21. Susret hrvatskih plesnih ansambala

Ove godine, vratili smo se u obnovljenu dvoranu Doma oružanih snaga RH „Zrinski“ u Karlovcu i uz pomoć Ministarstva kulture RH, Zajednice AKUD-a Karlovačke županije, Grada Karlovca i Turističke zajednice grada Karlovca organizirali 21. susret hrvatskih plesnih ansambala.

 

Kako su Susreti hrvatskih plesnih ansambala danas najvažnija godišnja manifestacija plesnog amaterizma u Hrvatskoj i prilično objektivni pokazatelj uspješnosti i razvojnog potencijala pojedinih plesnih izričaja, ali i općih trendova u razvoju amaterske plesne umjetnosti u Hrvatskoj, bilo je važno nastaviti dugogodišnju tradiciju održavanja Susreta.

Na Susret su se prijavili plesni ansambli iz cijele Hrvatske, a stručno je povjerenstvo, u sastavu gđa. Vlasta Kaurić, gđa. Vlatka Vrhovšek i g. Tihomir Kološić, između prijavljenih 75 koreografija odabralo njih 42 i tako osmislilo program u kojem je nastupilo 420 izvođača iz 24 ansambla. U zajedničkom izboru hrvatskih i slovenskih plesnih stručnjaka odabrane su i 2 plesne skupine iz Ljubljane i 1 iz Celja. Višegodišnja uzorna suradnja slovenskih i hrvatskih plesača i stručnjaka opetovano donosi obostranu korist i nastavak ove nadasve uspješne suradnje. Na temelju višegodišnjeg iskustva program je bio podijeljen u dva dijela i na taj način je suvremeni plesni izričaj bio odvojen od ostalih. 

Susret je osim plesnog dijela, ponudio i različite sadržaje i programe u cilju promocije, kako same djelatnosti, tako i Hrvatskog sabora kulture. Nastavljajući od prošlogodišnjeg jubilarnog 20. susreta, ove godine se izložbom programskog materijala pod nazivom „10 godina Plesne radionice Ilijane Lončar“, prezentacijom web stranice te projekcijom filma „10 godina rada Plesne radionice“, sudionicima predstavila Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege koja je u veljači ove godine proslavila 10. godišnjicu rada. Tim autora, Mislav Bošnjak i Dario Hak, te požeška agencija Točka - interaktivne komunikacije otvorili su izložbu u vremenu između dva dijela programa. Želja nam je nastaviti i prigodom narednih susreta obilježiti sva važna događanja naših članova te ih približiti široj publici. 

Program je započeo svečanim otvaranjem u 11.00 sati na kojem su goste iz Slovenije, sve sudionike i publiku pozdravili tajnik HSK-a g. Dražen Jelavić i zamjenica predsjednice AKUD-a Karlovačke županije, gđa. Dražena Karmelić koja je i otvorila Susret. Uslijedila je svečana podjela priznanja i zahvalnica dugogodišnjim ansamblima i pojedincima zaslužnim za promociju plesnog amaterizma u nas. Zlatnu diplomu HSK dobila je gđa. Vlasta Kaurić za 30 godišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno - umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Plesni studio Vivona iz Čakovca dobio je plaketu za dugogodišnju suradnju s HSK-e (Studio je nastupio na svim dosadašnjim susretima) dok su Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca i Plesna radionica Ilijane Lončar dobili plakete za dugogodišnju suradnju i predstavljanje Hrvatskog sabora kulture i izvan granica Hrvatske.

U prvom dijelu nastupa plesnih ansambala vidjeli smo 23 koreografije a u drugom dijelu koji je započeo u 15.30 sati 19 plesnih izvedbi. 

Za daljnja gostovanja komisija je jednoglasno predložila sljedeće ansamble:

PLESNA UDRUGA „RI DANCE“, Rijeka
PLESNI STUDIO „STEP BY STEP“, Zagreb
PLESNI KLUB „TINA“, SISAK
PLESNI STUDIO „STELLIUM“, Pula

Kako je to uobičajeno, po završetku susreta stručno povjerenstvo sastavilo je izvještaj s komentarom o svim izvedenim točkama, koje je dostavljeno svim sudionicima kao i DVD i CD s fotografijama. Osim toga ansamblima su podijeljena priznanja o sudjelovanju, programski materijal Susreta te promidžbeni materijal grada domaćina. Izvještaj stručnog povjerenstva stavljen je i na web stranicu HSK.