Dani Europske baštine 2016. u Hrvatskoj

Obilježavanje Dana europske baštine inicijativa je koja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskog kontinenta od davne 1985. godine širi znanje i svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju. Republika Hrvatska se 1995. godine pridružila ovoj manifestaciji i od tada kontinuirano, svake godine, obilježava Dane europske baštine u organizaciji Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine. Dani europske baštine u Hrvatskoj 2016. godine obilježavaju se tijekom rujna i listopada. 

U okviru Dana europske baštine u Muzeju Mimara u Zagrebu moći se razgledati izložba autorice Mirele Hrovatin pod nazivom Lokalne zajednice kao čuvari baštine. Svečano otvorenje bit će 20.9.2016. s početkom u 13.00 sati.

Izložbom će se široj javnosti približiti angažman lokalnih zajednica i različitih udruženja građana u provođenju različitih projekata očuvanja kulturne i s njom usko vezane prirodne baštine osiguravajući dugoročan i održiv razvoj pojedinih područja. Prezentirani primjeri dobre prakse očuvanja tradicijskih znanja i umijeća kao i projekata obnovljenih nepokretnih kulturnih dobara hrvatski su doprinos zajedničkoj temi Baština i zajednice koju je prihvatila većina zemalja Vijeća Europe ističući važnost sinergije između naslijeđa i aktera te njihov doprinos u oblikovanju zajedničke budućnosti. Ove godine u brojnim naseljima diljem Hrvatske organizirane su izložbe, radionice, predavanja, prezentacije i drugi sadržaji koji su posvećeni promidžbi i obnovi kulturne baštine te važnosti uključenja zajednice kao jednog od ključnih partnera u očuvanju baštine. 

U Muzeju Mimara će se održati i Radionica o provođenju Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj od 20. do 24. rujna 2016. u organizaciji UNESCO-ovog Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Jugoistočne Europe (Sofija, Bugarska) i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. 

Ministarstvo kulture je od potpisivanja Konvencije 2005. godine upisalo oko 150 nematerijalnih dobara u Registar kulturnih dobara i 14 nematerijalnih dobara na UNESCO-ve svjetske popise što je rezultat rada stručnjaka iz različitih znanstvenih i stručnih institucija i nositelja baštine iz različitih lokalnih zajednica. Na radionici će stručnjaci i nositelji raspravljati o dobrim praksama ali i problemima očuvanja nematerijalne baštine u Hrvatskoj te smjernicama za daljnje očuvanje. 

Ulazak na sva događanja je slobodan.

Više dodatnih informacija o Danima europske baštine 2016. nalazi se na internetskoj

stranici Ministarstva kulture:  http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=15891