20. Susret hrvatskih plesnih ansambala

20. Susret hrvatskih plesnih ansambala održao se u Sisku, 3.listopada 2009. godine.

 

 

 

Kako su Susreti hrvatskih plesnih ansambala danas najvažnija godišnja manifestacija plesnog amaterizma u Hrvatskoj i prilično objektivni pokazatelj uspješnosti i razvojnog potencijala pojedinih plesnih izričaja, ali i općih trendova u razvoju amaterske plesne umjetnosti u Hrvatskoj, tim više bilo je važno obilježiti i proslaviti ovaj jubilarni 20. susret.

Za mjesto njegovog održavanja izabrali smo Sisak, točnije Dom kulture Kristalna kocka vedrine, koji se pokazao kao vrlo dobar grad domaćin i suorganizator.

I ovaj put je stručno povjerenstvo u sastavu gđa. Vlasta Kaurić, gđa. Vlatka Vrhovšek i gosp. Tihomir Kološić između ponuđenih koreografija odabralo njih 35. Na temelju višegodišnjeg iskustva program je bio podijeljen u dva dijela i na taj način je suvremeni plesni izričaj bio odvojen od ostalih. Slovenski su pak plesači i ove godine obogatili program.. U zajedničkom izboru hrvatskih i slovenskih plesnih stručnjaka odabrane su 2 plesne skupine iz Velenja. Višegodišnja uzorna suradnja slovenskih i hrvatskih plesača i stručnjaka opetovano donosi obostranu korist i nastavak ove nadasve uspješne suradnje.

Proslava jubilarnog 20.susreta ponudila je različite sadržaje i programe u cilju promocije, kako same djelatnosti tako i Hrvatskog sabora kulture i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, kao organizatora. Program je započeo svečanim otvaranjem u 11.00 sati na kojem su goste iz Slovenije, sve sudionike i publiku redom pozdravili: ravnatelj Doma kulture, g. J.Novljaković, tajnik HSK-a g. M. Kovačević, pročelnik za društvene djelatnosti Sisačko – moslavačke županije g. Lovreković kao i posebna izaslanica ministra Biškupića, gđa. Ivana Miletić, pročelnica Konzervatorskog odjela Sisak, koja je ujedno i otvorila Susret. Uslijedila je plesna predstava „Iza zatvorenih vrata II“ autora J. Petek Krapljan i J. Novljakovića ,a u izvedbi Plesnog studija Doma kulture Sisak. 

Nakon toga je uslijedilo 19 koreografija plesnih ansambala. Drugi dio programa započeo je u 17.00 sati otvorenjem izložbe fotografija „Na vrhovima prstiju“ autorice S. Butković, nastalih na predhodna dva susreta hrvatskih plesnih ansambala u Karlovcu. Nakon toga predstavilo se 10 plesnih ansambala sa svojih 16 odabranih koreografija. Obilježavanje jubilea završilo je svečanim uručenjem priznanja.