Požeški plesači plesali u Belgiji i Sloveniji

Članstvo u europskoj mreži AMATEO pružilo je Hrvatskom saboru kulture mogućnost proširenja međunarodne kulturne suradnje. Ona je trenutno raznovrsnija na području suvremenog plesa, a osim recipročnih gostovanja na nacionalnim susretima u Sloveniji i Češkoj, od ove godine uključuje i gostovanje odabrane skupine na zajedničkom godišnjem festivalu plesnih amatera u organizaciji Belgije, Češke, Slovenije i Hrvatske, zemalja partnera u projektu formiranja europske plesne platforme. Prvi takav Festival pod nazivom "Danspunt invites" održan je 16.-18.09.2016. u gradu Kortrijk u Belgiji, a domaćin je bio DANSPUNT -  flamanski nacionalni centar za potporu amaterskoj plesnoj sceni.

Festival je  okupio mlade plesače amatere, njihove voditelje i plesne pedagoge iz 6 europskih zemalja (Belgija, Nizozemska, Slovenija, Hrvatska, Češka i Škotska) te svjetski priznate koreografe (Anton Lachky, JudithClijsters, Helder Seabra, Tijen Gossen Lawton, Lisi Esteras i Nicolas Vladyslav) koji su ta dva dana prezentirali svoja znanja i umijeća. U subotu 17.9. u večernjim satima upriličen je zajednički nastup svih sudionika, dok je sljedeći dan (18.9.) organizirana konferencija predstavnika, stručnjaka i voditelja plesnih organizacija iz svake države koji su prezentirali pojedine projekte i sustave rada s mladima, a vodila se i rasprava na temu važnosti suradnje profesionalnih plesnih umjetnika i amatera uz primjere dobre prakse.

Hrvatsku je na Festivalu predstavila Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege, a na temelju preporuke Stručnog savjeta za ples pri HSK-u i Stručnog povjerenstva 26. Susreta hrvatskih plesnih ansambala. Na zajedničkom nastupu Jakov Gugić, Jana Perutka, Beata Drkulec, Dino Zelenika, Laura Lončar i Luka Knežević otplesali su koreografiju svoje voditeljice Ilijane Lončar pod nazivom "Tamna strana nas", a s kojom su se hrvatskoj publici ranije ove godine predstavili na Razglednici 5 kulturno-umjetničkog amaterizma RH u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na plesnom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene.

Festival "ŽIVA 2016" u organizaciji Javnog sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je dugogodišnja priredba, koja je presjek aktualnog plesnog stvaralaštva izabranih plesnih skupina i pojedinca iz cijele Slovenije i gostima iz inozemstva u čast poznatoj slovenskoj pedagoginji i koreografkinji Živi Kraigher. Umjetnička direktorica je Nina Meško. Festival je ove godine trajao od 9. - 11. 11. 2016., a manifestacija se odvijala u Kulturnom centru "Španski borci" u Ljubljani. 

Tamo je hrvatsku amatersku plesnu scenu, a prema preporuci stručnog povjerenstva, predstavljala UO Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege. Na Festivalu su nastupili u četvrtak, 10. 11. 2016. u dijelu programa pod nazivom KAJ DA PET MINUT, KAJ VZAME? (program miniatur III), a predstavili su se koreografijom Ilijane Lončar: "The impossible dream" u izvedbi Julijane Hoffmann, Anamarije Jakoubek i Lee Majski.