Gostovanje Studija suvremenog plesa Teuta u Ljubljani

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na plesnom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene. 

Festival "ŽIVA 2017" u organizaciji Javnog sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je dugogodišnja priredba, koja je presjek aktualnog plesnog stvaralaštva izabranih plesnih skupina i pojedinca iz cijele Slovenije i gostima iz inozemstva u čast poznatoj slovenskoj pedagoginji i koreografkinji Živi Kraigher. Umjetnička direktorica je Nina Meško. Festival je ove godine trajao od 8. - 10. 11. 2017., a manifestacija se odvijala u Kulturnom centru "Španski borci" u Ljubljani.

18. i 19. lipnja 2016. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je 27. susret hrvatskih plesnih ansambala. Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 300 mladih plesača unutar 20 plesnih skupine iz Hrvatske te 2 gostujuće iz Slovenije (Odjel za suvremeni ples Konzervatoriju za glazbu i ples iz Ljubljane) i Belgije (Kompanije Oiterpe). Tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Ana-Marija Bogdanović, Maša Kolar i Robert Schubert, za gostovanje na Festivalu plesne ustvarjalnosti mladih "ŽIVA 2017." predložilo je Studio suvremenog plesa "Teuta" iz Čakovca kao dobitnika nagrade za najbolji kostim na 27. Susretu. 

Na Festivalu su nastupili u petak, 10. 11. 2017. u dijelu programa pod nazivom DIH /BREATH (program miniatur V), a predstavili su se koreografijom Nikoline Mekovec: Vene od Žica u izvedbi devet plesača: Ema Kranjec, Ivana Jarni, Mirna Novoselc,Tonka Pasarić, Meri Mikac, Lucija Tot, Ena Mekovec, Bruna Vaser i Ana Franin. Članovi Teute o svom trošku su na Festival stigli dan ranije i kako kaže njihova voditeljica i koreografkinja Nikolina Mekovec:  proveli dva lijepa dana u plesu, pogledavši vrlo bogati program, noseći neka nova iskustva i viđenja plesa i pokreta.