrvatskom domu Vukovar s višestruko nagrađivanom predstavom „Ne izlazi bez čarapa“ autorice Kristine Štebih u režiji Dejana Buvača. Vukovarska publika uživala je u predstavi koju odlikuje neizmjerna duhovitost, slojevitost i dubina, a govori o padu jednog društvenog sloja, promjenama, ljubavima, sanjarenju već proživljene budućnosti i traganju za srećom, a zahvaljujući vrsnom tekstu i režiji te odlično utjelovljenim ulogama svakom novom izvedbom oduševljava gledatelje.

O vrijednosti i kvaliteti ove predstave i ansambla govore i nagrade osvojene na državnom – 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera na kojem su Štolceri primili Nagradu za najbolju režiju i Nagradu za najbolji dramski tekst, a osvojene su i nominacije za najbolju predstavu Festivala, najbolju glavnu žensku ulogu te najbolju sporednu mušku ulogu. 

Kazališna družina "Štolcer" Čakovec