TD "Ferdo Livadić" donijeli zlato iz Bratislave

U Bratislavi, gradu koji je po riječima organizatora, Slovačko glazbeno srce, održan je od 23. do 26. srpnja“ Međunarodni glazbeni festival mladih“. Ove godine predstavili su se i članovi Tamburaškog društva "Ferdo Livadić" iz Samobora te su na povratku sa sobom ponosno ponijeli zlato.

Na 24. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, održanom 4. i 5. studenog 2017. u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu, stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Potočnik, Kruno Gabaj i Igor Kudeljnjak dodijelilo je Prvu nagradu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara  Starijem Tamburaškom orkestru Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ iz Samobora, te nastup na Razglednici kulturno umjetničkog amaterizma 2018.

Kao jedan od najboljih orkestara spomenutog nacionalnog susreta, na poziv organizatora International Youth Music Festival-a, Bratislava Music Agency-a, Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ nastupilo je na 5. festivalu International Youth Music Festival II. Na put iz Samobora u Bratislavu 23. srpnja u jutarnjim satima krenulo je 29 svirača i dirigent društva te su po dolasku u večernjim satima na jednom od trgova bili dio revijalnog koncerta na Hviezdoslav trgu.

Sljedećeg dana u Zrcalnoj dvorani Primacijalne palače, pod dirigentskom palicom Romana Grossa, u natjecateljskom djelu programa predstavili su se s 5 skladbi i to redom: Vrtuljak (Siniša Leopold), Air iz orkestralne suite br. 3 u D-duru (J.S. Bach, arr. Željko Bradić), Golovrška polka (tradicionalna folklorna skladba, arr. Željko Bradić), Zvjezdana prašina (Hoagy Carmichael, arr. Željko Bradić) i Samoborski ples br. 2 (Tihomil Vidošić). U natjecateljski dio Festivala prijavilo se 20-ak različitih zborova i orkestara iz Belgije, Bugarske, Kine, Njemačke, Izraela, Hong Konga, Latvije i Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ iz Hrvatske.

Orkestre i ansamble ocjenjivala je strukovna komisija u sastavu prof. Scott Fergison (SAD), doc. Elena Šarayová-Kováčová (Slovačka), doc. Ondrej Šaraj, ArtD (Slovačka), prof. Leon Shiu-wai Tong (Hong Kong) i prof. Martin Berger (Njemačka) koja je Tamburaškom društvu „Ferdo Livadić“ dodijelila zlatnu diplomu s osvojenih 96,6 bodova od mogućih 100. Naredni dan održali su još jedan koncert na Glavnom trgu (Hlavné námestie) u samom srce Bratislave gdje su se predstavili raznolikim programom od skladbi domaćih autora pa sve do filmske glazbe (Harry Potter), čime su predstavili talentirane glazbenike grada Samobora i nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske.