Suvremene plesne tehnike s Mašom Kolar i Idom Jolić

Hrvatski sabor kulture organizira dvodnevni seminar za voditelje i plesače plesnih skupina, grupa i ansambala pod nazivom "Suvremene plesne tehnike", koji će biti održan 18. i 19. veljače u Zagrebu, u prostorijama Plesnog centra TALA (Odranska 1) s početkom u 11.00 sati.

Voditeljice seminara su Maša Kolar i Ida Jolić.

 

SATNICA seminara je sljedeća:

subota 18.2. od 11.00 do 13.00 i od 14.00 do 17.00

nedjelja 19.2. od 11.00 do 13.00 i od 14.00 do 17.00 

 

Sažetak iz programa seminara:

Prvi dio radionice postavlja si za cilj postepeno osvješćivanje vlastitog tijela u prostoru i vremenu. Taj tehnički dio sata vodit će nas do osvješćivanja svakog pojedinog  djelića tijela i njegovog oslobađanja kroz izvedbu sekvenci/koreografija na podu i u vertikali. Započeti ćemo ugrijavanjem kroz raznolike strukture, na specifičan način modificirane vježbe pokreta. Ciljano će se raditi na postavi tijela, koordinaciji, snazi, izdržljivosti, elastičnosti i plesnosti. Dalje, gradit ćemo kraće sekvence floor worka, razvijati i nadograđivati virtuoznost i vještinu prirodnih predispozicija tijela u završnu kombinaciju. Akcent završne sekvence u 2 dana radionice bit će rad na pročišćavanju njezine izvedbe u upotrebi kvaliteta pokreta.

Drugi dio radionice bazirat će se na improvizaciji. Radionica će početi sa zagrijavanjem koje će obuhvaćati propriocepciju, osvještavanje tijela te njegov kapacitet i funkcionalnost. Istraživat će se mogućnost kretanja iz raznih dijelova tijela koji će, kroz vođene zadatke, stvarati novi vokabular pokreta. U tom dijelu radionice, fokus će biti na individualnom osvještavanju tijela kroz ples i poigravanju s dinamikom, amplitudom pokreta i prostornim kretanjem. Nakon individualne improvizacije, akcent će biti na grupnoj improvizaciji i stvaranju vokabulara uvjetovanog vanjskim poticajima. Kroz grupne zadatke, pažnja će biti usmjerena na odnos između grupe, imidže koje grupa stvara te svjesnost drugih tijela u prostoru i kako kretanje drugih tijela utječe na pojedinačno kretanje.

Za članove plesnih skupina, grupa, studija i ansambala koji su učlanjeni u Hrvatski sabor kulture i uredno podmiruju članarinu ovaj je seminar besplatan, dok ostali polaznici (ne-članovi HSK) plaćaju kotizaciju u iznosu od 250,00 kn (po osobi).

Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 16.2.2017. Na uplatnici je potrebno navesti sljedeće podatke:

  • Platitelj – upišite puni naziv udruge čiji predstavnik dolazi na seminar ili ime i prezime fizičke osobe koja na seminar dolazi o vlastitom trošku
  • Poziv na broj primatelja – upišite OIB platitelja
  • Opis plaćanja – upišite "Seminar za voditelje plesnih skupina"
  • Podaci o primatelju uplate:

Hrvatski sabor kulture

Ulica kralja Zvonimira 17

10000 Zagreb

OIB: 45263394181

IBAN: HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Kopiju potvrde o izvršenoj uplati potrebno je priložiti uz prijavnicu.

Molimo Vas da vodite računa o tome da uplaćene kotizacije ne vraćamo, čak ni ako polaznik koji ju je uplatio ne prisustvuje seminaru iz razloga što će ista biti uložena u sufinanciranje seminara.

Svi zainteresirani za pohađanje ovog seminara moraju do 16.2.2017. Hrvatskom saboru kulture dostaviti ispunjenu prijavnicu (koju pronađite na dnu stranice). Prijavnicu možete poslati poštom, faxom (01/4621-738) ili e-mailom na ples@hrsk.hr. U slučaju iznimnog odaziva Hrvatski sabor kulture ima pravo reducirati broj polaznika u cilju uspješnog rada na seminaru.

Trošak prehrane i smještaja je o vlastitom trošku sudionika. Smještaj je moguće rezervirati u obližnjem The Movie hotel (Savska cesta 141). Sve informacije pronađite na info@themoviehotel.com

Ukoliko trebate dodatne informacije, pozivamo Vas da posjetite našu web-stranicu (www.hrsk.hr), da nam se obratite e-mailom na ples@hrsk.hr ili da nas kontaktirate telefonom na broj 01/4556-877 (Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu).

 

 

Upoznajte i voditeljice seminara:

MAŠA KOLAR

rođena u Zagrebu gdje je završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić. Do 1991. godine pohađala je Vlaamse Dansacademie u Bruggeu, (Belgija). Profesionalnu plesačku karijeru započinje 1986. godine u kazalištu Komedija u Zagrebu, a nastavlja 1992. godine u Ballett Dresden (Njemačka) gdje 1995. godine dobiva status solistice. Od 2000. godine surađuje s Queensland Ballet u Brisbaneu (Australija). 2005., 2006. i 2008. godine predavačica je na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Stockholmu (Švedska) i na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Interlochenu (SAD), asistira Aalto Ballett u Essenu (Njemačka) i vodi plesne radionice u Japanu, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Australiji. Dobitnica je: Nagrade hrvatskog glumišta, 2008. godine, Nagrade kritičarskog stola za izvanrednu plesačku izvedbu u Austinu (SAD), Nagrade za izvanrednu plesačku izvedbu u predstavi Bonet, Kopenhagen, 2010. godine, Nagrade publike za koreografiju Bonet, Kopenhagen, 2010. godine, Produkcijske nagrade 27. tjedna suvremenog plesa za predstavu BoNeT i 30. tjedna suvremenog plesa za predstavu "The memory of water", 2010. i 2013. godine, Strukovne nagrade UPUH-a, 2010. godine i nagrade Olga Orlova HNK Ivan pl. Zajc, 2013. godine.

IDA JOLIĆ

Rođena u Zagrebu, završila plesnu edukaciju u Tanzfabriku (Berlin) i trenutno studira na odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Pohađala je brojne radionice sa stranim i domaćim pedagozima, surađivala s raznim koreografima („Volume No.1“ Emilio Guttierez“My Name is Nobody” Massimiliano Volpini, Re-wired-choreographies for the preconscious body“ Martin Sonderkamp, „Part of the story“ Molly Fletcher Lynch, „Plešite na pijanisticu“, Rajko Pavlić). Član je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Maligrad plesne kompanije. Radi kao plesni pedagog u plesnom centru Tala, Zagrebačkom plesnom centru i plesnom studiju Liberdance.