Radionice - seminari pod vodstvom Svena Bahata

Kako je Hrvatski sabor kulture jedini koji na konstantan način okuplja amaterske plesne ansamble u Hrvatskoj (49), veliku pozornost pridaje i edukaciji voditeljskog i plesačkog kadra. Slijedom toga organizirana su dva jednodnevna seminara – radionice za voditelje i plesače plesnih skupina, grupa i ansambala, 31.10.2015. u Zagrebu (prostorije Plesne škole Harmony) i 14.11.2015. u Karlovcu (prostorije Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo STUDIODVADESETTRI). 

Seminare - radionice, pod nazivom Razumijevanje tijela, improvizacija, instant kompozicija vodio je mladi umjetnik i koreograf Sven Bahat, a prisustvovalo im je ukupno 34 polaznika iz najznačajnijih plesnih amaterskih ansambala Rijeke, Karlovca, Čakovca, Siska, Koprivnice i Virovitice. Pozitivne reakcije od strane seminarista, ali i voditelja potvrdile su pretpostavku da je ovaj dio godine idealan za organizaciju seminara i radionica, a jednodnevna varijanta (od 10.00 – 18.00 sati) optimalna i za voditelja i za sudionike.

Evo što o radionicama kaže Sven Bahat, voditelj:

Dva jednodnevna seminara / radionice okupila su plesače, pedagoge, koreografe, predavače, učenike različitih životnih dobi i plesnog iskustva. Tokom radionica proučavali smo optimizaciju tijela, kako stajati, hodati na zdrav i funkcionalan način van konteksta isključivo plesnog studija. Zdravog tijela, snažnog i flexibilnog tijela, tijela kao medija u socijalnom kontekstu. Bavili smo se tijelom i pokretom kao sredstvom komunikacije, izražavanja. Moje tijelo – moj identitet. Ja tijelo.

Kroz različite zadatke sudionici su dobili prostor za istraživanje i preispitivanje kako povezati medij pokreta u kontekstu današnjeg vremena i problematike fizičkog distanciranja unutar raznih socijalnih sredina. Dodir i kontakt, manipulacije, slušanje, govor tijela elementi su koji su bili prisutni unutar svakih od zadataka. Posviještavanje mog tijela kroz tvoje i suprotno. 

Improvizacijski zadatci potaknuli su sudionike na razmišljanje i kretanje. 

Koji je moj fizički potencijal? Kako moja mašta utječe na moj način kretanja? Što je konstruktivna svijest a što destruktivna? Kako tijelo razmišlja? Kako se prilagođava?

Pozitivan duh i atmosfera u radnom prostoru potaknula je sudionike na slobodu tijela i kretanja te pomicanje fizičkih limita, otkrivanje novog sustava kretanja i razmišljanja te stvorila prostor za razvijanje ovih vještina ne samo u plesnom studiju vec kroz kontekst svakidašnjeg života. 

Oba seminara završena su podjelom potvrda o sudjelovanju svim sudionicima.