GOSTOVANJA u vukovaru, gospiću, belom manastiru i drnišu

Zahvaljujući materijalnoj potpori Ministarstva kulture RH te dobroj suradnji i suorganizaciji domaćina Hrvatski sabor kulture organizirao je u 2017. godini čak 4 gostovanja najboljih predstava 57. FHKA na područjima od posebne državne skrbi. Publiku u Vukovaru, Gospiću, Belom Manastiru i Drnišu razveselile su predstave u izvedbi Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, Teatra Scena iz Rijeke i Teatra Gaudeamus iz Zagreba.

Kada i gdje...

1) gostovanje Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod u Vukovaru, 22. 9. 2017.
2) gostovanje Teatra Scena, Rijeka u Gospiću, 27. 9. 2017.
3) gostovanje Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod u Drnišu, 21. 10. 2017.
4) gostovanje Teatra Gaudeamus, Zagreb u Belom Manastiru, 22. 10. 2017.


Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod gostovalo je 22. rujna 2017. u Hrvatskom domu Vukovar te 21. listopada 2017. u Pučkom otvorenom učilištu Drniš s nagrađivanom predstavom „Maturanti“ Ivice Ivanca u režiji Silvija Stilinovića. 
Predstava „Maturanti“ nagrađena je nagradom za najbolju režiju na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera (FHKA), glumici Vanji Čiča dodijeljena je nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu, a glumica Anamarija Jazvić nominirana je za najbolju sporednu žensku ulogu.
Sukladno kritikama festivalskog Prosudbenog povjerenstva izvrsna mlada glumačka ekipa u spomenutoj predstavi plijeni pažnju šarmom, kultiviranim scenskim govorom, brzom i nepredvidivom igrom. Izvrsnom glumom i aktualnima temama u predstavi „Maturanti“ mladi glumci Satiričkog kazališta iz Slavonskog Broda oduševili su vukovarsku i drnišku publiku. 

 

Satiričko kazalište mladih SB: MATURANTI

Gostovanje Teatra Scena iz Rijeke realizirano je 27. rujna 2017. u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ Gospić. Riječki ansambl nasmijao je gospićku publiku izvrsnom predstavom „Paralele“ Nikole Šubića u režiji Alena Lorencina. Izuzetna predstava koja tematizira suvremene probleme ostvarena je „multipraktičnom“ scenografijom i usklađenom kostimografijom koje maštovito dočaravaju niz situacija u kojima se likovi nalaze te u kombinaciji s izvrsnom glumom i zanimljivom tematikom svakom novom izvedbom oduševljava publiku. Spomenuta scenografska, kostimografska i glumačka ostvarenja zapažena su i na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera na kojem je Teatru Scena dodijeljena Posebna pohvala Povjerenstva za vizualni identitet predstave, Nikola Šubić zaslužio je nominaciju za najbolji novi dramski tekst, a glumac Alen Lorencin nominiran je za najbolju glavnu mušku ulogu. Također, predstava je odlukom Povjerenstva odabrana i za nastup na Razglednici 7 Hrvatskog sabora kulture. 

Teatar Scena, Rijeka: PARALELE

Četvrto gostovanje u okviru ovogodišnjeg programa gostovanja na područjima od posebne državne skrbi realizirano je u Belom Manastiru u suradnji s Gradskim kazalištem Beli Manastir gdje je 22. listopada 2017. gostovao zagrebački Teatar Gaudeamus Centra KNAP s predstavom „Doktor Wong“ nastaloj prema djelu Marie Weiss „The Ref“. 
Duhovitu predstavu u režiji Rebecce Agić utjelovio je talentirani mladi zagrebački ansambl, a publika nasmijana ovom izvrsnom komedijom situacije izrazila je svoje oduševljenje gromoglasnim pljeskom. O vrijednosti ove predstave govori i uspjeh ostvaren na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera na kojem je predstava nominirana za najbolju predstavu Festivala i najbolju režiju, a glumcu Vedranu Vitezu dodijeljena je Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu.


Ansambl TEATRA GAUDEAMUS: DR. WONG