26. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Grada Velika Gorica, 6. i 7. lipnja 2015. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je 26. susret hrvatskih plesnih ansambala.

Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo oko 400 mladih plesača unutar 23 plesne skupine iz Hrvatske te 3 gostujuće iz Slovenije, Češke i Belgije. Susret se po prvi puta održavao u Velikoj Gorici u sklopu manifestacije Velikogoričke večeri, a suorganizatori su bili Zajednica KUU Zagrebačke županije, Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Susret je financiran sredstvima Ministarstva kulture RH, a supokrovitelj je bila Turistička zajednica Zagrebačke županije. Susret je medijski pratio City Radio, a sponzori su Prenoćište Barba Niko i Pivnica Turopolje. U programu su ukupno prikazane 54 koreografije. Rezultat je to raspisanogNatječaja, a odabir grupa te stručno i umjetničko planiranje i oblikovanje programa, izvršili su članovi stručnog savjeta za ples pri HSK, gđa. Vlasta Kaurić i g. Tihomir Kološić.  Važno je napomenuti da su jedino predstavnici Karlovačke županije (Baletni studio GK "Zorin dom" i Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo "Studio 23") izabrani na 21. susretu plesnih ansambala Karlovačke županije koji se 26.4.2014. održao u Karlovcu. Selektor je bio Rajko Pavlić. 

Nastupom gostujućih plesnih skupina iz Slovenije, Češke i Belgije nastavljena je važna međunarodna suradnja na plesnom planu Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, NIPOS-a, Nacionalnog informacijskog i savjetodavnog centra za kulturu pri Ministarstvu kulture Republike Češke kao i Danspunta-krovne organizacije za plesne amatere u Belgiji.   

Dvodnevni plesni program započeo je u subotu 6.6.2015. Sve prisutne pozdravio je voditelj programa g. Tomislav Novosel, a g. Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, otvorio je 26. Susret hrvatskih plesnih ansambala. 
Uslijedio je nastup Plesne grupe "Flame", Rijeka, Studija povijesnog plesa "Divertimento", Zagreb, Pinokio kluba za djecu i mladež, Zagreb,  Plesne skupine "Crazy Hill", KUD-a "Anka Ošpuh", Ludbreg, Plesne radionice Ilijane Lončar , Požega, Baletnog studija Gradskog kazališta "Zorin dom", Karlovac, Plesnog studija "Jump" KUC -a "Koprivnica", KUC - a "Virovitica", Kazališne udruge "Antis", Zadar, Plesnog studija "Vindi", Varaždin, Plesnog kluba "Infinity", Pula, gostiju iz Češke, skupine "Intro Postrelmov" i Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo "Studio 23", Karlovac. 
Po završenom plesnom dijelu programa, priznanja za sudjelovanje voditeljima ansambala svečano su uručili članovi Plesnog kluba Megablast. Uslijedio je okrugli stol na kojem su izmijenjeni dojmovi članova povjerenstva s voditeljima skupina. Subotnji dio programa završen je predstavom autorice Natalije Manojlović, u izvedbi Tras studija iz Zagreba, a pod nazivom Đubrad prokleta kao rezultat projekta Plesna mreža Hrvatske koji je ostvaren u suradnji s Ministarstvom kulture RH. 

Nedjeljni poslijepodnevni program otvorio je Plesni klub Megablast s koreografijom "Trčanje", a nastupili su još i Studio "Lepeza", Zagreb, Studio "Vivona", Čakovec, Studio suvremenog plesa "Teuta", Čakovec, Plesna udruga "Ri Dance", Rijeka, Centar za eksperimentalnu arheologiju, Zagreb,  Plesni studio "Step by Step", Zagreb, Baletni studio Jastrebarsko, Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke, Centar za edukaciju i kreativni razvoj Pigment, Zagreb, Športsko plesna udruga "Feniks" Osijek, te gosti iz Slovenije i Belgije, Društvo za umjetnost plesa "Harlekin", Celje i "Impuls company", Antwerpen. 
26. Susret hrvatskih plesnih ansambala službeno je zaključen podjelom priznanja sudionicima i Nagradama Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju, izvedbu i kostim koje su svečano uručili tajnik Hrvatskog sabora kulture, g. Dražen Jelavić, stručna suradnica za plesnu kulturu Valentina Dačnik i umjetnička voditeljica Plesnog kluba Megablast, Ana Vesel Križaj. 
Ove godine, po prvi puta na Susretu nastupili su Divertimento – studio povijesnog plesa, Zagreb, Kazališna udruga "Antis", Zadar, Pigment – centar za edukaciju i kreativni razvoj, Zagreb, Pinokio klub za djecu i mladež, Zagreb i Centar za eksperimentalnu arheologiju, Zagreb. Proslavljene su i velike obljetnice; 30 godina uspješnog rada Plesnog studija "Vivona" iz Čakovca, 15 godina Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požega i 10 godina rada Pinokio kluba za djecu i mladež iz Zagreba. Medijski pokrovitelj bio je City Radio, a Susret je bio najavljen i uživo u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT 1. Foto i video materijale izradio je Gordan Sirotić. Svim sudionicima nakon Susreta poslane su službene video snimke Susreta na DVD-u i fotografije kao i izvješća Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama. Autorica promotivnih i programskih materijala Susreta bila je Tina Bauer iz Bauer studija.

Tročlano stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu Branko Banković, Jasminka Petek Krapljan i Tihomir Kološić. Zadaća im je bila pratiti program Susreta, stručno i umjetnički vrednovati izvedbe, održati okrugli stol s voditeljima ansambala, napisati stručno izvješće, predložiti ansamble za moguća gostovanja i dodijeliti Nagrade Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju, izvedbu i kostim. Rezultat njihovog rada je sljedeći:

Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju dobio je Plesni studio "Vindi" iz Varaždina za koreografiju Paklena četvorka. Nagrada za najbolju izvedbu otišla je Plesnoj udruzi "Ri Dance", Rijeka za koreografiju Žene, dok je Centar za edukaciju i kreativni razvoj – Pigment iz Zagreba dobio Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostim.

Za nastup na Razglednici 4 Hrvatskog sabora kulture odabrana je Plesna radionica Ilijane Lončar Požega.

Za nastup / ili gostovanje u inozemstvu preporučuju se sljedeći ansambli:

Plesni studio "Vindi", Varaždin; Plesna udruga "Ri Dance", Rijeka i Plesna radionica Ilijane Lončar Požega.