Svjetski dan plesa 29.4.2009.

"...ovaj vrlo poseban dan posvećen je jeziku koji svatko na ovome svijetu može govoriti, prirođenom jeziku naših tijela i duša..."

 

 

 

Poruka za Međunarodni dan plesa 2009:

Hrvatska poruka

"Cijeli svijet je ples. U mijenama, transformacijama i metamorfozama životnih oblika, ritmova, dinamika i značenja. Naš život i sve oko nas dio je te fascinantne koreografije. I zato je ples i njegov jezik tako blizak i razumljiv svim ljudima. Osjetiti i promatrati, otkriti i ponoviti, rekreirati i kreirati taj čudesan svijet pokreta i plesa neprocjenjiv je dar, naš životni izbor i misija.

Velika mi je čast uputiti vam danas ovih nekoliko riječi. A posebno  svima onima koji su svoj život posvetili plesnoj umjetnosti, koji predano vježbaju i istražuju da bi na sceni ostvarili savršenstvo plesnog izraza i kreacije. Tim više što sam dokazivanju važnosti pokreta i plesa u kazalištu i plesnom obrazovanju glumaca posvetila cijeli život. Kada riječi nisu mogle izraziti najdublja osjećanja i  previranja duše ili kreativne ideje, vraćala sam se jeziku tijela i plesu. Jer ples je najdrevnija umjetnost i ishodište teatra. 

Došao sam u meni nepoznatu i daleku zemlju, a vi ste me plesom vratili kući. Jer ples je moj dom. Radostan sam i hvala vam! 

Bile su to riječi Jose Limona koje je izrekao kada sam kao dijete plesala pred njim u Školi za ritmiku i ples. A ples je vrlo rano postao i moje utočište i dom. 

Uranjajući u svoje tijelo kroz pokret i ples susrećemo arheologiju našeg pojedinačnog i kolektivnog sjećanja, otkrivamo duhovnost tijela i tjelesnost duha. U plesu smo slobodni i cjeloviti, u suglasju s najdubljim dijelovima svoga bića i na izvoru kreativnosti. Plesom spoznajemo nespoznatljivo, on nas  obnavlja i iscjeljuje, on transcendira naše traume upisane u memoriju naših tijela, vraća nam energiju, radost i smisao. 

Na temelju nasljeđa različitih tradicija, ples se danas izražava kroz razigranost brojnih novih vrsta i stilova, a plesni umjetnici su slobodniji nego ikad prije. Oni na sceni govore, pjevaju i glume, kao što glumci svoju igru pretvaraju u jezik tijela i plesa.Plesna umjetnost u našoj zemlji sudjeluje u toj eksploziji novih ideja, oblika i izraza, a svijest o značenju plesa u ljudskom životu i njegovoj ljekovitoj moći sve više širi. 

I sretna sam da vam kao jedna od inicijatorica Plesne akademije mogu poručiti da smo vrlo blizu njezinom otvorenju. Visokoškolsko obrazovanje i akademski status utjecat će bez sumnje i na veće priznanje i podršku šire društvene zajednice, a plesnoj umjetnosti u nas dati novi poticaj i snagu za rad i kreaciju. I mnogo više radosnih plesnih susreta s drugima u kazališnom činu, u svečanosti razumijevanja, zajedništva i slavlja života."

Ivica Boban, redateljica i koreografkinja, sveučilišna profesorica

 

Međunarodna poruka

Akram Khan

"Ovaj vrlo poseban dan posvećen je jeziku
koji svatko na
ovome svijetu može govoriti, prirođenom jeziku naših tijela
i duša,
naših predaka i naše djece.

Ovaj je dan posvećen svakom bogu, učitelju i praroditelju 
koji su nas ikada podučavali i
nadahnjivali,
Svakoj pjesmi, impulsu i pokretu koji su nas ikada poticali
na pokret.

Posvećen je malome djetetu koje žudi da se može
kretati poput njegove zvijezde,
I majci koja kaže, „Ti to već možeš“.

Ovaj je dan posvećen svakom tijelu svakoga vjerovanja, boje
i kulture koja
unosi tradiciju svoje prošlosti u priče
sadašnjosti i u snove
budućnosti.

Ovaj je dan posvećen Plesu, njegovoj neizmjernoj količini dijalekata i
nesagledivoj moći
da izrazi, transformira, ujedini i oduševi."

S engleskoga prevela: Iva Nerina Sibila