Međunarodna konferencija u Vrsaru

AMATEO europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, Hrvatski sabor kulture i Maistra d.d. od 19.-21.5.2016. organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom Connect, Influence, Inspire - Models, Pratice and Policy in Creative Participation u Hotelu Pineta, Vrsar. Službeni jezik konferencije je engleski. Svečano otvorenje dogoditi će se 19.5.2016. na terasi restorana Pivnica Resorta Belvedere s početkom u 17.00 sati. Događanje će uveličati i Ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara. U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u Hotelu Pineta u Vrsaru.

 

 

Konferencija će okupiti sve zainteresirane krovne udruge iz Europe i regije, a tema su modeli, praksa i kulturne politike u Europi i regiji te njihov utjecaj na društvo kroz rad različitih mreža.

Cilj konferencije je pokazati vrijednost amaterske kulture na europskoj, nacionalnoj i regionalnoj razini te kako ona može doprinijeti na podizanju svih oblika standarda pojedinaca i lokalne zajednice. Sadržajno, konferencija će se referirati na primjere dobre prakse koji su imali pozitivan učinak na kulturnu politiku svojih sredina, kao i na mogućnosti koje ti pozitivni učinci mogu imati u drugim europskim državama, a kroz funkcionalan rad mreža. Institut za razvoj i međunarodne odnose pokušat će predstaviti i teorijske okvire kulturnih politika u Europi i Hrvatskoj. Vladin ured za udruge prezentirat će program Europa za građane 2014.-2020.

Događanje će bit spoj izlaganja relevantnih stručnjaka iz Europe i Hrvatske, grupnih diskusija i prezentacije uspješnih projekata od strane sudionika iz Danske, Litve, Belgije, Velike Britanije, Nizozemske i Hrvatske. 

Ova dvodnevna međunarodna konferencija u Vrsar dovodi vodeće ljude i organizacije u amaterskom kulturnom sektoru Europe koji će kroz prezentacije i prikaze konkretnih uspješnih projekata predstavnicima regionalne i lokalne vlasti pružiti modele pomoću koji će moći povećati kulturnu i gospodarsku ponudu općine, grada, županije.

Između ostalih, na konferenciji će izlagati:

Jim Tough (bivši predsjednik Umjetničkog savjeta za kulturu Škotske)

Ivo Peeters (predsjednik ENCC-a, Europske mreže kulturnih centara)

Daphne Wassink (članica Upravnog odbora najznačajnije zborske organizacije u Europi, ECA– Europa Cantat)

Nina Obuljen Koržinek (znanstvena suradnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose, bivša državna tajnica i pomoćnica ministra kulture RH)

Vladimir Torbica (pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije)

U okviru Konferencije održat će se i dva sastanka Upravnog odbora AMATEO mreže kao i Godišnja skupština.

Detaljan program preuzmite na dnu stranice!

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Istarske županije, a uz financijsku potporu Općine Vrsar i Turističke zajednice Općine Vrsar. Dio je događanja u okviru FAKS festivala u organizaciji Maistre d.d.

Konferencija je otvorena za sve pojedince i udruge koje se bave kulturom, amaterizmom i razvojem civilnog društva. Nadamo se da će kulturno aktivni građani i građanke prepoznati ovu jedinstvenu priliku i sudjelovanjem na konferenciji dobiti potrebna saznanja i načine kako unaprijediti sebe, ali i udruge čiji su članovi, u smislu vidljivosti i konkurentnosti u kulturnom, gospodarskom i turističkom sektoru a čime će izravno utjecati i na povećanje standarda lokalnog društvenog života.