„SUVREMENI PLES, IMPROVIZACIJA I STVARANJE –LOUD SILENCE

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Plesnog studija Vivona iz Čakovca održan je dvodnevni seminar, 24. i 25. ožujka 2012., pod nazivom „SUVREMENI PLES, IMPROVIZACIJA I STVARANJE – LOUD SILENCE&UPOTREBA PROJEKCIJE I FOTOGRAFIJE U PLESNOJ IZVEDBI“Program se  odvijao u prostorima Plesnog studija Vivona koji je pružio adekvatne uvjete (pozornica, garderobe, tehnička oprema) za održavanje ovakvog tipa seminara. Prvenstveno je bio namijenjen voditeljima ali i plesačima suvremenog plesa. 

Edukativne radionice i plesni seminari Melite Spahić Bezjak istražuju kreativne potencijale koreografskih ideja i zadataka koji reflektiraju metode i procese koje Melita koristi u stvaranju svojih radova. Ti zadaci uključuju suvremene plesne tehnike, yogu, improvizaciju, upotrebu disanja, prostorne i brojčane koncepte kao i upotrebu novih medija i tehnologije.

Seminar je okupio 12 polaznica iz različitih dijelova Hrvatske (Čakovec, Poreč, Daruvar) što se pokazalo dobrim brojem za kvalitetan rad i pojedinaca i skupine. Na kraju su polaznicama uručena uvjerenja.

LOUD SILENCE seminar uključuje:

- zagrijavanje, plesna tehnika, improvizacija

- metode i načini stvaranja sadržaja za ples sa koreografskim zadacima 

- plesni repertoar

- upotreba video projekcije, kamere i fotografije u plesnoj izvedbi

- prezentacija

- otvoreni dijalog polaznika, suradnika, gledatelja (Q&A)

Voditeljica radionice, Melita Spahić Bezjak, rođena u Karlovcu gdje započinje ples od svoje šeste godine; studirala je u Londonu Contemporary Dance School, gdje je završila poslijediplomski studij suvremenog ples sa odličnim uspjehom te MA Contemporary Dance, specijalizacija koregrafija. Prije toga Melita je trenirala u Baletnom Studiju Zorin dom, Karlovac, završila Plesnu školu Ane Maletić te se usavršavala na raznim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za vrijeme studija i rada u Velikoj Britaniji radila je, među ostalim sa Jonathan Lunn, Sue Maclennan i Jonathan Burrows, koji su utjecali na njezin rad. U razdoblju od 2004. do 2009. godine, Melita je sudjelovala u raznim plesno-kazališni projektima i operama sa koregrafima, dramskim, glazbenim i filmskim umjetnicima. Autor je i koreograf mnogih plesno-kazališnih projekata u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Sa svojim radovima sudjelovala je na raznim festivalima i koregrafskim platformama. Koreografirala je za studente na London Contemporary Dance School i Roehampton Univeristy u Londonu gdje je i gost predavač plesne tehnike, improvizacije i koreografije. Trenutno djeluje u Karlovcu kao umjetnički voditelj Free Dance-a, a i osnivač je i MSD (London, UK).