Plesna skupina Gesta iz Zadra na gostovanju u Ljubljani

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na plesnom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene. 

17. i 18. lipnja 2017. održan je 28. susret hrvatskih plesnih ansambala. Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 250 mladih plesača unutar 16 plesnih skupina iz Hrvatske te 3 gostujuće iz Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Vlasta Kaurić, Ida Jolić i Tihomir Kološić, za gostovanje na Festivalu plesne ustvarjalnosti mladih "ŽIVA 2018." predložilo je Plesnu udrugu "Gesta" Zadar kao dobitnika nagrade za najbolji kostim na 28. Susretu. Na Festivalu su nastupili u subotu, 17. 11. 2018. u dijelu programa pod nazivom Plesne miniature IV, a predstavili su se koreografijom Nene Jurišić: Domino u izvedbi 11 plesača: Iva Prgić, Karla Varga, Leonarda Škibola, Sara Aurora Bjelanović, Lara Čačić, Mirna Brčić, Matija Gulam, Marcela Nekić, Korina Lepur i Lucija Dunatov.

Festival "ŽIVA 2018" u organizaciji Javnog sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je dugogodišnja priredba, koja je presjek aktualnog plesnog stvaralaštva izabranih plesnih skupina i pojedinca iz cijele Slovenije i gostima iz inozemstva u čast poznatoj slovenskoj pedagoginji i koreografkinji Živi Kraigher. Umjetnička direktorica je Nina Meško. Festival je ove godine trajao od 15. - 17. 11. 2018., a manifestacija se odvijala u Kulturnom centru "Španski borci" u Ljubljani.

Ova vrijedna suradnja između HSK-e i JSKD-a će se nastaviti gostovanjem odabrane slovenske plesne skupine na 30. susretu hrvatskih plesnih ansambala koji je planiran za studeni 2019. godine. Rezultati koji se očekuju su kvalitetna prezentacija plesnih izričaja, međusobna suradnja i dodatna kvaliteta programa nacionalnih susreta.