Svjetski dan plesa 29.4.2010.

I ove se godine već tradicionalno, 29. travnja, obilježava se Svjetski dan plesa

 

 

 

Jedna od glavnih zadaća Međunarodnog plesnog odbora (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI- ju je stvaranje okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njezinog kulturnog i političkog položaja na međunarodnoj razini. IDC s tom je namjerom 1982. godine ustanovio i Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. Taj dan slavi uspomenu na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. 

Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa, a među autorima poruka do sada su pored ostalih bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr. 

Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. 

SVJETSKI DAN PLESA U HRVATSKOJ 

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999,  kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem. 

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja plesne poruke po Hrvatskoj. Čita se međunarodna i nacionalna poruka. Ovu potonju pisala su istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović, Almire Osmanović ... 

Ove godine hrvatsku poruku napisala je primabalerina Maja Bezjak, a međunarodnu Julio Bocca, argentinski plesač i koreograf. 

MEĐUNARODNA PORUKA ZA DAN PLESA, 29. TRAVNJA  2010. 

Julio Bocca, argentinski plesač 

"Ples je disciplina, posao, učenje, komunikacija. Plesom štedimo riječi koje neki ljudi možda ne bi razumjeli, a za uzvrat stvaramo univerzalni jezik svima nam  blizak." 

"Ples nam daje zadovoljstvo, čini nas slobodnima i tješi zbog nemogućnosti svojstvene ljudima, da lete poput ptica; približava nas nebu, onome svetom, onome beskonačnom." 

"To je uzvišena  umjetnost, svaki put drugačija, nalikuje vođenju ljubavi koja na kraju svake izvedbe ostavlja naše srce da snažno kuca iščekujući sljedeći put." 

Sa španjolskoga prevela: Đive Zuber

HRVATSKA PORUKA ZA DAN PLESA

Maja Bezjak 

"Danas, na međunarodni Dan plesa, pitam se, što bih poručila plesačima naše zemlje? Mi nismo ti moćnici koji vladaju svijetom i šire se na prostranstva svemirskog reda. Naš mali planet Zemlja jedinstven je u svojoj ljepoti i jedini naš dom. Veliki stvoritelj poklonio je čovjeku čudesan dar plesa i mi ga slijedimo jednako, kao što ga je slijedio i naš davni predak u praskozorje čovječanstva. Plesao je na žubor vode, na vihor vjetra, na tišinu prostranstva, na otkucaje i ritam vlastitog srca. Mi, plesači smo tu potrebu čovjeka za plesom uzdigli do velikih vrhunaca baletne i plesne umjetnosti. Naš govor razumije svako ljudsko biće širom svijeta. Pozovimo svu djecu i sve mlade naše zemlje da nam se pridruže, jer naš svijet je još uvijek pun ljepota i jednostavnih radosti, to je govor duše izražen pokretom, on je veličanstven u svojoj neposrednosti i trajanju!"