PZ Josip Štolcer Slavenski na 17. Zlatnoj Vili u Prijedoru

Stručno povjerenstvo 49. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova (u sastavu: sastavu Josip Jerković, Tomislav Fačini i Robert Homen) koji je održan u Rovinju 8.-9.10.2017. u organizaciji HSK-a, dodijelilo je 1. nagradu Pjevačkom zboru „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec. Time je ovaj zbor,  sukladno suradnji Grada Prijedora i Hrvatskog sabora kulture osvojio i pozivnicu za nastup na 17. Međunarodnom festivalu zborova ZLATNA VILA. 

Međunarodna suradnja Hrvatskog sabora kulture u području glazbe obuhvaća stalnu komunikaciju sa sličnim europskim kulturnim udrugama i organizatorima sličnih glazbenih manifestacija, među kojima se tijekom 2015. godine ostvarila suradnja s Gradom Prijedorom. Cilj tog programa bila je prezentirati najuspješniji zbor sa Susreta hrvatskih pjevačkih zborova na ovom istaknutom međunarodnom natjecanju čime se promiče interkulturni dijalog i pridonosi razvoju civilnog društva, ali i doprinosi promoviranju i razvijanju kulturno – umjetničkog amaterizma kao i prezentiranju kulturne baštine Republike Hrvatske. 

17. Međunarodni festival zborova ZLATNA VILA održan je 12. i  13. 5. 2017. godine u Prijedoru u okviru obilježavanja Dana grada Prijedora. Festival se održao u organizaciji Grada Prijedora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Manifestacija ZLATNA VILA PRIJEDOR dvodnevni je festival na kojem sudjeluju zborovi iz različitih zemalja, te brojem posjetitelja predstavlja jednu od najposjećenijih kulturnih događanja na području Prijedora.

U okviru 17. izdanja Festivala, tijekom dva natjecateljska dana, predstavilo se devet zborova. Među njima, Republiku Hrvatsku predstavljao je Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“. Kao sudionici natjecanja nastupili su:

1. Komorni zbor iz Pečuha, Mađarska, Dirigent : Aurel Tilaji

2. „Moraviachoir“, Ostrava, Rebublika Češka, Dirigent: Jozef Surovik

3. Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društvo, Pančevo, Srbija, Dirigent: Vera Carina

4. Gradski mješoviti zbor „Vardar“, Skopje, Makedonija, Dirigent: Jasmina Đorđeska

5. Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, Banja Luka, RS, BiH, Dirigent: Nemanja Savić

6. Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec, Hrvatska, Dirigent: Senka Bašek Šamec

7. Mješoviti zbor AKUD Univerziteta Novi Sad „Sonja Marinković“, Novi Sad, Srbija, Dirigent: Dunja Deurić

8. Primorski akademski zbor „Vinko Vodopivec“, Ljubljana, Slovenija, Dirigent: Iztok Kocen

9. Mješoviti zbor „Cantemus“, Kamnik, Slovenija, Dirigent: Alenka Podpečan

Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ nastupio je u programu druge natjecateljske večeri u subotu 13. svibnja sa sljedećim programom: Hans Leo Hassler: „Cantate domino“, Stevan St. Mokranjac, „Statija treća“, Josip Štolcer Slavenski: „Slepačka“, Petar I. Čajkovski: „Svjati Bože“ i Dušan Prašelj: „Trešete“. Nakon nastupa svih zborova sudionika, Stručno povjerenstvo Festivala u sastavu: Zapro Zaprov (Makedonija), predsjednik, Tomislav Fačini (Hrvatska), član te Aljoša Novaković (Bosna i Hercegovina), član donijelo je odluke o nagradama koje ovdje navodimo: 

PLAKETA „ZLATNA VILA“ I OSVOJENO 1. MJESTO: „MORAVIACHOIR“, Ostrava, Češka Republika

POVELJA ZA OSVOJENO DRUGO MJESTO: SPD „JEDINSTVO“, Banja Luka, RS, Bosna i Hercegovina

POVELJA ZA OSVOJENO TREĆE MJESTO: MJEŠOVITI ZBOR „CANTEMUS“, Kamnik, Slovenija

PLAKETA „NAGRADA PUBLIKE“: SPD „JEDINSTVO“, Banja Luka, RS, Bosna i Hercegovina

POSEBNO PRIZNANJE ZA IZVEDENO DJELO STAROG MAJSTORA: Komorni zbor iz Pečuha, Mađarska 

POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJE IZVEDENO SUVREMENO DJELO: Primorski akademski zbor „Vinko Vodopivec“, Ljubljana, Slovenija

POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJE IZVEDENO DJELO DOMAĆEG AUTORA: Gradski mješoviti zbor „Vardar“, Skopje, Makedonija

POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJE IZVEDENU KOMPOZICIJU IZ OBLASTI DUHOVNE GLAZBE: Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društvo, Pančevo, Srbija

POSEBNO PRIZNANJE ZA UKUPAN SCENSKI NASTUP: Mešoviti hor AKUD Univerziteta Novi Sad „Sonja Marinković“, Novi Sad, Srbija

POSEBNO PRIZNANJE ZA DIRIGIRANJE: dirigentica: Senka Bašek – Šamec, Čakovec, Hrvatska, Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“


Posebno priznanje dirigentici Senki Bašek Šamec, govori o njenoj dobroj umjetničkoj vezi sa  Zborom „Josip Štolcer Slavenski“ koje traje niz godina, ovjenčana je brojnim nagradama na hrvatskim i međunarodnim Festivalima, te je doprinijela kvaliteti repertoara i izvedbe samog Zbora.

Time je nastup ovog Zbora na međunarodnom zborskom festivalu Zlatna vila uz međunarodnu prezentaciju i mogućnost ostvarenja nove suradnje s drugim zborovima, dobio na dodatnom značenju. 

Sudjelovanje Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ na Festivalu Zlatna Vila, osim nastupa u natjecateljskom dijelu obuhvatilo je i revijalno predstavljanje na „Koncertu prijateljstva“ dana 13. svibnja na kojem su nastupili svi zborovi Festivala s jednom skladbom. U nedjelju, 14. svibnja, u 10 sati, članovi PZ „Josip Štolcer Slavenski“ održali su i jednosatni samostalni koncert u Crkvi Svetog Stjepana u Prijedoru na kojem su predstavili odabrane skladbe hrvatskih i inozemnih autora.