Seminari 2011.

Plesna radionica - "LOUD SILENCE: SUVREMENI PLES, IMPROVIZACIJA I STVARANJE", 24.9.2011., Karlovac

Dvodnevni seminar - "Metodika i praksa suvremenog plesnog odgoja", 6. i 7. svibnja 2011., Sisak

Plesna radionica za voditelje, koreografe i plesače suvremenog plesa i jazz dancea - „KVALITETNO OBOGAĆIVANJE PLESA INTEGRACIJOM ELEMENATA DRUGIH PLESNIH IZRAZA“, 5. i 6. ožujka 2011., Zagreb

„LOUD SILENCE: SUVREMENI PLES, IMPROVIZACIJA I STVARANJE “

Hrvatski sabor kulture u suradnji sa ZAKUD-om Karlovačke županije, Plesnim centrom Studio 23 i Melitom Spahić Bezjak organizirao je plesnu radionicu pod nazivom LOUD SILENCE: SUVREMENI PLES, IMPROVIZACIJA I STVARANJE. Radionica se održala 24.9.2011. u prostorijama Plesnog centra Studija 23, J. Haulika 22-24, u Karlovcu.

LOUD SILENCE kao edukativo – plesna radionica sa različitim smjernicama pokušava prodrijeti u osobnu refleksivnost plesača, izvornost ideje plesanja i izvedbe plesnog materijala. Osnovni cilj radionice bio je osvijestiti vlastite metode i načine stvaranja sadržaja za ples sa koreografskim zadacima. To je obuhvaćeno kroz nekoliko tema; Izvedba i razvijanje plesnog materijala u dijalogu sa autorima koreografija, Kreativnost plesača u stvaranju projekata te odnos plesača-koreografa i Upotreba improvizacije, disanja i plesne tehnike. Polaznice radionice bile su inspiracija, improvizacija, disanje i ostali elementi u stvaranju,  te plesni vokabular rada. Sa fokusom osvrta na osobnu praksu i u potrazi za identitetom i osobnošću individualnog plesnog stila ovom se radionicom pokušavalo prodrijeti u osobne interpretacije plesnog izričaja. Ujedno je to bio i osvrt na praksu sudionika i njihovih osobnih metoda rada kao i ponekad zaboravljenih prvotnih namjera i instinktivnih želja za fundamentalnim izričajem.

Voditeljica radionice, Melita Spahić Bezjak, rođena u Karlovcu gdje započinje ples od svoje šeste godine; studirala je u Londonu Contemporary Dance School, gdje je završila poslijediplomski studij suvremenog ples sa odličnim uspjehom te MA Contemporary Dance, specijalizacija koregrafija. Prije toga Melita je trenirala u Baletnom Studiju Zorin dom, Karlovac, završila Plesnu školu Ane Maletić te se usavršavala na raznim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za vrijeme studija i rada u Velikoj Britaniji radila je, među ostalim sa Jonathan Lunn, Sue Maclennan i Jonathan Burrows, koji su utjecali na njezin rad. U razdoblju od 2004. do 2009. godine, Melita je sudjelovala u raznim plesno-kazališni projektima i operama sa koregrafima, dramskim, glazbenim i filmskim umjetnicima. Autor je i koreograf mnogih plesno-kazališnih projekata u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Sa svojim radovima sudjelovala je na raznim festivalima i koregrafskim platformama. Koreografirala je za studente na London Contemporary Dance School i Roehampton Univeristy u Londonu gdje je i gost predavač plesne tehnike, improvizacije i koreografije. Trenutno djeluje u Karlovcu kao umjetnički voditelj Free Dance-a, a i osnivač je i MSD (London, UK).

Radionica je bila namijenjena plesačima i koreografima, a odazvalo se njih 15 iz različitih dijelova Hrvatske (Karlovac, Pula, Pazin). Po završetku radionice svim polaznicama bila su podijeljena uvjerenja.

 

 


 

 

„METODIKA I PRAKSA SUVREMENOG PLESNOG ODGOJA“

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska održan je dvodnevni seminar, 6. i 7. svibnja 2011., pod nazivom „Metodika i praksa suvremenog plesnog odgoja“. Program se  odvijao u prostorima Kazališta 21 koji je pružio vrhunske uvjete (pozornica, garderobe, tehnička oprema) za održavanje ovakvog tipa seminara. Prvenstveno je bio namijenjen voditeljima ali i plesačima suvremenog plesa. 

