Dani europske kulturne baštine 2017.

U okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana europske kulturne baštine, Hrvatski sabor kulture u suradnji s etnologinjom i kulturnom antropologinjom dr.sc. Mirelom Hrovatin organizira Interaktivno izlaganje  na temu „Suvremenost i reinterpretacija tradicije – tko smije mijenjati baštinu" i otvorenje izložbe „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“ koje će se 28.9.2017. održati u Velikoj dvorani HSK-a u Zvonimirovoj 17 s početkom u 17 sati.

Dr. sc. Mirela Hrovatin će u kratkom uvodnom dijelu predstaviti rad na očuvanju nematerijalne kulturne baštine te djelomice dotaknuti i pitanja brige o materijalnoj baštini. Objasnit će opće ciljeve UNESCO-ove Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine i sustavni rad Ministarstva kulture na popisivanju i zaštiti nematerijalne baštine u Hrvatskoj.

Pridružit će joj se i ostali izlagači koji će na primjerima dobre prakse pokazati rezultate uspješnih suradnji lokalnih zajednica i Ministarstva kulture RH (Vesna Peršić Kovač, prof. viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Koprivničko-križevačke županije, Jasna Horvat, prof. predsjednica Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca, Josip Lebegner tajnik KUD-a Oštrc, Rude, Samobor i Dejan Buvač predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije).

 

Moderator ovih događanja bit će član Stručnog savjeta za folklor pri HSK-u Ivica Ivanković, prof.

U 20 sati planira se otvorenje izložbe „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“ autorice dr.sc. Mirele Hrovatin na koju ste srdačno pozvani.

Ukoliko ste zainteresirani za temu i planirate zaštiti svoju lokalnu baštinu, pošaljite nam svoja pitanja na mail: ples@hrsk.hr  najkasnije do 22.9.2017. kako bi gđa. Hrovatin mogla na njih odgovoriti na samom izlaganju.

 

Veselimo se vašem dolasku i doprinosu ovom dijalogu.