V. seminar Bunjevačkog stvaralaštva,12.-16.7.2016.Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta ove je godine organizirao jubilarni V. seminar bunjevačkog stvaraštva. Seminar je održan od 12. do 16. srpnja, a u svojem programu obuhvatio je četiri tematske cjeline u kojima su se šire obrađivali pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples, tamburaška glazba, tradicijski instrument - gajde, slamarstvo kao izvorna likovna tehnika te tkanje i šlingovanje kod Bunjevaca. Polaznici seminara, njih 48 pristigli su iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

 

Ideja o pokretanju seminara u Tavankutu dugogodišnja je zamisao upravnog odbora ovog društva, kako bi zainteresirane ljubitelji kulturne baštine bunjevačkih Hrvata, na autentičnom lokalitetu, na kojem žive Bunjevci, mogli upoznati sa njihovom tradicijskom kulturom. Od 2013. godine seminar postaje tematski, tako da se svake godine posvećuje nekome od bunjevačkih običaja, koji se obrađuje u raznim segmentima na radionicama ili predavanju. Ove 2016. godine zaokružen je ciklus od četiri najatraktivnija običaja, koji su prikladni za prezentaciju na sceni, i kao takvi atraktivni za polaznike seminara, najčešće voditelje plesnih ansambala ili plesače. Riječ je o običajima Kraljice, Dužijanca, Prelo i Bunjevački svatovi.  

Na plesnom se dijelu seminara, koji je vodio Ivica Dulić, prezentirao izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke nošnje, pjesme Bunjevaca iz Tavankuta i okolnih mjesta, dječje igre te običaj Svatovi. Polaznici su imali prigodu zaplesati i s plesačima starije generacije. U okviru ovog dijela seminara prof. Tamara Štricki održala je sate tradicijskog pjevanja, na kojima su polaznici učili i manje poznate svadbene pjesme kod Bunjevaca. Prof. Kata Suknović govorila je o vrstama i specifičnosti bunjevačke narodne nošnje, a prof. Ljubica Vuković Dulić predstavila je polaznicima najsuvremeniju i relevantnu literaturu koja govori o kulturi i povijesti podunavskih Hrvata, a s posebnim osvrtom na Bunjevce, te se  osvrnula i na prikaz odijevanja mladenke u Bunjevaca od kraja 19. st. pa do 1970. na primjeru svadbenih fotografija. Predsjednik društva Ladislav Suknović govorio je o povijesti, razvitku i djelatnosti HKPD Matija Gubec.

Organizatori od dosada održanih seminara ovaj drže za najuspješniji, kako zbog broja polaznika, tako i zbog postignutih rezultata. Uspješno je naime na sceni izvedena koreografija Bunjevački svatovi, kao spoj plesa, tradicijske glazbe i pjevanja.