Cilj seminara bio je osvijestiti elemente fizičke pripreme primijenjene uzrastu kao i razvijati osjećaje za kretanje tijela. Voditeljice seminara, prof. Vlasta Kaurić i plesna pedagoginja Tatjana Rupcich, približile su sudionicima metode razvijanja osjećaja za prostor, vrijeme i jačinu pokreta, kretanja u paru i u grupi kao i metode razvijanja kreativnosti. Pristup se temeljio na modernom odgojnom plesu Rudolfa Labana.

Prvi dan profesorica Vlasta Kaurić je spojila teorijsko predavanje s konkretnim primjerima, a sljedeći je dan plesna pedagoginja Tatjana Rupcich, na temelju iznesenog i vlastitog iskustva, uvježbala s polaznicima dio plesne koreografije.

Seminar je okupio 8 polaznica što se pokazalo dobrim brojem za kvalitetan rad i pojedinaca i skupine. Na kraju su polaznicama uručena uvjerenja.

 

 


 

 

„KVALITETNO OBOGAĆIVANJE PLESA INTEGRACIJOM ELEMENATA DRUGIH PLESNIH IZRAZA“

Hrvatski sabor kulture organizirao je u Zagrebu plesnu radionicu za voditelje i koreografe i plesače suvremenog plesa i jazz dancea, 5. i 6. ožujka 2011., pod nazivom „KVALITETNO OBOGAĆIVANJE PLESA INTEGRACIJOM ELEMENATA DRUGIH PLESNIH IZRAZA“. Radionica se održala u kino-dvorani Doma umirovljenika Sv. Josip, Dunjevac bb.Cilj radionice bio je otkriti pravilan pristup integriranju elemenata često i radikalno drugačijih plesnih izraza u vlastite koreografije. Ta materija predstavlja izazov koreografima prilikom koreografiranja, voditeljima tijekom postavljanja i uvježbavanja koreografija, a plesačima za njihovo izvođenje, no osnova je svima ista. Uz predstavljanje tih zajedničkih osnova, radionica se bavila i nekim specifičnostima vezanim uz koreografiranje, postavljanje i izvođenje koreografija. Teorijski dio bavio se pitanjima poput: Zašto i kada (ne) koristiti elemente drugih plesnih izraza, koje su glazbene, plesne i scenske osnove za odabir najprikladnijeg plesnog izraza za integraciju. Bilo je govora o principima integracije i pravilnoj primjeni poput reminescencije, homagea, parodije, potpune integracije, kao i o tomu što su osnovni uvjeti uspješne integracije. Praktični dio (uz teorijsku podlogu svake pojedine teme) obuhvatio je integraciju „balskih“ elemenata, tango-elemenata, rock-elemenata i latino-elemenata.

Radionicu je stručno i umjetnički osmislio i realizirao Robert Semeši, renomirani plesač, koreograf i međunarodni instruktor širokog spektra plesne i glazbene naobrazbe. Tijekom dosadašnje plesne, voditeljske i koreografske karijere je uz razne vrste društvenih plesova (od valcera i foxtrota, preko salse, cha-cha-cha i rumbe, do salse, akrobatskog rock 'n' rolla, tanga, swinga, bluesa i plesne improvizacije), učio i jazz-dance, step, hip-hop, klasični i suvremeni balet, kontaktni ples, domaći i međunarodni folklor... Ovaj univerzalni plesač aktivno pleše od 1986, podučava od 1995, a od 1999. godine vodi i vlastiti plesni studio u Zagrebu. Svojim djelovanjem na području plesa stekao je uvažavanje u mnogim zemljama regije, posebice na području trenutno najnaglašenijeg područja svog djelovanja, salse, te osim sudjelovanja na kongresima i festivalima (u ulozi instruktora, razni plesni izrazi) u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Mađarskoj i Rumunjskoj održava i redovite vikend-radionice u Zagrebu, Osijeku, Beogradu i Mariboru, te uskoro i u Ljubljani, Sarajevu, Bihaću, itd.

Seminar je okupio 10  polaznica što se pokazalo dobrim brojem za kvalitetan rad i pojedinaca i skupine. Na kraju su polaznicama uručena uvjerenja.