Physical release - seminar za plesače

Hrvatski sabor kulture, u suradnji sa Studiom za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo STUDIO 23 organizira dvodnevni seminar za voditelje i plesače plesnih skupina, grupa i ansambala pod nazivom "Physical release", koji će biti održan 22. i 23. listopada u Karlovcu, u prostorijama Studija (Ulica Jurja Haulika 24, Karlovac) s početkom u 10.00 sati. Prijave se primaju do 21.10.2016.

Voditelj seminara bit će plesni pedagog, plesač, koreograf i predsjednik Udruženja plesnih umjetnika Hrvatske Branko Banković, a satnica seminara je sljedeća:


subota, 22.10.2016. od 10:00 do 13:00 i od 15:00 do 18:00

nedjelja, 23.10.2016. od 10:00 do 13:00 sati i od 15:00 do 18:00


Prvi dio radionice uključuje pripremu tijela kroz vježbe koje sustavno osvješćuju dijelove tijela, povećavaju mobilnost i  fleksibilnost. Osvještavanje različitih centara ravnoteže kroz vježbe u kojima je bitna tehnička preciznost u izvedbi. Vježbe su bazirane na tehnici Physical release koja i u samom naslovu govori fizičko opuštanje što nam implicira plesnost. Akcent bi stavili na povezivanju pokreta i samoj kvaliteti izvedbe vježbe. Osvještavali bi periferne dijelove tijela, dužinu pokreta, dinamiku izvedbe, povezivanje i plesnost. Kroz trening bi prošli zagrijavanje na podu, statične vježbe na sredini, vježbe kroz prostor, sekvence skokova i plesnu sekvencu koja bi ujedinila gore navedene parametre.

Drugi dio radionice u prvoj fazi uključuje predvježbe u fazama, asistencija i osvještavanje različitih centara ravnoteže u paru. Kroz zadatke preuzimanja i prijenosa težine partnera, kako se nositi sa težinom i prijenosom, tražili bi izvedbene kvalitete u dizanju, prijenosu, spuštanju – ulazu i izlazu iz podrške, traženje balansa u podrškama. Usvajat ćemo zadane podrške, krenuti od statičnih te postepeno ući i u prijenose u prostoru, razvijati preuzimanje odgovornosti za tijelo partnera, povjerenja, raditi ćemo na riziku i tražiti granice sigurnih zona u izvedbama. Bavit ćemo se i kvalitetom izvedbe podrški - što znači unijeti u podršku kao izvedbenu kvalitetu brzinu, mekoću, fluidnost, tenziju... Druga faza uključuje različite odnose između partnera, uspostavu granica. Koja je razlika u odnosu i koliko nam to implicira rad na partneringu, koliko ista podrška u različitim odnosima daje drugo značenje. U finalnom dijelu bi uključili sve gore navedeno te radili na svjesnom uključivanju emocija u odnos partnera, kroz plesne etide bi polako oslobađali i samu interpretativnu izvedbenost. Pronalazili bi kvalitete koje možemo uzeti od različitih glazbi ili tišine, koja bi nam davala dodatni sloj interpretativnosti.


Ovaj seminar je namijenjen voditeljima plesnih grupa, ali i iskusnijim plesačima/cama.

Za članove plesnih skupina, grupa, studija i ansambala koji su učlanjeni u Hrvatski sabor kulture i uredno podmiruju članarinu ovaj je seminar besplatan, dok ostali polaznici (ne-članovi HSK) plaćaju kotizaciju u iznosu od 250,00 kn (po osobi).


Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 21.10.2016. Na uplatnici je potrebno navesti sljedeće podatke:
Platitelj – upišite puni naziv udruge čiji predstavnik dolazi na seminar ili ime i prezime fizičke osobe koja na seminar dolazi o vlastitom trošku
Poziv na broj primatelja – upišite OIB platitelja
Opis plaćanja – upišite "Seminar za voditelje plesnih skupina"
Podaci o primatelju uplate:
Hrvatski sabor kulture
Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb

OIB: 45263394181
IBAN: HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Kopiju potvrde o izvršenoj uplati potrebno je priložiti uz prijavnicu. Molimo Vas da vodite računa o tome da uplaćene kotizacije ne vraćamo, čak ni ako polaznik koji ju je uplatio ne prisustvuje seminaru iz razloga što će ista biti uložena u sufinanciranje seminara.

Trošak prehrane i smještaja je o vlastitom trošku sudionika. Smještaj je moguće rezervirati u prvom hostelu u Karlovcu "Na putu". Sve informacije pronađite na http://www.hostelnaputu.com/hr/home  

Svi zainteresirani za pohađanje ovog seminara moraju do 21.10.2016. Hrvatskom saboru kulture dostaviti ispunjenu prijavnicu (koju Vam šaljemo u prilogu). Prijavnicu možete poslati poštom, faxom (01/4621-738) ili e-mailom na ples@hrsk.hr.

Ukoliko trebate dodatne informacije, pozivamo Vas da posjetite našu web-stranicu (www.hrsk.hr), da nam se obratite e-mailom na ples@hrsk.hr ili da nas kontaktirate telefonom na broj 01/4556-877 (Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu).