DS DADA predstavljao Hrvatsku u Postojni

Hrvatski kazališni amaterizam na ovogodišnjem 56. Linhartovom srečanju, festivalu kazališnih skupina Slovenije, koji  je održan u Postojni od 28. do 30. rujna 2017., predstavljao je Dramski studio DADA Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Mladi glumci Dramskog studija DADA Kazališne družine Pinklec predstavili su se slovenskoj publici uspješnom predstavom  Saške Rakef „ZOO“ koja je proglašena najboljom predstavom na 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2016. godine, na kojem spomenuti ansambl ujedno dobiva preporuku stručnog Prosudbenog povjerenstva Festivala da predstavlja Hrvatsku u Sloveniji, a redatelj Davor Dokleja nominiran je za najbolju režiju. 

Predstava „ZOO“ odigrana je u završnici Linhartovog srečanja  30. rujna 2017. s početkom u 18 sati u Kulturnom domu u Postojni, uoči dodjele nagrada i zatvaranja Festivala, a oduševljena publika nagradila je mlade glumce velikim pljeskom i 3 zaslužena bisa.

U natjecateljskom programu ovogodišnjeg Linhartovog srečanja nastupilo je 7 najuspješnijih slovenskih kazališnih skupina prema odabiru državne selektorice Ane Ruter (u konkurenciji od 132 prijavljene) te 2 u revijalnom programu među kojima je predstava „ZOO“ čakovečkog Dramskog studija DADA KD Pinklec.

Linhartovo srečanje središnji je i najvažniji kazališni događaj u Sloveniji s 56-godišnjom tradicijom u organizaciji Javnog sklada za kulturne djelatnosti Republike Slovenije, a predstavlja izbor vrhunskih predstava slovenskih amaterskih kazališta te u isto vrijeme nudi pregled amaterskih kazališnih aktivnosti u Sloveniji, dok je revijalni program rezerviran za najuspješnija amaterska kazališta i predstave iz susjednih zemalja te dodatni program po izboru organizatora.

Gostovanje hrvatskih skupina na Linhartovom srečanju rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne djelatnosti koji suradnju ostvaruju godišnjom razmjenom najuspješnijih amaterskih kazališnih skupina Hrvatske i Slovenije. Tako svake godine na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture gostuje najbolja predstava Linhartovog srečanja, a na Linhartovom srečanju u Postojni gostuje najuspješnija hrvatska predstava.

Gostovanje predstavnika Hrvatske na Linhartovom srečanju i ove godine realizirano je uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, a u organizaciji HSK-a i Javnog sklada Republike Slovenije.

Zajednička fotografija ispred Kulturnog doma u Postojni