Međunarodni dan plesa 2016

Od 1982. pod pokroviteljstvom UNESCO-a slavi se Svjetski dan plesa koji se obilježava 29. travnja. Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa.

 

Taj dan slavi uspomenu na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa, a među autorima poruka do sada su pored ostalih bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr.

Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Autor ovogodišnje svjetske poruke je Salā Lemi Ponifasio samoanski umjetnik, koreograf, redatelj i dizajner. Godine 1995. utemeljio je MAU u Aucklandu (New Zealand) kao transformativnu akciju, radeći u zajednici i surađujući s umjetnicima širom svijeta. Autor hrvatske poruke je Leonard Jakovina, solist Državnog baleta u Berlinu,a od 2014. ravnatelj baleta HNK u Zagrebu.

SVJETSKA PORUKA

autor: Lemi Ponifasio

s francuskog prevela Katja Šimunić

KARAKIA
(Molitva)
 
dodirnuti svemir
izvor naše božanskosti
osvjetljavajući
lice predaka
tako da možemo vidjeti našu djecu
 
tkani gore, pokraj, dolje
sjedinjeni svi u
našem tijelu i kostima
i sjećanju
 
Zemlja se okreće
ljudi masovno migriraju
kornjače se okupljaju u tihoj pripremi
srce je ozlijeđeno
 
plešimo
pokret ljubavi
pokret pravde
svjetlo istine

HRVATSKA PORUKA

autor: Leonard Jakovina

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2016.


„Plesači su glasnici bogova”, citiram Marthu Graham koju su zvali majkom modernog plesa. Iza njezinih riječi stoje mudrost i nevjerojatna snaga, jer gledajući umjetnost kao što je ples katkad mi pada na pamet misao da svatko od tih predivnih bića izgleda kao nekakav svevišnji poslanik koji se na trenutak spustio među nas.


Ples je uvijek bio, i ostat će, univerzalni jezik, razumljiv svima, jer što bi naš svijet bio bez njega?


Zato se klanjam našoj profesiji na toj ljepoti i tim osjećajima koji su nas postavili i izgradili kao umjetnike, dajući nam privilegiju da pokretom izrazimo najdelikatnija stanja i emocije koje čovjek proživljava u svome životu.


Dragi kolege, cijenjeni poštovatelji plesne umjetnosti: sretan Vam Međunarodni dan plesa.

I Hrvatski sabor kulture se pridružuje čestitkama povodom današnjeg Dana plesa. Tom prilikom Vas pozivamo da nam se 18. i 19.6.2016. pridružite u Velikoj Gorici na 27. izdanju Susreta hrvatskih plesnih ansambala na kojem će nastupiti i gosti iz Belgije i Slovenije.

Plesne članice HSK-a već godinama obilježavaju svoj dan, a u nastavku pročitajte kako će to diljem Hrvatske učiniti i ove godine!


Požega

http://slavonski.hr/medunarodni-dan-plesa-bogat-dvodnevni-program-s-rekordnim-brojem-sudionika/

Zagreb

http://tala.hr/tala/projekti/go-out-and-dance/

Zadar

http://zadardanas.hr/2016/04/svjetski-dan-plesa-u-zadru/

Poreč

http://porestina.info/plesni-program-na-trgu-slobode-povodom-svjetskog-dana-plesa-29-4-2016/

Čakovec

2669193https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1002005826502131&id=24033528

Karlovac

http://kaportal.rtl.hr/svjetski-dan-plesa-obljezavanje-od-10-do-20

Sisak

http://sisak.hr/sisak-plese-28-29-travnja/