Kako živi narod - projekcija filma u MSU Zagreb

U knjizi Kako živi narod Rudolfa Bićanića, doprinos pisanim prilozima o životu u pasivnim krajevima 1930-ih godina dala je i mlada književnica iz Bjelovara – Zlata Perlić. Jedna od tema koje je obrađivala bio je i onovremeni svakodnevni život u Dugopolju i mosorskom zaleđu. Njezin tekst je, uz djelo Frane Ivaniševića "Poljica – narodni život i običaj", literarna osnova dokumentarno-igranog filma "Kako živi narod" redatelja Hrvoja Jelavića-Šake, iz 2013. godine koji možete pogledati u petak, 14.10.2016 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s početkom u 18.00 sati.

Osim glumice Vande Boban, u glavnoj ulozi Zlate Peterlić, u filmu sudjeluju prvenstveno naturščici: članice i članovi Kulturno umjetničkog društva „Pleter“ te stanovnici sela Dugopolje, Liska, Smajići - Dolac Donji, Bisko, Koprivno, Srijane, Šestanovac, Muć i Postinje Donje.

Nastanku ovog dokumentarno-igranog filma doprinijelo je ukupno 85 volonterki i volontera od kojih 30 članica i članova KUD-a „Pleter“.

Nakon prikazivanja filma, predstavnici lokalne zajednice koji su doprinijeli realizaciji projekta govorit će o samom procesu nastanka filma i vlastitom angažmanu.

Nakon projekcije filma slijedi razgovor s Marijanom Botić Rogošić te Anom Jurčević i Marom Radan koje u filmu imaju značajne uloge, a o vlastitom angažmanu govorit će i neki od članova lokalne zajednice u Dugopolju i članovi Kulturno umjetničkog društva "Pleter".

Produkcija: Lampros film

Režija: Hrvoje Jelavić-Šako

Kamera: Andrija Pivčević

Sudjeluju: Vanda Boban u ulozi Zlate Perlić, članice i članovi Kulturno umjetničkog društva „Pleter“; stanovnici sela Dugopolje, Liska, Smajići - Dolac Donji, Bisko, Koprivno, Srijane, Šestanovac, Muć, Postinje Donje

Film je financiran sredstvima iz proračuna Općine Dugopolje.

Program je ostvaren u suradnji sa Zadrugom za etično financiranje, te Općinom Dugopolje koja je film, kao i ovu prezentaciju, podržala.

https://www.youtube.com/watch?v=qKjj01dKLow