Svjetski dan plesa 29.4.2011.

"Možemo plesati sami i možemo plesati zajedno. Možemo dijeliti što nas čini istima, što nas čini različitima."

"Za mene je ples način razmišljanja. Kroz ples utjelovljujemo najapstraktnije ideje i tako otkrivamo što ne možemo vidjeti, što ne možemo imenovati."

"Mislim da ples slavi ono što nas čini ljudima."

Svjetski dan plesa obilježava se od 1982. godine i svrha mu je ujediniti ljude kroz umjetnost plesa, u plemenitim i naprednim idejama našeg vremena, za mir i prijateljstvo, posebice kada znamo da umjetnost plesa razumiju svi bez obzira na jezik kojim govore. Na taj dan (29. travnja) diljem svijeta i Hrvatske veliča se ples kao nerazdvojni dio cjelokupne kazališno – scenske djelatnosti.

Hrvatska poruka povodom Svjetskog dana plesa, 29.4.2011.

"Zaplešimo na svoj jedinstveni ritam u međusobnom skladu jedni s drugima." 

Vera Maletić, plesna teoretičarka 

Međunarodna poruka 

"Mislim da ples slavi ono što nas čini ljudima."

"Kad plešemo, na vrlo prirodan način koristimo mehaniku našeg tijela i svih naših osjeta da bi izrazili radost, tugu, stvari do kojih nam je stalo."

"Ljudi su uvijek plesom slavili ključne trenutke života i naša tijela nose uspomenu svih mogućih iskustava."

"Možemo plesati sami i možemo plesati zajedno. Možemo dijeliti što nas čini istima, što nas čini različitima."

"Za mene je ples način razmišljanja. Kroz ples utjelovljujemo najapstraktnije ideje i tako otkrivamo što ne možemo vidjeti, što ne možemo imenovati."

"Ples je poveznica između ljudi, veza između neba i zemlje."

"U našim tijelima nosimo svijet."

"Mislim da je u konačnici svaki ples dio veće cjeline, ples koji nema ni početka ni kraja."

Anne Terese De Keersmaeker koreografkinja
Poruku s engleskog prevela: Jasenka Zajec

Događanja povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa:

POŽEGA

Od 2002. godine i Požega je postala dio gradova koji taj dan dostojno obilježava raznolikim plesnim programima. Začetnik, inicijator i organizator projekta obilježavanja Međunarodnog dana plesa u Požegi je plesačica suvremenog plesa, plesna pedagoginja i koreografkinja Ilijana Lončar.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana plesa, 29. travnja, Plesna radionica Ilijane Lončar poziva sve štovatelje plesne umjetnosti da se pridruže slavlju koje uključuje:

- otvorenu radionicu suvremenog plesa pod vodstvom profesionalne plesne umjetnice Maše Kolar

- prvu samostalnu tematsku izložbu fotografija Željka Milakovića pod nazivom „MI PLEŠEMO“ inspiriranu projektima u organizaciji Plesne radionice Ilijane Lončar

- izvedbu gostujuće predstave „BONET“ u koreografiji Lea Mujkića, Maše Kolar i Zorana Markovića nastale u koprodukciji s Gradskim kazalištem Sisak.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega 29. 4. – 8. 5., a predstava počinje u 20 sati također u Gradskom kazalištu Požega.

KARLOVAC

Obilježavanje Svjetskog dana plesa u organizaciji Studia 23 održava se od 2005. godine kao višednevna manifestacija popraćena plesnim seminarima, predavanjima, projekcijama filmova, izložbama plesnih fotografija i plesnih kostima u suradnji sa eminentim stručnjacima s područja plesne kulture, te plesom na otvorenom svih grupa, ansambala i studija s područja grada. Promičući i promovirajući ideju da se na taj dan sav ples ujedini.

U petak, 29. travnja obilježavamo Svjetski dan plesa atraktivnim programom!!!! 

Na taj se dan, u spomen na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta, podsjeća javnost na univerzalnost plesa koji prevladava sve nacionalne, političke i kulturne prepreke. 

Free Dance i Studio 23, povodom proslave Svjetskog dana plesa, organiziraju plesno događanje KARLOVAC PLEŠE. 

'Plesni performans' Velika vijećnica Gradske uprave, Banjavčićeva 9, Karlovac, s početkom u 10 sati- Free dance i Studio 23 

10:30 - Okupljanje svih plesača i sudionika  ispred Poglavarstva i šetnja kroz grad uz Karlovačke bubnjare -: Banjavčićeva ul., Radićeva ul., Korzo , ul. V.Nazora, ,  Gradska tržnica, Kralja Tomislava, Križanićeva, Mažuranićeva, Radićeva, Haulikova.... 

17:00 - Haulikova 24 (u prostoru Plesnog centra STUDIO 23) VRATA ŠIROM OTVORENA - radionice plesa za sve plesače i one koji to žele postati: suvremeni, društveni, orijentalni, jazz, tradicionalni (folklor), street... 

30.04.2011. - 10:30 - Korana - podest kod turbine: plesni nastupi  'Karlovac Pleše' 

18.-30.4.2011. Izložba 'Karlovac Pleše' Križanićeva 13 (prostor Free Dance-a) 

Sudionici programa: Udruga za promicanje kulture orijentalnog plesa "TIAMA", Plesni klub "CASABLANKA", PROMENADA KLUB, Plesni klub "TANGO", Uduga za promicanje indijske kulture "AVADHUTA",  KUD "Sv. ANA-VUČJAK", Plesna grupa "KAMP", Udruga za promicanje kulture "ORPHEUS", Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost "FREE DANCE", Plesni centar "STUDIO 23" 

Radujemo se Vašem dolasku!