Posljednji pozdrav Ljudevitu Gečeku

U ime Hrvatskog sabora kulture izražavamo duboku sućut povodom smrti gdina Ljudevita Gečeka, istaknutog petrinjskog kulturnog djelatnika i dugogodišnjeg dirigenta Gradske limene glazbe Petrinja. Svojim je dugogodišnjim djelovanjem na polju kulturno-umjetničkog amaterizma i glazbene pedagogije zadužio hrvatsku kulturu i ostavio neizbrisiv trag u sjećanjima onih koji su ga poznavali. U trenucima tuge suosjećamo s obitelji, prijateljima i članovima Gradske limene glazbe Petrinja.

Ljudevit Geček bio je, uz Marijana Rotha i Eduarda Genera, jedan od poticatelja obnove i unapređenja rada Gradske limene glazbe u Petrinji 1971. godine. Pod Gečekovim stručnim vodstvom rad petrinjske limene glazbe temeljito je preustrojen i moderniziran, a orkestar bilježi zapažene koncertne nastupe i uspjehe na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni, te postaje značajan sudionik kulturnog i društvenog života Petrinje.  

Osim po radu u GLG Petrinja Ljudevita Gečeka njegovi se sugrađani sjećaju i kao vrsnog glazbenog pedagoga u tadašnjoj OŠ "Ivana Rukavine Siđe", zborovođe RKUD "Artur Turkulin" i prijeratnog ravnatelja petrinjskog Doma kulture. Društveni život Petrinje upotpunjavao je i kao saksofonist u  više glazbenih sastava s kojima je nastupao.

Početkom Domovinskog rata Geček se s obitelji vraća u rodno Zagorje i trajno se nastanjuje u Lepoglavi. Svoj bogati i intenzivni glazbeno-pedagoški rad nastavio je predajući u školi i vodeći više zagorskih puhačkih orkestara i zborova.

Tijekom desetljeća glazbeno-pedagoškog rada odgojio je generacije kvalitetnih muzičara, od kojih su neki danas glazbeni pedagozi i uspješni glazbenici.